Acasă Cronica Sensibilă și caldă, Veronica Răceală, ne-a încălzit inimile

Sensibilă și caldă, Veronica Răceală, ne-a încălzit inimile

562
0

Luigi FRIGIOIU ■

Premiul 1 la “Crizantema de aur” -Târgoviște

Romanța e o melodie lină având ca text o poezie lirică de inspirație erotică. Pe timpuri, romanța – vechi subgen muzical românesc – era definită: „ cântec tânguios, istorioară veche, în versuri naive”. Înrudită cu liedul, are melodie strofică, iar în versuri simple se mărturisesc sentimente. După 1848, romanța intră în repertoriul lăutarilor și al spectacolelor.

„Flori de nufăr” e prima romanță românească a unui compozitor profesionist. I. Băjescu-Oardă a compus-o și înregistrat-o pe disc de ebonită în 1905. Alt compozitor remarcabil e Ionel Fernic, cu romanțele „Balada crucii de mesteacăn” cântată de Dorel Livianu și „Îți mai aduci aminte, doamnă?” interpretată de Jean Moscopol.

Alex Leon compune „Pentru ochii tăi cei dulci” și „Mi-ești dragă”. Petre Andreescu lansează, în 1933, „Sub balcon eu ți-am căntat o serenadă”. 

Cel mai celebru compozitor de romanțe și tangouri al Constanței a fost Gogu Botea.

Dintre soliștii renumiți, îi amintim pe Cristian Vasile, Titi Botez, Gion, Nicu Stoenescu, Jean Moscopol, Gică Petrescu, Dorel Livianu, Petre Alexandru, Mia Braia, Ioana Radu, Maria Tănase, Rodica Bujor, Angela Moldovan și Ion Dacian.

Eveniment muzical anual, Festivalul național de romanțe „Crizantema de Aur”, e organizat de Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean și Centrul Județean de Cultură Dâmbovița,  Teatrul „Tony Bulandra”, în colaborare cu Centrul UNESCO ”Cetatea Romanței“ Târgoviște.

Ediția 57 a Festivalului „Crizantema de Aur”a confirmat popularitatea de care se bucură, în continuare, romanța. Secțiunea Interpretare a fost prezentată de Eda Marcus și Silviu Biriș. La Secțiunea Creație, au realizat prezentarea Alexandra Velniciuc și veșnic tânărul Octavian Ursulescu (78 crizanteme în buchetul vieții!).

“Gala laureaților” a adus bucurie tuturor constănțenilor. Premiul 1 a revenit crizantemei noastre, Veronica Răceală-Coman, artist liric la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Veronica e licențiată a Facultății de Arte-Interpretare Muzicală de la Universitatea „Ovidius”. Realizează roluri de succes în multe spectacole de operă pe scena teatrului. Soprana spune: „Bunicii mei iubeau și cântau romanțe. Romanța românească e pentru mine o comoară a inimii, o punte nevăzută între generații, ce ne leagă prin armonie și dor”. Cea mai mare susținătoare a ei e chiar mama, Mariana Coman. După ce anul trecut, a câștigat premiul special “Henry Mălineanu”, Veronica Răceală a primit, acum, confirmarea deplină a valorii și Premiul 1 al Festivalului.

La “Crizantema de aur”, a interpretat romanțele “Îți amintești” (muzica-Al. Corfescu, versuri-H. Negrin) și “Plec de la tine lăcrimând” (muzica-Jolt Kerestely, versuri N Niță). Talentată, sensibilă și caldă, Veronica Răceală a încălzit, deopotrivă, inimile juriului, ale publicului târgoviștean și ale telespectatorilor din fața ecranelor TV.

Numele Veronica vine de la un personaj biblic legendar: femeia ce i-a oferit lui Isus pe „drumul crucii” (Via Dolorosa) din Ierusalim un ștergar pentru a-și șterge fața. Potrivit tradiției, chipul lui Isus s-ar fi întipărit pe ștergar. În etimologia populară, numele Veronica e format din două cuvinte latinești: “vera”-adevărat și “icon”-chip. Rezultă: “chipul adevărat” al lui Isus.

Și în greacă, numele e predestinat. Vine de la “feros”-a aduce și “nike”-victoria. Veronica e “cea care aduce victoria”. Așa cum a făcut-o la Festivalul “Crizantema de Aur”! Felicitări și mult succes!                                                                          

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.