Dan MIHĂESCU ■
La Constanța Referendumul de aderare la UE a trecut, Maia Sandu a ieșit favorită în turul întâi, dar basarabenii și-au trădat nația dacă ar fi să facem puțină chiromanție citind în procesul verbal al rezultatelor înregistrate duminică 20 octombrie la Referendumul pentru aderarea la UE și alegerile prezidențiale din Republica Moldova, exprimate la Secția de Votare organizată la Universitatea Ovidius.
Vasile Cataraga, președintele Secției de Votare din Constanța la Alegerile Prezidențiale din Republica Moldova și Referendumul pentru modificarea Constituției are 25 de ani, este dintr-o suburbie a Chișinăului și a ajuns în Constanța venind la studii. A obținut cetățenie românească și după finalizarea masteratului s-a căsătorit tot cu o basarabeancă și a ales viața mai bună pentru el, nu neapărat și mai ușoară căci mi-a mărturisit că “nu-i simplu să te rupi de plaiurile natale chiar dacă nu ești printre străini”.
Vasile mi-a mai declarat că este ce-l de-al treilea exercițiu electoral la care participă în cadrul Secției de votare din Constanța pentru cetățenii Republicii Moldova dar anul acesta pentru prima dată a fost desemnat să organizeze și să conducă desfășurarea scrutinului și a plebiscitului.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul General pentru Imigranți (IGI), în județul Constanța a fi circa 7000 de basarabeni cu permise de ședere, deci care nu au și cetățenie română, ne-a declarat Vasile Cataraga, care este și președintele Comunității Tinerilor Basarabeni (CTB). De asemenea, comunitatea basarabenilor din Constanța cuprinde și 362 studenți înmatriculați în anul universitar 2024-2025.
“Anul acesta au fost prezenți la vot 905 alegători dar, pe baza experiențelor anterioare, Ministerul de Externe de la Chișinău a trimis câte 3.500 de buletine de vot pentru Referendum și alte 3.500 pentru Alegerile Prezidențiale. Oricum au fost prezenți mai mulți cetățeni cu drept de vot decât la scrutinele anterioare. “În Constanța, din cei 905 cetățeni prezenți la urne, 757 au votat DA la Referendum, iar NU – 143. Deci la Constanța viețuiesc și muncesc, învață sau fac afaceri 143 de basarabeni care au afirmat că nu vor ca Republica Moldova și cetățenii ei să fie parte a Uniunii Europene. Mulți dintre alegători l-au votat pe Usatîi la Prezidențiale iar la Referendum DA pentru aderare la UE, ăsta este cel de-al doilea paradox pentru mine după cei care au ales să trăiască în UE și au tras ușa după ei pentru restul basarabenilor. Și de asemenea, am fost uimit cum de la acest vot crucial pentru basarabeni, cel puțin, foarte puțini tineri s-au deranjat să vină până la secția de votare.
După opinia mea faptul că referendumul a trecut, chiar și la limită, este o mare victorie și trebuie apreciat raporta la sumele uriașe de bani cheltuite de ruși pentru a împiedica acest rezultat pozitiv.”
Din interviu, mai puteți afla că prețul unui vot NU la Referendum, pe “bursa” Canalului ȘOR, de pe platforma Telegram, a fost de doar 250 de lei, mult sub 100 $ promisă anterior, kremlinezii dând rateuri după ce serviciile de informații au pus stăvilar izvoarelor moscovite ce alimentau “peștera cu comorile celor 40 de tâlhari, dar și cum un celovek trimis de Moscova cu carte de identitate moldovenească și cu Putin în inimă a încercat să perturbe procesul de votare de la Universitatea Ovidius.