Dan MIHĂESCU ■
Motto: “Stelele care cad nu pier / Stelele care cad se duc pe un alt cer”. Dan Teodorescu
În prima zi a lunii decembrie scriam despre comandorul de Marină Mihai Ghibu că la 50 de ani s-a eliberat la cerere din serviciul căruia i-a fost credincios mai bine de trei decade, ca să-și caute rostul, “sătul fiind să stea” – expressis verbis.
Dramatismul stării de fapt a fost explicat în alocuțiunea sa adresată ca un salut de adio camarazilor și invitaților la ceremonia militară de trecere în rezervă.
“În cinci luni de la mutarea în această bază, aveam deja primul Task Grup certificat NATO și Centru de Perfecționare Operații Speciale – operaționalizat. Probabil, ascultând toate acestea, vă întrebați… De ce mă retrag?… Iar eu tocmai ce vă spun de câteva minute…că visul meu din 2005 a devenit realitate… și am nevoie de alt vis. Plec însă din Armata României și cu o ușoară dezamăgire. Aceea de a nu fi fost eu niciodată prima opțiune, dar… mă pot mândri cu locul de… cea mai bună rezervă, rezervat întotdeauna. A fost nevoie de doi oameni care să se lupte pentru ca eu să fiu numit la comanda Detașamentului 1 și am fost numit la comanda acestui Divizion, numai când nu mai exista nicio altă variantă, pe 15 februarie 2021, unde am slujit cu onoare și dăruire sub drapel până acum, la trecere în rezervă”- a declarat atunci tânărul pensionar, comandor în rezervă Mihai Ghibu.
Apoi ascultându-i povestea de viață am aflat că în 2005, a făcut cunoștință pentru prima dată cu membrii de elită ai Forțelor Speciale Americane, renumiții US Navy Seal și US Special Forces, în cadrul unui exercițiu găzduit de România, și atunci a decis, pentru prima dată, să schimbe de drum, cum zic marinarii, către această specializare militară, ajungând să fie component al echipei de la înființarea Grupului Naval Forțe pentru Operații Speciale (GNFOS). La numai un an de la înființare, această nouă forță de elită a fost certificată NATO. În anul 2010, după catastrofa aviatică de la Tuzla, Grupul a rămas cu o încadrare de doar 35% dar într-un an jumate a ajuns la efectiv complet.
GNFOS s-a transformat în Divizionul Forțe Navale pentru Operații Speciale iar Mihai Ghibu, a avut șansa să conducă o organizație de 400 de poziții cu structuri operaționale și administrative, logistică proprie, buget propriu.
“Am dezvoltat și operaționalizat un hub regional pentru instruire și export de know-how iar în calitate de Șef de Stat Major și mai apoi de Comandant al Divizionului am dezvoltat și operaționalizat infrastructura pentru actuala locație.
▪ Am operaționalizat Centrul de Perfecționare Operații Speciale Navale (corpul de instructori, infrastructură și logistică)
▪ Am creat condițiile pentru postura avansată a forțelor NATO (Host Nation Support , cartiruire, depozitare, instruire)
▪ Am oferit consultanță pentru dezvoltarea și operaționalizarea capabilităților de operații speciale maritime ale unor parteneri regionali;
▪ Am generat și operaționalizat capabilități NATO;
▪ Am fost Director General Operațional în cadrul procesului de operaționalizare NATO a Componentei regionale româno-bulgare de Comandă a Forțelor pentru Operații Speciale;
▪ Am implementat politici noi de atractivitate și retenție care au condus la o creștere a încadrării cu 30% în 1,5 ani.
▪ Am coordonat procesul de transfer al unității de sub Statul Major al Forțelor Navale (SNFM) sub Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale (CFOS).
▪ Am reorganizat structura pentru nevoile de logistică proprie și planificare și execuție bugetară;
▪ Am creat procedurile proceselor interne;
Tipul sau sectorul de activitate MANAGEMENT/ OPERAȚIONAL
Ianuarie – august 2015 Consilier pe lângă Ministerul Apărării Naționale din Afganistan
NATO Special Operation Component Command Afganistan
▪ Am coordonat procesul de înființare a Structurii de Forțe pentru Operații Speciale din cadrul Statului Major General. Am oferit consultanță privind statul de organizare, bugetarea, standardele de personal și modul de selecție. Am coordonat cu Ministerul Apărării pentru întocmirea cadrului doctrinar de înființare precum și pentru alocarea unei infrastructuri propice.
▪ Am coordonat procesul de transfer al unității speciale de aviație de sub Ministerul Afacerilor Interne sub Ministerul Apărării. Am coordonat interinstituțional între cele două ministere pentru aprobarea legislației necesare, transferul bugetelor de salarii precum și pentru transferul logisticii. Am coordonat la nivelul coaliției pentru transferul sarcinilor de sprijin între Marea Britanie și SUA.
▪ Am cooperat cu Ambasada SUA și cu organizații guvernamentale pentru implementarea programelor regionale.
▪ Am condus/ coordonat, în calitate de Battle Captain, 240 misiuni reale pe timpul dislocării în Afganistan dec 2012 – aug 2013”, trece în revistă munca s-a la final de carieră în Armata Română.
Dar dacă vreți să aflați totuși cum de-și permite Armata Română să “caseze” cu 10 ani înainte de termen un asemenea ‘activ’ de lux ne mai oferindu-i, pur și simplu, posibilitatea evoluției în carieră, în condițiile în care Ministerul Apărării Naționale se dă ceasul morții că nu reușește să-și ocupe locurile vacante la niciuna dintre funcții, specialități și încadrări, iar voluntarii ioc, urmăriți mărturisirile lui Mihai Ghibu făcute la Potcovăria lui Dan.