Andra MANOLIU ■
Unele persoane mult prea titrate, capabile a se legitima cu un buchet de specializări gen preot-inginer-ziarist, fac proba, în comentariile de pe Facebook, că nu pricep cum în toate epocile, epidemiile au dus la restricţii și că, fără constrângeri sociale, probabil piereau mult mai mulți oameni. Inclusiv leproșii din vremea Mântuitorului erau constrânși să stea la periferia societății și asta a durat mai mult de 2000 ani, până s-au descoperit antibiotice eficiente pentru tratarea bolii.
Dacă autoritățile se uitau mai mult la bani decât la oameni, așa cum se afirmă în mesajul publicat de către preopinent, atunci i-ar fi lăsat cu totul slobozi pe cei bolnavi pentru că, până la urmă, ei își puteau asigura tratamentul necesar și ceilalți puteau să crape. Oricât de nenorociți ar fi politicienii, au și ei rude, le-au decedat și lor cunoscuți.
Exacerbarea ideii de reacție adversă postvaccinală, în contextul în care COVID-ul dă sindromul long COVID, dă insuficiență respiratorie, cardiacă, renală, tulburări de memorie, oboseală cronică etc (să nu uităm tocmai decesul), mi se pare aberantă. Noi vedem că boala poate da efecte adverse pe termen lung, dar ne îngrijorăm de efectele pe termen lung ale vaccinului.
Recent un pacient de-al meu, neglijent de altfel, a fost diagnosticat cu cancer hepatic cu metastaze. A avut hepatită cronică C, a fost tratată exemplar cu tripla terapie cu antivirale, el nu a continuat să verifice anual alfafetproteina, nici măcar nu a mai dat pe la control conform recomandărilor gastroenterologului, a continuat să fumeze și, după câțiva ani, a făcut cancer (se știe că virusurile hepatitice B și C sunt carcinogene).
Văd că niciun expert în ale medicinei internautice nu își pune problema că și SARS-COV2 ar putea fi carcinogen, doar vaccinul este beleaua belelelor. Oare pentru că este ieftin?
Mulți vor doar tratamente scumpe pentru obrazele fine ale românilor. De unde știu aceștia că antiviralele nu pot fi carcinogene, mai ales acestea apărute acum de la Merck și Pfizer?
Vrea lumea anticorpi monoclonali? Păi românu’ stă ca prostu’ acasă până se agravează de nu mai este eligibil pentru monoclonali (criteriile de includere au, în primul rând, saturația peste 93% și debutul simptomelor sub 7 zile. Am trimis joi, un pacient cu COVID, eligibil socotisem eu, la Palazu Mare. A rămas internat pentru că era mai grav decât părea. Bineînțeles tot nevaccinat.
Dacă sistemul capitalist se uita mai mult în pungă, cum afirma cineva pe o rețea de socializare, cel rusesc, întrucâtva totalitar, unde se uită? Mor și rușii cu antiviralele lor cu tot.
Nu mai spun că un țăcănit, pe care l-am blocat pe WhatsApp din cauză că mă umplea de fericire și de linkuri cu specialiști în fakenews-uri, a venit special la policlinica unde lucrez și a dat unei paciente programate la consultație, un xerox cu un articol al altui țăcănit, dr. Vladimir Zelenko.
Cred că aș putea face foiletoane la anumite postări din mediul virtual, dar am incercat să mă limitez la câteva idei. Tare aș fi dorit ca timpul meu liber să fie dedicat picturalității toamnei, nu subiectelor de genul acesta!
În rest, îl invit pe respectivul commentator, în contextual sfaturilorfără temei slobozite public, să citească despre efectele adverse ale antiviralelor, ale anticorpilor monoclonali, ale Dexametazonei, ale anticoagulantelor și, de ce nu, ale antibioticelor care se dau în suprainfecția bacteriană și apoi să tragă concluzi!
Nu am avut nici măcar un singur pacient vaccinat care să fi avut efecte adverse serioase postvaccinale și s-au vaccinat câteva sute.
Vorbiți despre riscuri? Mergeți la amărâțiii internați cu COVID și apoi vorbiți despre riscuri (unii au luat în prealabil antivirale, la domiciliu). Țineți legătura cu ei după externare și apoi vorbiți despre riscuri!
Î.P.S. Teofan , Mitropolitul Moldovei s-a încumetat să meargă la ATI. A învățat ceva din boală. Dumneavoastră tot mai credeți că este o răceală, o gripă? Ați văzut bolnavi de COVID cu accident vascular cerebral? Dar cu insuficiență renală? Și nu le avuseseră înainte de COVID.
Rămâneți preot, pentru că asta vi se potrivește mai bine și lăsați deoparte limbajul tipic electoral!
În plus, v-a constrâns cineva să vă vaccinați? Atunci de ce vorbiți in numele altora?
Nu știu la ce se uită autoritățile, dar sper că se uită și la oamenii din spitalele COVID care sunt in prag de burn-out și la pacienții pentru care nu mai au medicație suficientă sau care ard din cauza supraaglomerării și suprasolicitării rețelelor electrice și la managerii de spitale care caută să achiziționeze concentratoare de oxigen și, la un moment dat, nu mai găseau etc.
Ce ușor este să vorbești din exterior! Ce simple par lucrurile din afară!
***
Vițe moarte
Despre atâtea lucruri nu am știință,
Pasul mi-l trec discret, printre copaci,
Privesc vițele moarte pe araci,
Mă minunez în gând, de-a Ta ființă.
Spre Cer mi-s ochii, parcă așteptând
O boare de răcoare de la Tine,
În lume, adunatu-s-au jivine
Și lupi școliți ce rătăcesc prin crâng.
Chiar teologi preschimb-al Tău cuvânt,
(„Până la Dumnezeu, pe noi ne mâncă sfinții”,
Așa ne-au învățat demult părinții)
Înverșunați, ne duc către mormânt.
Mai sunt și medici care au uitat
Că școală veșnică e, totuși, medicina,
Că știința nu împiedică Lumina
Să lumineze ca un far curat.
E toamn-acum în gând și-n cimitire,
Ideile de moarte iau cu-asalt
Omul de jos sau omul cel înalt,
Vorbindu-ne de-o falsă nemurire.
Internauții mărturisitori
Aclamă cu osane falsul Hrist,
Văd, uneori, că Cerul este trist,
Căci au scuipat noroaie peste flori.
Ne pier bătrânii, ce înțelepciune
Este aceea care îi ucide?
Ce minte tulbure ar mai putea cuprinde
Cuvinte parcă scoase din genune?
Mulți au murit cu suflete și trupuri,
Fără a-și lua măcar un bun rămas,
Făr’ a primi „te iert”, în ultim ceas,
Fără Preasfinte Cuminecături.
Unde s-au dus? Îi vom mai regăsi?
Tu ai rostit cândva : „fără de Mine,
Nu aveți parte nici de Ceruri pline,
Nici Viață, nici Lumină nu vor fi!”
Privesc vițele moarte pe araci
Și știu că boabele au fost culese,
Au fost zdrobite-n vasele alese,
Dar nu vrem Vin, ci preferăm un vraci.
Andra MANOLIU ■ Valu lui Traian / 17 noiembrie 2021