Acasă Economic Credit bancar de 83 milioane euro pentru finanțarea noii termocentrale de la...

Credit bancar de 83 milioane euro pentru finanțarea noii termocentrale de la Petromidia

413
0

Dan MIHĂESCU ■

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) a obţinut un credit sindicalizat în valoare totală de 83 milioane euro pentru finanțarea construirii noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia, se arată într-un un comunicat de presă transmis vineri de companie.

Potrivit sursei citate, băncile finanțatoare sunt Banca Comercială Română (BCR), în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentare, facilitate și garanții, alături de: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank și Garanti Bank iar investiția, de tip brownfield, ce urmează a fi pusă în funcţiune la sfârşitul lunii iulie 2023, intergrează active ale Uzinei Termoelectrica Midia și personalul acesteia.

„Creditul accesat recent de FIEKR reprezintă circa 65% din valoarea necesară realizării investiției, care este estimată la 148 milioane USD, finanțarea beneficiind de o perioada de grație până în ianuarie 2024 – la şase luni de la punerea în funcțiune a centralei. Perioada de rambursare este de cinci ani, cu un termen de maturitate pentru finele lunii ianuarie 2029”, precizează comunicatul de presă.

FIEKR, prin Rompetrol Energy, a selectat compania Calik Enerji în calitate de contractor general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), companie ce a început proiectarea și realizarea etapelor inițiale ale lucrărilor în iunie 2022, până în prezent fiind demolat coșul de fum, de aproximativ 150 metri al Uzinei Termoelectrica Midia și vechea hală a turbinelor, scoase din operare de peste 10 ani, pregătirea şi construcția fundațiilor pentru noile turbine.

Potrivit proiectului tehnic, noua unitate de cogenerare (producere combinată de energie electrică și termică) va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal dar va şi utiliza şi gazul rezultat din procesele tehnologice de rafinare, parţial, în limita unui maxim 25% din volumul combustibilului, centrala având un grad deosebit de înalt de eficiență care poate ajunge la 92%.

Prin configurația tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică, din care cea mai mare parte pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, precum si abur tehnologic pentru platfroma Petromidia de până la 180 tone/oră si necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite plătite către bugetul de stat.

„În același timp, centrala va asigura o stabilitate în aprovizionarea cu energie electrică a platformei Petromidia și cu energie termică a orașului Năvodari. De asemenea, aceasta va permite o reducere anuală de aproximativ 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice primare folosite de aproximativ 1,2 TWh”, se concluzională în documentul transmis presei.

Inființat în octombrie 2018, FIEKR este deținut de KMG International și Statul Român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, obiectivul principal și strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În același timp, cei doi acționari – KMGI și Statul Român, se regăsesc și în cadrul companiilor Uzina Termoelectrica Midia și Rompetrol Rafinare – operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a unicului producător de polimeri din România.

Compania Rompetrol Energy este deținută majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, alături de Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.