Coralia ŞTEFĂNESCU ■
Chiar aşa, după 2000 de ani istoria se repetă? A ajuns oraşul meu, cetatea mea, raiul țiganilor și al celor care îi susțin?
De vreo două luni în față blocului în care locuiesc, pe str. Macilor Nr. 10, din Constanţa, chiar lângă Liceul Internaţional de Informatică, Liceul Tehnologic „TOMIS” sau Complexul Sportiv Flămânda, la doi paşi de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, se adună 15-20 indivizi care, până pe la 1 noaptea, vorbesc tare, țipă, înjură, se ceartă, trântesc uși, fumează, fac mizerie, distrug spațiul verde. Adică, fac ceea ce știe etnia lor mai bine. Nerespectarea legii. Totul a culminat cu un șir de pomeni făcute pe spațiul verde și lângă curtea instituției alăturate. Am solicitat, împreună cu administratorul blocului, intervenția poliției locale care, prin reprezentanţii ei, a venit și i-a bătut pe umeri ușurel iar nouă, ne-a cam bătut obrazul.
Agent Scupra: – „Așa este tradiția la ei. Trebuie să îi înțelegem”.
Desigur stimate agent, sper doar să nu o ardă pe nevastă-ta împreună cu el, ritualic zic, adică cu decedatul căruia îi făceau pomana; doar n-aţi înţeles altceva? Că doar așa obişnuiau strămoșii lor, lângă Gange – de fluviu zic. Și, nu, nu voi înțelege niciodată persoanele care disprețuiesc legea, murdăresc și distrug. Nu ştiu să existe vreo civilizaţie sau vreo cultură în lume care să promoveze asfel de concept şi ritualuri şi nici dumneata, agent Scupra, nu ar trebui să o faci căci eşti exact pentru a veghea la respectarea ordinii, curăţeniei şi normelor reglementate de convieţuire.
Joi noaptea, sau vineri dimineaţa, nici nu mai ştiu la ce interval temporal să fac referire, de când nu mai dorm, se prezintă la o nouă reclamaţie, agent Liliana Carp: „Dar ei nu fac nimic. Pur şi simplu stau liniștiți și discută”. Pe doamna agent nu au deranjat-o mesele întinse pe spațiul public și, odinioară, verde, din faţa blocului de apartamente. Nici cele de pe carosabil. Și nici trăncănitul și țipetele diforme, din noapte, care vibrau întregul cartier. Totul este normal în opinia tovarășicii „reprezentatant al legii”, care nu știe nici măcar regulamentul orelor de liniște votat de consiliul local, în accord cu legea, dar este plătită din banul public pentru a păstra liniștea, siguranță și curățenia. A trebuit desigur să facem apel la poliția națională.
Ce este mai interesant e faptul că nici un alt cetățean, concetăţean, vecin de cartier, nu a reacționat deși colacatarii se plâng în permanenţă administratorului de zgomotul și mizeria produse de personajele care şi-au mutat şatra aici tocmai „din Anglea”. Unii invocă faptul că sunt prea bătrâni, altora le este frică şi cei mai mulţi preferă doar să comenteze pe la colțuri, și atât.
În faţa acestei resemnări comunitare, cred că nu ar trebui să vă mai plângeți că nu aveți un oraș curat și civilizat, dacă nu sunteți în stare să luați atitudine. Poate ar trebui să lăsăți deoparte defetismul şi lehamitea, non-combatul (mămăliga nu explodează, nu-i așa?) şi să schimbăm împreună ceva în Constanța. Aștept cu nerăbdare reacția Primăriei. Deși am senzația că, din păcate, o va imita pe doamna agent Carp.