Dan MIHĂESCU ■
Un comunicat de presă transmis de Universitatea Ovidius din Constanța (UOC); una din primele 10 instituţii publice de învăţământ superior din România, ca mărime, cu venituri anuale de peste 200 milioane lei, 16 facultăţi cu circa 18.000 de cursanţi la toate formele de educaţie, peste 1000 de angajaţi dintre care 650 de cadre didactice; ne dă de înţeles că perla coroanei acestei alma mater este Facultatea de Arte.
Astfel, aflăm că Muzeul de Artă Constanţa găzduieşte miercuri, 18 ianuarie, vernisajul expoziţiei Atelier 2023, a cadrelor didactice din Facultatea de Arte a UOC. Stil, clasă, tichie de mărgăritar, ce mai! Curat facultate pentru profesori şi sunt sigur că nicio altă universitate din lume nu-şi permite luxul acesta. În continuare, comunicatul de presă, ticluit la origini, ne întăreşte convingerea că Facultatea de Arte este cea mai exclusivistă din universitate (dacă formularea nu ar fi tautologică sau pleonastică?):
“Evenimentul desfășurat sub egida Centrului de Cercetare Științifică și Creație Artistică Euxin (…) reprezintă cea mai recentă manifestare culturală a cadrelor didactice ale Facultăţii de Arte, specializările Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative (licenţă) şi Educaţia Vizuală prin Studiul Peisajului şi al Figurii (master). Această expoziție este un concept nou, care aduce în faţa publicului constănţean o iniţiativă ce reuneşte unele dintre cele mai importante instituţii de cultură din oraşul nostru: Muzeul de Artă, Facultatea de Arte şi Colegiul de Arte Regina Maria”, se arată în comunicatul de presă.
Urmează lista expozanţilor care, într-adevăr, dezvăluie doar nume de cadre didactie: prof. univ. dr. Florin Stoiciu, conf. univ. dr. Gheorghe Caruţiu, conf. univ. dr. Sînziana Romanescu, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, lect. univ. dr. Alexandru Şerbănescu, asist. univ. dr. Florentin Sîrbu, asist. univ. dr. Dragoş Petrişor, asist. univ. drd. Claudiu Argeşanu. Apoi o altă pleiadă de artişti ce vor apărea pe simeze cu titlul de invitaţi: Mariana Constantinescu, Cristina Tudorache, Alexandru Isopescu, Constantin Gheorghe, Ana-Maria Ceară, Vasile Filip, Oana Sfetcu, Andreea Rădulescu, Daniela Tomozei, Daniela Gherghe, Crina Popescu, Viorel Ungureanu, Dorin Barbu. Şi unii şi alţii au calitatea onorabilă de membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) ce-i califică pentru a expune în muzeu. De neînţeles însă de ce organizatorii evenimentului şi conducerea facultăţii n-a găsit de cuviinţă să scoată în lume şi nişte nume de studenţi, plasticieni în formare. Ba, ca să nu punem carul înaintea boilor, ne putem întreba de ce Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius din Constanţa nu a organizat expoziţia de la Muzeul de Artă Constanţa cu lucrări de ale studenţilor, lăsându-i pe consacraţii profesori şi plasticieni profesionişti să-şi caute singuri drumul creator în viaţă? Chiar ăsta să fie nivelul exigenţei încât distinsele cadre universitare n-au găsit niciun merituos dintre cei 50 de studenţi ai specializării Pedagogia artelor plastice şi decorative şi cei 21 de masteranzi de la Educaţie vizuală prin studiul peisajului şi figurii, învăţăcei care să fi deprins câte ceva de la magiştri lor încât să facă o mărgică cât de mica pe care să o ducă în expoziţie? Greu de înţeles cu ce se ocupă lumea pe acolo, dar până una alta rămâne cum am zis: facultatea de profesori a dat pauză la studenţi.
Ah, şi încă ceva de excepţie; la finalul comunicatului aflăm că: “În deschiderea evenimentului va performa corul Facultăţii de Arte a UOC (…)”. Deci, creatorul din spatele textului foloseşte verbul a performa din limba engleză, utilizat cu sensul de interpretare artistică, care nu a fost inventat nici măcar în ultima ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române, publicat în 2022 de Academia Română. Închipuitul verb a performa este un englezism, ce-i drept folosit destul des la stadiul de barbarism, în vorbirea colocvială, dar nepermis în limbajul academic, aşa cum se presupune a fi fost comunicatul de presă al unei prestigioase universităţi, precum cea în cauză.