Acasă Cronica Rugăciune şi Regenerare – căi artistice către Dumnezeu

Rugăciune şi Regenerare – căi artistice către Dumnezeu

741
0

 Luigi FRIGIOIU ■    

Întotdeauna, salonul Art Gallery – Tomis Mall, e gazda unor evenimente culturale de înaltă ținută. Vineri, 13 ianuarie a. c, a avut loc vernisajul unei expoziţii deosebite, realizate în tandem. Pictorița Adina Dogaru și-a grupat tablourile sub titul “Regenerare”, iar artistul plastic Viorel Ungureanu și-a intitulat gravurile “Cucuteni – Regenerare”. Curator a fost prof. univ. dr. Florin Stoiciu care, de altfel, a deschis expoziția.                                                                                                         

Adina Dogaru a pus pe pânză, cu delicatețe și sensibilitate, cele trei momente importante ale trecerii noastre pe pământ: botezul, nunta și întoarcerea la Dumnezeu. Prezentă constantă la concursuri, unde elevii săi – de la Cercul de pictură al Casei de Cultură “IN Roman” Medgidia – obțin nenumărate distincții, dna Dogaru realizează și o expoziție personală de mare încărcătură creștin-emoțională.                                                                                    

Cercetarea artistului Viorel Ungureanu a început în Masterul coordonat de lect. univ. dr. Lelia Rus. Parcursul în arta gravurii a fost îndrumat de prof. univ. dr. Florin Stoiciu. Cu alură de mușchetar iscusit, artistul fandează prin simbolistica străveche a culturii Cucuteni, readucând creativ-inspirat, înţelegerea plastică lumii.  “Ne raportăm la prezent şi viitor doar dacă ne cunoaştem şi respectăm trecutul. Străvechile culturi ale românilor fac legătura om-divinitate şi ne permit să înţelegem spiritualitatea arhaică”, spune Viorel Ungureanu.                                                                                               

Lume multă, prieteni de suflet și oameni iubitori de frumos: printre ei, cadre didactice și absolvenți ai Universităţii Ovidius. Daniela Vitcu, decanul Facultății Arte, în ținută “casual”, a fost secondată de asistentul Ionuț Dulgheriu cu o interesantă pălărie neagră cu boruri mari, “a la Zoro”. În discuțiile particulare amicale, dna Decan a anunțat noi spectacole cu studenții de la “Arte”. Iar în vară, va fi un spectacol special cu Catinca Hanțiu, fiica sa și a regretatului excepțional balerin Călin Hanțiu. Catinca e, deja, în ultimul an al Academiei de teatru și film de la București. Trec anii…                 

Prolifica și simpatica scriitoare Zully Mustafa, între două cărți, a vizitat expoziția prietenei Adina Dogaru. Maestrul Bogdan Ocheșel, cunoscut tenor dar și jurist, în mare formă, ca de obicei, s-a întreținut cu toată lumea. Prezența surpriză a serii a constituit-o Primarul localității Ovidiu, George Scupra, iubitor al artelor și culturii. De o modestie admirabilă, George Scupra a răspuns cu deschidere și amabilitate tuturor chestionărilor. Localitatea Ovidiu crește, se dezvoltă frumos: Primarul a asigurat că va continua proiectele cultural-artistice. Intenționează crearea unui Centru permanent de sculptură iar, la vară, spectacolele se vor succeda pe pontonul lacului. De asemenea, colaborarea Primăria Ovidiu-Academia Hagi e perfectă. În curând, în zona Academiei se va ridica o modernă Sala de Sport a orașului Ovidiu.                                            

La final, toți cei prezenți am plecat îmbogățiți sufletește de la expoziția “Rugăciune-Regenerare”. Deoarece, fiecare dintre noi are nevoie de Rugăciune spre Regenerarea noastră personală și a întregului neam românesc. E singura salvare pentru a ne regăsi calea către Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.