Dan MIHĂESCU ■
“Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta. (…) Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? (…) Şi cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc.” (Sfânta Evanghelie după Matei. Cap. 6)
Întâmplarea de la sfârşitul săptămânii trecute, când Curtea de Apel Constanţa, în dosarul 8139/118/2021, în care Teodosie Petrescu cere continuarea activităţii ca profesor titular la Facultatea de Teologie a Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) după împlinirea vârstei de pensionare, a tăiat nodul gordian cu o decizie sibilinică, înfăptuieşte justiţie fără a măguli vanitatea inoportună a bătrânului chiriarh.
Victoria à la Pirus, cu care nu a pregetat să se împăuneze Tomitanul, ”Admite recursul. Casează în tot hotărârea atacată şi, rejudecând, dispune: Admite în parte cererea. Dispune anularea Hotărârii Senatului nr.623/29.07.2021 numai în ceea ce îl priveşte pe reclamant. Respinge restul capetelor de cerere. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei azi, 19.01.2023. (EG-MDC). Document: Hotarâre 31/2023”, potrivit minutei Curții de Apel Constanța, din data de 19.01.2023”, cere ca pârâta să nu se mai ascundă după deget şi să-i indice reclamantului motivul plauzibil pentru care nu mai poate să funcţioneze în schema UOC, cu contract de muncă permanent. Nimic mai mult.
Reiterând firul întâmplărilor ce au dus la acest deznodânt, mă trezesc pe siteul Universităţii Ovidius, unde din pură întâmplare, dau peste declaraţiile de avere ale reclamantului. Puţine câte sunt, doar din perioada 2018-2021, ele consemnează venituri obţinute ca arhiepiscop, profesor universitar şi director al Şcolii Doctorale la Facultatea de Teologie. În 2019 îşi aduce aminte şi de câte un teren obţinut în 2014 la Techirghiol şi Vatra Dornei. Şi o ţine aşa, încă doi ani, adăugând şi nişte datorii dar şi depozite, bancare, mai pierde o funcţie cu venitul aferent, mai radiază un teren dar nimeni nu-l trage de mâneca sutanei să-i ceară şi declaraţiile de interese. Astfel, bătrânul călugăr, ajunge nu doar să încalce primul dintre celei trei voturi monahale făcute în faţa altarului: Jurământul de Sărăcie, dar să comită şi sperjur, în lumea profană. Sau poate că dacă nu şi-a declarat apartenenţa la ONG Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, nu se pune că a încasat, lunar indemnizaţiile de membru titular. Tot aşa, pe principiul struţului, dacă nu a depus o declaraţie de interese ca membru fondator Fundației ”Sfinţii Procopie și Elisabeta” constituită în 2010, după ce Mânăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din satul Gheorghițeni, comuna Dorna-Arini, județul Suceava îi cedează hotelul, două case și un teren, ce devin active patrimoniale, Teodosie consideră că nu interesează pe cineva faptul că aceasta a avut venituri de aproape 1,85 milioane euro, până în 2020, conform Fanatik.
E trist ca acum, la vârsta senectuţii, bietul călugăr să intre şi-n colimatorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru că nu i-a ţinut nimeni cont în câte s-a mai băgat… Pe semne, aşa poate să se fi întâmplat şi cu cele cinci cărţi pe care le-a încredinţat spre publicare Editurii Ovidius University Press (Cartea Psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a Bisericii, 2001; „Muzica Vechiului Testament, 2001; Viaţa iudeilor oglindită în Psaltirea lui David, 2001; Psaltirea cu explicaţii şi adnotări asupra termenilor biblici, 2001; Psaltirea ilustrată, 2002) ce-i apar în CV dar despre care nu există nicio urmă materială în biblioteci şi nici nu se află în posesia lui. Şi când te gândeşti că pe baza lor a obţinut titlul de profesor universitar.
Numai necazuri i-au adus ăştia de la Universitatea Ovidius şi el, ca un adevărat vlădică, nu pregetă să spere că o să-i aducă pe calea a bună.