Acasă Politic Constanţa, Strada Bangladesh…piaţa cu flori

Constanţa, Strada Bangladesh…piaţa cu flori

1530
0

Nastasia BUTUC ■

… Da, putem să denumim astfel Strada Dumitru Marinescu din Constanţa după un model consacrat de administraţie sud-asiatică, din mai multe motive.

Această arteră rutieră care leagă mai multe cartiere, a devenit raiul consumatorilor cronici de alcool din zona respectivă. Segmentul de stradă aflat între intersecția cu strada Ion Roată și Complexul Marvimex, pe scurt zona Piaţa Brick, a fost abandonat de autorități în beneficiul unor cârciumari ,,onești”, porecliţi de fosta administraţie drept investitori locali,  și a unor oameni amărâți care se amețesc de la prima oră până seara târziu. Toate bune numai că, aceste așa zise unități de alimentație publică cu desfacere de băuturi alcoolice la bordură, s-au extins  pe tot trotuarul iar dacă a mai rămas o mica porțiune liberă, a fost ocupată de mașini parcate, chiar dacă zona este înpânzită de indicatoare rutiere care interzic oprirea pe ambele sensuri.

Coșmarul zilnic, pentru votanţii din zonă, începe în jurul orei 07.30 când părinții iși duc odraslele la școala de cartier ,,Nicolae Tonitza”. Din cauză că trotuarele sunt ocupate cu mașini parcate pe ambele sensuri de mers și de mesele întinse până la bordură de către cârciumarii de pripas din zonă, mamele și bunicile care însoţesc copiii în drumul spre școală sunt nevoite să circule cu autoturismele proprii sau să închirieze taximetre. Astfel, coloanele de mașini se întind pe toate străzile adiacente si blochează arterele rutiere până la Bulevardul Eliberării.

Toţii sfinţii din cer sunt invocaţi când nervii încep să cedeze, la momentul fatidic când ambuteiajul devine și mai profund din cauza mașinilor care așteaptă deschiderea serviceului de la intersecția cu Strada Nucilor. În jurul acestei ore sar așchii din oglinzile retrovizoare ale celor doua coloane de mașini în mișcare, ce se freacă previzibil de autoturismele parcate neregulamentar, pe ambele sensuri.

Parcurgerea acestui segment de stradă în manieră pedestră este o aventură de supravieţuire care sigur ar putea sfârși prost.

La intrarea în Piața Brick, din strada Dumitru Marinescu, chiar în gang, un negustor ambulant vinde legume direct pe caldarâm. Ar putea să închirieze o tarabă în piață dar de pe scări vânzarea este gratis. Pentru această manoperă ocupă cu duba personală o bandă de circulaţie chiar în dreptul semnului oprirea interzisă. În această dubiță, zilnic, proprietarul ține grosul mărfii pentru a nu-i fi confiscat, în cazul unui control, ce niciodată nu vine.

Această viermuială rutieră continuă cu intermitențe pănă  după ora 10.00, şi după o amăgitoare sincopă se relensează vârtos la ora 11.00, odată cu terminarea cursurilor la ciclul primar, când exodul se reia.

Încă de pe vremea administrației Radu Mazăre trotuarul din dreptul magazinului de materiale de construcții Brick a dispărut. De atunci, pe locul defunctului trotuarul au început să fie parcate autoturime, perpendicular pe axul străzii.

Ca prin minune, aşa cum sugeram la începutul relatării,  în note exotic sud-asiatice, pe toată această perioadă de timp nu trece nici măcar din întâmplare vreun echipaj al Poliției Locale sau Naționale… nici măcar din Bangladesh. Cu mândrie autoritățile noastre locale au descoperit cea ce nu a reușit nici măcar celebrul fizician Albert Enstein. Se știe că că Einstein a încercat să descopere legile mișcării browniene dar nu a reușit. Iată cum  inteligența românească superioară, pusă acum în slujba votantului, a reuşit să teoretizeze şi să demonstreze legile haosului.  Ce simplu ar fi dacă autoritățile și-ar face treaba conform fișei postului iar asemănarea imaginii Străzii Dumitru Marinescu, din Constanţa, cu circulatia și obiceiurile cetățenilor din îndepărtatul Bangladesh, este absolut întâmplătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.