Acasă Sănătate Clinica Grand din Eforie Nord-în era digitală a kinetoterapiei şi balneologiei

Clinica Grand din Eforie Nord-în era digitală a kinetoterapiei şi balneologiei

9663
2
Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie (SCRMFB) Eforie Nord
Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie (SCRMFB) Eforie Nord

Dan MIHĂESCU ■

Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie (SCRMFB) Eforie Nord a achiziţionat 23 de echipamente ultramoderne din fonduri proprii, în valoare de 5.500.000 lei, a declarant managerul unităţii medicale, dr. Anatoli Covaleov, pentru gazeta Sentinela.

Potrivit sursei citate, desi procesul de înnoire şi de achiziţionarea a tehnicii medicale moderne este permanent, în cadrul strategiei manageriale în ultimele luni au intrat în dotarea SCRMFB – unitate balneară istorică de pe litoralul românesc, recunoscută sub denumirea generică de Clinica Grand-Eforie, 23 de echipamente şi dispozitive medicale de ultimă generaţie, toate achitate din fonduri proprii, realizate în urma prestaţiilor medicale.

“Anul acesta ne-am dotat cu două aparate laser pentru terapie de tip MLS şi aplicare multitarget-M6, cu sondă robotizată, alte trei aparate de unde scurte de înaltă frecvenţă pentru aplicaţii în câmp condesator cu regim continuu şi pulsat, cinci combine de electroterapie (toată gama de joasă, medie frecvenţă şi current continuu) cu sonde de ultrasunet terapeutic şi electrozi de tip vacuum, două aparte de magnetoterapie cu sistem culisabil pe pat special, trei aparate de drenaj limfatic cu aplicatoare pentru membrele superioare şi inferioare şi am reuşit să montăm un elevator la bazinul hidrokinetoterapeutic cu apă sărată pentru pacienţii cu grade de dizabilitate, modrate şi severe” – a precizat dr. Covaleov.

De asemenea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie a recepţionat, recent, un Computer Tomografie (CT), de cea mai nouă generaţie, echipat special pentru utlizarea în clinicile de recuperare şi balneologie ce asigură acces facil și ergonomic, inclusiv pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei supraponderali.

“Acest CT extinde posibilitățile de diagnosticare prin tehnici imagistice performante prin acuratețea diagnosticului de precizie în mai multe tipuri de patologii – afecțiuni aparat locomotor, sistem nervos central, patologie vasculară,  patologie oncologica, afecțiuni organe toracice și abdomino-pelvine iar      noutatea tehnologică a echipamentului constă în faptul că oferă o înalta rezoluție și reconstrucții ale imaginii cu secțiuni fine, dispunând de protocoale predefinite pentru vizualizarea și analiză structurilor vasculare (angioCT), vizualizare și analiză automată a nodulilor pulmonari, analiza patologiei colonice, a patologiilor oncologice și pentru examinările cerebrale, pulmonare, spinale și abdominale, cu posibilitatea generării rapoartelor de monitorizare a pacientului. În plus are un nivel ridicat de siguranță din punct de vedere al dozei de iradiere atât pentru pacient cât și pentru cadrele medicale, cu afișarea informațiilor despre doza de iradiere și raport structurat de doză în format DICOM, permite evaluarea afectării pulmonare post-COVID, dar și decelarea eventualelor leziuni pulmonare la cei suspecți sau asimptomatici iar aplicația software ajută clinicianul să coroboreze imagistica cu alte examinări ale pacientului și să ofere monitorizare în timp”- a completat managerul SCRMFB.

Alături de tomograful computerizat, departamentul specializat al „Clinicii Grand” a fost completat tot acum, cu un nou echipament  digital de radiologie ce completează posibilitățile de evaluare pulmonară în contextul epidemiologic actual, atât pentru pacienți post-COVID, cât și pentru diagnosticare, la cei suspecți sau asimptomatici. De asemenea, apartul poate generează imagini digitale cu acuratețe superioară pentru zonele radiografiate, ce pot fi transferate în sistemul informatic integrat al spitalului (pentru pacienții internați pe secţile cu paturi), dar și pe suport digital și clasic către pacient și medicul de familie sau medicul specialist (ortoped, pneumolog, reumatolog, etc) al pacientului, iar modul software de ,,stitching,, permite alipirea mai multor imagini  pentru vizualizarea într-o singură imagine a structurilor osoase lungi și a diferitelor regiuni vertebrale, ajutând clinicianul să aibă o viziune unitară a întregii coloane vertebrale, a femurului, humerusului, etc.

Şi tot pentru investigare şi dignosticare a fost cumpărat acum cel mai modern echipament complex intergrat pentru analize de laborator doat cu sisteme automate de: hematologie 5 diff, de biochimie serică şi urinară,  de  imunologie şi PCR – Sistem automat POCT de diagnostic molecular  – iPONATIC, ce    realizează game largi de analize de laborator de tip biochimie, imunologie și diagnostic molecular, cu obținerea unor valori de o precizie și acuratețe ridicate iar cuplarea lor la sistemul informatic integrat generează automat buletinele cu rezultatele.                                                                                                                                       

“În fine, am lăsat pentru final, în etalarea bilanţului nostru de achiziţii tehnologice în care am prezentat cele 23 de aparate în valoare totală de 5500000 lei, echipamentele ce definesc însuşi specificul nostru clinic, recuperare medicicală fizică şi balneologie, pentru că aici ne-am dotat, acum, cu un sistem complet și computerizat de evaluare și recuperare funcțională pentru coloana vertebrală și membre ce cuprinde 16 dispozitive individuale interconectate între ele și la un server central cu bază de date a pacienților evaluați și tratați, cu posibilitatea monitorizării obiective a evoluției pe parcursul tratamentului și în timp. Ei bine asta nu înseamnă că odată intraţi în epoca digital renunţăm la clasicile băi de nămol, împachetări cu parafină sau bazinul cu apă sărată de Techirghiol, dar introducem proceduri şi tratamente complementare adcvate timpului actual, mai ales că unitatea noastră a devenit şi centru de recuperare pentru militarii profesionişti, mulţi dintre ei reveniţi din misiuni în teatre de operaţiuni externe”- a continuat dr. Covaleov.

Potrivit managerului SCRMFB Eforie Nord, noul Sistem complet computerizat de evaluare și recuperare funcțională pentru coloana vertebrală și membre înlocuiește vechile echipamente uzate fizic și moral folosite în sălile de kinetoterapie, fiind destinat pacienților cu diverse patologii inclusiv post-COVID și grade diferite de dizabilitate, în regim ambulatoriu și de spitalizare continuă.

Echipamentul oferă posibilitatea individualizării programelor de recuperare medicală adresate restanțelor funcționale, având ca scop creșterea calității vieții și a nivelului de independență funcțională, țelul final reprezentandu-l reintegrarea socială și profesională, dar în condiții de siguranță optimă pentru pacienți și pentru personalul implicat.

Sistemul permite evaluarea funcțională de mare precizie: testarea amplitudinii de mișcare (ROM), a valorilor forțelor și simetriei acestora, afișate graphic, numeric și în comparație cu normativele pe categorii de vârstă, sex, înălțime, greutate iar modul terapeutic este individualizat pe patologie și pe zona vertebrală (cervicală, toracică, lombară) sau anatomică (umăr, şold, genunchi, etc) urmărind exact parametrii obținuți la evaluare, evitând astfel riscul de suprasolicitare sau de mișcări truncate.

În final, dr. Anatoli Covaleov a ţinut să sublinieze încă odată că noile dotări au fost achiziţionate exclusive din sursele prorpii ale Spitalului Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord, ca urmare a excedentului bugetar înregistrat prin prestaţiile effectuate, Ministrul Sănătăţii ne mai alocând fonduri pentru dezvoltare acestei unităţi medicale, începând din anul 2013.

2 COMENTARII

  1. Buna seara, m-am operat la coloana si trebuie sa fac recuperare, la recomandarea unui prieten doresc sa vin la dumneavoastra !!! Ma intereseaza care este pretul pentru 10 zile de tratament (cel mai bun posibil), CAZARE SI MANCARE, ETC ??? Ma intereseaza toate detaliile si dupa aceea o sa va spun exact cand doresc sa ajung !!! Va multumesc anticipat !!! Doamne Ajuta la toata lumea !

    Cu consideratie,
    Daniel BURDULEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.