Acasă APĂRARE Ziua Marinei Române 2021: Festivism, onoare militară și demagogie

Ziua Marinei Române 2021: Festivism, onoare militară și demagogie

1752
0
presidency.ro

Manuel VLĂDUȚ  ■

Și în acest an, de prăznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost sărbătorită Ziua Marinei Române, conform tipicului, seria manifestărilor începând sâmbătă 14 august, cu ceremonialul militar și religios de la Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului, pentru pomenirea eroilor.

Încă de dimineață, de la ora 08.00, marinarii militari erau prezenți pentru a începe ceremonialul la 08.30, invitați fiind oficiali ai municipiului şi județului Constanța, reprezentaţi de instituţii, amirali, generali, ofițeri de marină și ai forțelor terestre, câțiva militari rezerviști și veterani ai teatrelor de operații, cuvântul de ordine fiind restricția, impusă (nu-i așa?) de pandemie.

Ceremonialul militar și religios s-a desfășurat sub patronajul prefectului Constanței – Silviu Iulian Coșa și al Șefului Statului Major General (SMG), general-locotenent Daniel Petrescu, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Teodosie, sosit într-un târziu cu un sobor de preoți, după ce slujba religioasă deja începuse deja, deşi nu avusese decât de traversat strada, de la reşedinţa sa.

Facebook

Rezerviștii, din nou umiliți

De la bun început am remarcat – invitați fiind să părăsim acel perimetru – că au fost desemate din sart două categorii de participanţi, militarii rezerviști şi membrii asociațiilor cu profil militar sau profesional de marină fiind consideraţi de categoria a II-a ce nu trebuia să le stricăm ştatiful oficialităţilor priponite pentru poze chiar în fața Crucii Marinarilor, şi am fost trimişi aiurea, „după seminţe”, mai pe coclauri, pe lângă bulevardul Regina Elisabeta, delimitarea fiind făcută clar prin soldații din poliția militară, poziționați între ei și dispozitivul ceremonialului.

Şi ca să vedem că totul avea tâlc, crainicul a anunțat că festivitatea are două părți distincte, una în care se vor depune coroane de flori de către instituțiile publice și de stat și una în care vor depune coroane restul…după încheierea ceremonialului. Bineînțeles că alături de cei ,,de la stat,, au depus coroane și  – surpriză! – reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor, în timp ce asociațiile Cultul Eroilor, Liga Amiralilor, Clubul 9 Mărășești, Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, Liga Militarilor Profesionişti, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Liga Navală Română, au depus coroane după plecarea oficialilor, căci se ridicase deja soarele și…riscau vreo insolație! Dealtfel, nu ar fi prima festivitate în care, la Constanța, se întâmplă această bătaie de joc, la adresa militarilor rezerviști… Întrebarea ce rămâne – amară, ce-i drept – este, când se va termina cu această butaforie și această batjocură la adresa rezerviștilor care, prin îndatoririle militare pe care le au la mobilizare sau război, fac parte integrantă din instituția de stat care este – Ministerul Apărării Naționale?

Parada de pe 15 august, închisă publicului

La festivitățile de pe 15 august din Portul Mililitar Constanța, nu au avut acces decât oficialitățile civile și militare, înaltele fețe bisericești, invitați străini și presa acreditată, fără public. Din cauză de pandemie…

Personajul principal al evenimentului a fost, şi anul acesta Președintele României, Klaus Werner Iohannis şi nu Cenuşăreasa, Forţele Navale Române (FNR). Însoțit de pleiada ministerială a Apărării, Internelor, cu prim-ministrul Florin Cîțu – vârf înaintaș, cu președintele Senatului – Anca Dragu și contaamiralul Chițac, primarul Constanței, pe flancuri… Căci ce poate fi mai frumos decât să te tragi în poze cu tricolorul în decor, alături de elita Armatei României, formată din câteva zeci de amirali și generali butaforici, prezenți la fastuoasa festivitate? (Oare câte flotile o avea Marina Română, la atâția amirali?)

 În fapt, Președintele României a acordat drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice „Comandor Alexandru Cătuneanu” și a decorat cu ordine și medalii, câțiva înalți ofițeri și amirali, pentru merite deosebite. Şi asta, în timp ce în aceeași zi capitala Afghanistanului, Kabul – pe care și trupele române au apărat-o, în cadrul coaliţiei internaţionale, vreme de 20 de ani – cădea în mâinile talibanilor.

Festivism de mucava și demagogie

            A urmat alocuțiunea Președintelui Klaus Iohannis, care a mulțumit marinarilor români pentru profesionalismul, devotamentul și spiritul de sacrificiu cu care și-au îndeplinit misiunile specifice, în situațiile dificile cu care s-au confruntat. Cred că a fost singura parte expusă cu realism din acest discurs căci într-adevăr, Marina Română stă excelent doar datorită acestor profesioniști desăvârșiți, care cu o încadrare deficitară, cică ar fi de 40% din schemă, fac adevărate minuni cu tehnica și aparatura de luptă învechită pe care o au în dotare.

„O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări. S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă…” a afirmat Iohannis. Adică, vorbim de dotări navale de ultimă generație și amintim de bateriile de coastă? Cui folosește acest praf în ochi, când în mediul militar se știe foarte bine care este starea de fapt?

reddit.com

Chiar nu vom învăța nimic din istoria noastră recentă, când din cauza unor demagogi politici și a unor generali inconștienți, am avut dezastrul de la Turtucaia din 1916 sau cel de la Cotul Donului din 1943? De fapt, rămânem în continuare cu dotările precare din anii ‘70, cu nave britanice vechi neînarmate, cu avioane cumpărate la SH, cu cazarme dezafectate sau în degradare continuă și cu un mare deficit de personal militar, căci astăzi, profesioniștii părăsesc sistemul în valuri iar meseria de militar sau marinar militar nu mai este deloc atractivă, când un soldat este plătit cât o femeie de serviciu de spital…

Vae Victis!

Reamintesc aici vechiul dicton latin: “SI VIS PACEM PARABELLUM” – “Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”. Căci iată: istoria, dar și evenimentele actuale, dovedesc mai mult ca oricând că nu ne putem bizui doar pe aliați sau pe partenerul strategic – SUA! După căderea Kabulului în mâinile talibanilor, Afghanistanul revine la situația inițială de acum 20 de ani! Teroare și sânge!

Retragerea trupelor SUA este o mare victorie pentru gruparea islamistă a talibanilor, chiar dacă indirectă. SUA au dovedit prin abandonarea acestei țări și acestui popor chinuit de războaie, că nu mai pot fi acel partener sau aliat de încredere; repetând acum același scenariu din Irak, SUA dovedesc că nu mai pot face rolul de garant al democrației în lume. Scenariul acesta devine deja previzibil și posibil și în alte zone fierbinți ale lumii, inclusiv în regiunea Mării Negre! Lovitura de imagine pe care și-au aplicat-o cu propriul pumn, este o lovitură la adresa întregului Occident, iar inițiativa pe care o dețineau și supremația militară pe mapamond, este iremediabil pierdută! Noi nu putem să contăm doar pe sprijinul Americii, care iată, pierde teren și credibilitate. Ci pe o armată puternică, bine înarmată, bine echipată, bine instruită, bine plătită! Pe care de 30 de ani, nu o avem! Căci nu va lupta nimeni în locul nostru. Iar viitorul se întrezărește sumbru…

“Vae Victis!” (Vai de cei învinși!)

Foto: http://www.ordinulveteranilor.ro/, Manuel Vlăduţ, https://www.facebook.com/Silviu-Iulian-Co%C8%99a-103555871822191, www.presidency.ro,https://www.facebook.com/IonutRusuPNLConstanta, www.reddit.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.