Dan MIHĂESCU ■
Vineri 12,4‰, sâmbătă 12,71‰ – incidenţa cazurilor de Covid-19 la 14 zile în Municipiul Constanţa, şi tot creşte, cu o rată de infectare de 593 de noi în 24 de ore. Tot vineri, 22 octombrie 2021, la Constanța, au fost înregistrate 27 noi decese, dintre care două persoane erau vaccinate, la un număr total de 58.269 cazuri, în judeţ.
Dar nu-i vorbă că au fost şi 31 de decese de COVID-19, înregistrate tot vineri în județul Constanța şi doar cu două zile în urmă, prefectul Silviu Coşa, ne anunţa oficial că în octombrie, până la acea dată, județul Constanța a consemnat 243 de decese cauzate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 dintre care nici 10% nu erau persoane vaccinate. “Ca să facem o comparație cu cea mai neagră lună de până acum (septembrie), sunt de două ori și jumătate mai multe, iar octombrie încă nu s-a încheiat”, zicea Coşa şi posta o imagine dezolantă din zona verde a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, unde bolnavii pur şi simplu nu mai aveau loc pe tărgi şi în paturi. Din păcate nu surprinsese prefectul şi imaginea catastrofală din curtea spitalului unde ambulanţele fac cozi interminabile cu bolnavi pe tărgi, aşteptând să se elibereze câte un loc la UPU ca să-i predea.
Ce a uitat însă prefectul să adauge este că această stare de claie-peste-grămadă la UPU a SCJU Constanţa este în mare parte urmare a incendiului catastrofal de la Terapie Intensivă din dimineaţa de 1 octombrie, în urma căruia autorităţile au decis închiderea tuturor secţiilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Incendiul, soldat cu moartea a şapte pacienţi a provocat distrugerea celor trei saloane ale Compartimentului Terapie Intensivă şi dezafectarea altor trei saloane din vecinătate dar Primăria Constanţa, în subordinea căriea se află, a hotărât închiderea întregului spital şi astfel s-a ajuns implicit la supraaglomerarea SCJU Constanţa, fără a avea însă personalul necesar, căci angajaţii de la SCBI, după socoteala primarului, trbuie să fie trimişi în şomaj tehnic.
Prefectul îi dă dreptate primarului Chiţac şi mi-a zis că SCBI Constanţa nu poate să fie redeschis fără avizele de conformitate, inclusiv autorizaţia de securitate la incendiu deşi într-un caz similar, petrecut pe 14 noiembrie 2020 la Secţia ATI Covid-19 de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde au murit vreo 10 pacienţi, autorităţile au închis doar secţia respectivă şi au reamenajat alt ATI, modular, în curtea unităţii, secţiile neafectate de incendiu funcţionând fără nicio sincopă.
În fine ne despart vreo 500 km distanţă; alte viziuni, alte calcule şi socoteli, alte soluţii şi interese. Deşi prefectul Coşa se arată preocupat de imaginea SCJU Constanţa, dă semne că n-ar şti că din cauza supraaglomerării cazurilor din UPU şi implict a secţiei Antestezie Terapie Intensivă (ATI), consumul de oxigen medicat (O2) este peste limite iar gazul vital, chiar dacă este trimis pe reţea la o presiune de 5,8 bar (în loc de max. 5 bar conform normelor de exploatare), nu reuşeşte să urce pe instalaţie la nivelurile superioare către secţiile unde trebuie folosit în reanimarea pacienţilor. Astfel operaţiile sunt efectuate cu pompe manuale de oxigen iar anesteziile generale nu sunt făcute cu amestec de gaze ci epidural. Dar iată că în acest caz nu se mai interesează nimeni dacă cea mai mare unitate spitalicească din judeţ are autorizaţie de securitate la incendiu, sau dacă instalaţiile de oxigen din sălile de operaţie sau din saloanele SCJU Constanţa funcţionează fără pierderi de gaz. Şi asta în timp ce în curtea SCBI Constanţa, stocatorul de oxigen al unităţii medicale stă nefolosit.
Dar nu-i bai, căci sâmbătă seară, când a avut o inspiraţie mai bună, primarul Chiţac şi-a făcut socoteala că ar putea totuşi să mişte ceva la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, măcar de imagine, şi a hotărât să deschidă un centru de vaccinare anti COVID-19, în curtea unităţii. Asta după ce pe 20 august, s-a socotit, s-a învârtit, că tot îl îmboldeau cu întrebările, unii, alţii, presa, şi a apărut într-un videoclip filmat în biroul său, declarând solemn, de ziceai că-l asculţi pe M. S. Regele Mihai I la Radio Bucureşti, anunţând întoarcerea armelor împotriva aliatului german, că este preocupat de caz… “Dragi constănțeni vreau să fiţi convinşi că obiectivul nostru primordial este să redeschidem Spitalul de Boli Infecţioase şi să-l redăm constănţenilor cât mai curând indiferent cât va costa treaba asta şi facem eforturi în așa fel încât să redevină operațional în cel mai scurt timp. Cel mai probabil ne îndreptăm către achiziţionarea unui spital modular de 70 de paturi care ar putea fi funcţional la începutul anului viitor. Explorăm şi varianta închirierii unui spital privat acreditat COVID-19, pentru a suplini o parte din cele 140 de paturi pierdute. Suntem capabili să punem la dispoziţie fondurile necesare pentru repararea spitalului chiar dacă va intra în reabilitare şi repraţii capitale, anul viitor. Ne vom implica în urgentarea obţinerii tuturor autorizaţiilor şi acreditărilor necesare pentru funcţionarea unităţii spotaliceşti. Oricare din aceste măsuri enumerate, chiar şi toate împreună, suntem dispuşi să le luăm dacă Consiliul de Adminsitraţie al spitalului le va considera necesare (…) De asemenea, vreau să transmit cadrelor medicale că nu se pune problema să renunțăm la vreunul din cei 274 de colegi de la spital. Chiar dacă salariile nu ar trebui să fie plătite din banii Primăriei, în cazuri excepționale se impun măsuri excepționale. Vom găsi soluții să alocăm bani pentru plata salariilor, până când vom redeschide spitalul și vom restabili contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a glăsuit Chiţac, în urma revelaţiei avută miercuri 20 octombrie, asta după ce duminică, 17 octombrie 2021, după alte şi alte socoteli făcute, se confesa pe Facebook că: “Mâine voi avea o discuție cu managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Claudia Cambrea. Voi exprima disponibilitatea Primăriei de a aloca fonduri pentru deschiderea părții neafectate a spitalului, pentru că înțelegem urgența și necesitatea unor paturi suplimentare.
De asemenea, vom contacta un specialist în vederea efectuării unei evaluări care să ne arate ce să achiziționăm și ce categorii de lucrări trebuie să facem. Însă voi avea nevoie și de o decizie a Consiliului de Administrație al spitalului, dacă se va considera că aceasta este calea de acțiune”.
Asta după ce miercuri, 13 octombrie 2021, într-o nouă efuziune pe Facebook, ne aducea la cunoştiinţă că ne paşte un nou spital în curtea celui închis nu se ştie de ce: “Dragi prieteni, construim primul spital nou la Constanța din ultimii 30 de ani. Este vorba de Spitalul Municipal Policlinic, ce va fi amplasat pe Bd. Ferdinand nr. 100, în proximitatea Spitalului De Boli Infecțioase. Am încheiat contractul pentru realizarea proiectării și a întregii documentații necesare, astfel încât să depunem cererea de finanțare imediat ce se dă startul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.
Scos la tablă de alegătorii municipiului Constanţa, Vegil Chiţac continuă să se încurce în socoteli, deşi până anul trecut, când a intrat în solda primăriei, se dădea mare rezolvitor de probleme: civice, administrative, organizatorice, teoretic avea soluţii pentru toate şi unde nu ştia întreba…Acum, ecuaţiile au mai multe necunoscute decât poate el să le cuprindă şi în loc să întrebe pare că preferă ca mai întâi să taie şi pe urmă să măsoare de două ori, de unde şi bătutul pasului pe loc, în cadenţă.
Râdem, persiflăm, glumim dar mortu-i în casă!
Întâmplarea respectivă îmi aduce aminte de o povestire pe care am gasit-o într-o carte de pe timpul lui Cuza. Țăranii de pe o moșie s-au plâns boierului că nu mai au haine. Atunci boierul a chemat în grabă vechilul și i-a poruncit că anul viitor sa cultive un pogon cu cânepă. Țăranii au început să râdăa iar boierul a exclamat: ștrengarii, uite cât de mult se bucură. Asta a făcut şi boier Chiţac, a dat dispoziţie să se cultive un pogon de spitale.