Acasă APĂRARE Veterani de elită: Forțele pentru Operațiuni Speciale ale Marinei Române

Veterani de elită: Forțele pentru Operațiuni Speciale ale Marinei Române

2699
0
Exerciţiu FOS Portul Militar Mangalia
Exerciţiu FOS Portul Militar Mangalia foto: Manuel Vlăduţ

Manuel VLĂDUȚ ■

Manuel VLĂDUȚ

În perioada 1-12 noiembrei 2021, în baze de instruire ale Armatei României și în apropierea localităților Reghin, Brădet, Miercurea Ciuc, Sângeorgiu de Mureș, Mihail Kogălniceanu și Mangalia, se desfășoară exercițiul Forțelor pentru Operații Speciale, JUNCTION STRIKE 21 (JUST 21). Peste 800 de militari români, împreună cu circa 150 de camarazi din țările aliate sau partenere (Georgia, Grecia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii), se antrenează în baza unui scenariu asociat războiului hibrid, cu scopul perfecționării interoperabilității și evaluării unor structuri de forțe speciale, având ca finalitate promovarea securității regionale, în special în zona Mării Negre.

Luni – 01 noiembrie, am participat ca reporter special, la Mangalia, la un exercițiu complex prezentat și executat de echipe de luptători ai Forțelor pentru Operații Speciale ale Marinei Române (GNFOS), cuprins în exercițiul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) JUNCTION STRIKE 21 (JUST 21). Încă de la accesul în obiectivul militar am recunoscut (ca fost membru activ al unor subunități de cercetare ale armatei), atmosfera destinsă și camaraderească a mediului de lucru a acestor luptători din umbră, care sunt membrii FOS. Transmit cuvinte de apreciere, pe această cale, ofițerului de relații publice – maior Alexandru Ivanof și comandantului structurii de Operații Speciale a Marinei – comandor Mihai Ghibu, pentru primirea camaraderească și amabilitatea cu care au prezentat aspectele esențiale ale misiunilor și obiectivelor lor!

Asalt pe mare, din aer și de pe uscat!

Scenariul: forțe adverse, aflate la bordul unei nave maritime andocate în port, dețin informații secrete de interes strategic național, înregistrate pe medii de stocare electronice, fiind gata de plecare din raza teritoriului național.

Acțiunea: o echipă a forțelor speciale, aflată la bordul unui elicopter, execută un asalt în rapel asupra navei, fiind sprijinită de o altă echipă îmbarcată pe două bărci de asalt, în timp ce echipe de siguranță îmbarcate pe trei autovehicule de teren HUMVEE, asigură sprijinul cu foc de pe uscat.  

În tăcere, luptătorii FOS acționează rapid, în forță, cu precizie chirurgicală, umăr la umăr, ca un tot unitar, eliminând pe rând și precis, prin rafale scurte de armă automată, orice agresor care încearcă să riposteze cu arma. În acest timp, elicopterul se rotește în cercuri largi deasupra navei ostile, în timp ce echipele de la sol și de pe apă, fixează necruțător orice element inamic care încearcă să opună rezistență.

Finalul: echipele de operatori FOS se regrupează pe uscat cu materialele capturate, prizonierii, se îmbarcă pe HUMVEEURI și pleacă în trombă încolonați și asigurând continuu perimetrul cu mitralierele grele, spațiul de deplasare…

Cine sunt luptătorii din Forțele pentru Operații Speciale?

Comandantul structurii maritime pentru Operații Speciale – comandorul Mihai Ghibu, vorbește cu mândrie despre oamenii săi. El însuși veteran al teatrelor de operații din Afghanistan, la fel ca toți membrii echipelor participanți la exercițiu, vorbește despre ei cu mândria comandantului care a reușit să imprime oamenilor săi, motivația care îi face să dea tot ce au mai bun. Este un ofițer carismatic, care își iubește meseria, pe care a transformat-o în crez. Îmi spune că unitatea sa este creată pe o fundație clădită pe ,,legende vii,,; oameni căliți în luptă, în misiunile externe pe care le-au executat… Un astfel de om este inclusiv subofițerul său de comandă, rănit într-una din misiuni. Și nu este singurul… Și este lesne de înțeles de ce nu dau aici numele acestor luptători fără chip, luptătorii din umbră, care zi și noapte, într-o conexiune și sincronizare perfectă – inclusiv cu autoritățile polițienești și forțele militare terestre, veghează la securitatea României și liniștea cetățenilor săi. Acești luptători, selecționați și antrenați în condiții dure, sunt militari capabili să lupte în orice mediu (pe uscat, din aer, în apă), singuri sau în echipă, înarmați sau cu mâinile goale, în orice condiții de climă, oriunde pe glob, în mod convențional sau neconvențional, în acțiuni militare clasice sau împotriva amenințărilor teroriste, ale războiului de tip hibrid, în fața sau în spatele liniilor inamicului. Oricând, oriunde, împotriva oricui, pentru țara lor!

Vrei să formezi soldați invincibili, puternici, cruzi? Formează-i în condiții ostile! Cultivă-le sentimentul suferinței comune, al spiritului de corp de elită! Fă-i să creadă că sunt Nemuritori!” (Frank Herbert – Dune)

Nu orice militar ajunge să lupte în Forțele pentru Operații Speciale. Selecția acestor profesioniști este atât de dură, încât după un stagiu de instruire care durează nu mai puțin de 11 luni, în anul 2020, din 85 de candidați la ,,bereta verde,, au reușit să ajungă la final doar un număr de 24 de oameni. Testele de rezistență sau presiunea psihologică sunt extreme. Antrenamente de noapte cu bușteni cărați în grup, nesomn, marșuri extenuante ziua și noaptea, pe ploaie, vânt, ninsoare sau îngheț, în apă sau mlaștini, legătura cu exteriorul ruptă (inclusiv telefonul mobil), cursuri de supraviețuire în mediu ostil și alte „delicatesuri alese” … în urma cărora doar cei mai rezistenți și mai buni, ajung să fie admiși în rândurile forțelor speciale, elita Armatei României. Iar luptătorii FOS ai Marinei, sunt printre cei mai buni din lume! Aflat la un stagiu de antrenament în SUA, cu „Beretele Verzi” americane – potrivit relatării Cmdr. Mihai Ghibu, un luptător FOS al Marinei Române a obținut cele mai bune performanțe dintre toți purtătorii de beretă verde; întrebat ce face pentru a fi atât de performant, el le-a răspuns laconic: „Antrenați-vă cu mine!”

Antrenamentele dure ale viitorilor operatori ai Forțelor pentru Operații Speciale, culminează cu înmânarea – în cadru ceremonial – a beretei verzi cu însemnele FOS și a pumnalului de luptă dacic, „Sica” simbol al luptătorului neînfricat și cu spirit nemuritor!

Cu toate acestea, acești militari speciali sunt educați a fi oameni modești, altruiști, capabili a înțelege diferențele de cultură ale oamenilor de oriunde de pe mapamond, sunt oameni cu familii, pe care îi așteaptă oricând cineva acasă… Scriind aceste rânduri, mă gândesc chiar la unul dintre foștii mei camarazi cercetași, cu care am împărtășit în trecut zile de tabere, antrenamente, misiuni externe, zile bune și rele… care azi este unul dintre acești luptători FOS ai Marinei, pe care îl salut pe această cale (sunt convins că se va recunoaște!) și de care nu pot fi decât mândru pentru ceea ce este.

Dar în rândurile forțelor speciale nu sunt admiși doar militarii; inclusiv candidați civili, tineri viguroși fizic și psihic, ambițioși și determinați, pot fi admiși în programul de selecție care durează 4 săptămâni, pentru a deveni operatori ai Forțelor pentru Operații Speciale. Cei interesați, pot accesa pagina Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale ,,BUREBISTA,, –  https://safos.mapn.ro/.

În final, pentru că pe 11 noiembrie este Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații,  nu pot încheia aceste rânduri, fără să subliniez că acești luptători din umbră, membri ai Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei României, și-au adus nu o dată tributul de sânge în misiunile executate în Teatrele de Operații Externe, unde au căzut la datorie sau au fost răniți.

Un pios omagiu, luptătorilor FOS căzuți la datorie: Mr. (pm) Tiberius Marcel Petre, Slt. (pm) Adrian Vizireanu, Slt. (pm) Iulian Dumitrescu, Slt. (pm) Vasile Claudiu Popa, Slt. (pm) Adrian Postelnicu. Glorie eternă numelui lor!

Foto: Manuel Vlăduţ/ Sentinela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.