Nastasia BUTUC ■
Motto: „La Primărie, lumina arde degeaba”.
Chițac a mai ratat o bună ocazie să tacă şi astfel, într-o nouă tentativă de a contrazice zvonurile care-l atribuie, taxonometric, regnului vegetal, a dat o nouă probă a imposturii intelectuale încercând un exerciţiu de ironie la adresa cadrelor didactice de la Colegiul Național Centenar Mihai Eminescu, din Constanţa.
Într-un inteviu acordat unei televiziuni locale, amiralul fără floată, se ia ca boala de omul sănătos de prestigiosul și emblematicul colectiv de cadre didactice, al învățământului constănțean, fără să ia în considerație discreția cu care dascălii de aici au evitat criticile publice pe subiectul mult hulitului regulament al zonei peninsulare promovat până la sacrificarea imaginii PNL, de către chițacoșenie, sugerând că mersul pe jos face piciorul frumos la doamnele şi domnii profesori, aşa cum de altfel ar putea să fie benefic şi pentru circulaţia sangvină a celorlalţi locuitori din peninsulă.
“Un profesor de la Eminescu dacă parchează, să spunem, pe Bulevardul Marinarilor și dacă merge 200 de metri pe jos, nu se întâmplă nimic cu domnul profesor. (…) Regulamentul, așa cum este acum, în forma asta, este destul de permisiv. (…) Nu poți să-i mulțumești pe toți!
Unu care stă-n Zona Peninsulară și are cinci mașini, că sunt cazuri d-astea…și care sunt cei mai vocali pe internet…eu nu pot să am nicio înțelegere pentru că e o anumită ipocrizie în tot discursul ăsta” – grăi imperturbabilul.
În această nefericită alocuțiune, primarul strecoară două mari neadevăruri:
1) Distanța de la sediul colegiului ar putea fi de 200 m. așa cum visează primarul, numai pe cale aeriană şi dacă nu ţinem cont de amplasarea trecerilor de pietoni şi malul de pământ ce nu poate fi escaladat decât prin locurile permise. Diferenta dintre realitate și estimările primarului sunt de cca 800 m.
2) Despre permisivitate nici nu poate fi vorba, locurile de parcare sunt ocupate de personalul activ din zonă, înainte de ora opt. Deplasarea elevilor de gimnaziu de la Cercul Militar până la liceu este periculoasă deoarece din cladirile în ruina cad bucați de tencuială, așa cum s-a mai întâmplat.
Este adevărat că reprezentanţii prestigiosului colegiu au cerut montarea barierei la intersectia străzilor Traian cu Sulmona căci în felul acesta se acorda posibilitatea parinților de a-și duce copiii la școală ocolind colegiul, pe str. Sulmona, apoi pe aleea Canarache, cu ieșire din nou pe la rondou. Din aceste soluții, amiralulcontra a ales-o pe cea mai proastă, evident, adică să închidă cartierul “en-gross”, ignorând pe cei peste 1.000 de elevi și pe părinții lor. Colegiul Mihai Eminescu, din Constanţa este o unitate centenară de învăţământ mediu, funcționând fără întrerupere şi pe vremea celor două conflagraţii mondiale, cu mult înainte să se nască amiralulcontra, Chițac. Ideea de a pune semnul egalităţii între o cârciumă şi un colegiu naţional care are în structura organizatorică și o gradiniță, este o mare eroare și o mare bătaie de joc la adresa educației propriilor cetățeni, de care primarul, care de altfel se revendică şi cadru didactic pensionar, ar trebui să aibă grijă în mod deosebit conform fișei postului.
Atragem atenția domnului primar ca în curtea Colegiului Naţional Eminescu se află cea mai veche basilică paleocreștină de pe teritoriul românesc. Istoricii spun că a fost Mitropolie până când a fost devastată de popoarele migratoare. Nu a fost desacralizată niciodata si se află intr-o deplina simbioză cu unitatea școlară care o găzduiește. Noi credem că această simbioză a protejat clădirea liceului de două cutremure devastatoare și de mai multe bombardamente aeriene din perioada războaielor mondiale şi avem convingerea că vor fi apărați și acum de aceste amenințările generate de răutăte, lipsa de empatie și ignoranța autoritații administrative.
În încheiere, rugăm primarul să-şi umfle muşchii şi la propriu şi să-i ajute pe profesorii de la “Eminescu” să care cu cârca laptele și cornul de la bariera montată de domnia sa la cca. 200 de metri depărtare, deoarece nu i se acordă permisiune de trecere mașinii de aprovizionare.
Nu locuiesc in zona peninsulara si nu am penimeni apropiat locatar in zona. Modul in care Primăria pune problema accesului in zona nu este constituțional. Locatarii si cei care lucrează in zona au limitate drepturile lor de aceasta decizie in raport cu cei din afara zonei. Constănțenii si toți ceilalți locuitori ai tarii care dețin mai multe mașini pot sa le parcheze pe domeniul public in apropierea locuinței. Normal era ca Primăria sa asigure mai intii locuri de parcare asigurate pt. Cei din zona si după aceea sa dispună măsură. Acest primar aplica masurile la fel ca in vremea comunista! Rușine!