Acasă Economic Asalt asupra satului pescăresc de la Corbu de Jos

Asalt asupra satului pescăresc de la Corbu de Jos

3304
0
Sursa foto: ordinea.ro
Sursa foto: ordinea.ro

Teodor DUMITRU ■

Remarcabilă inițiativa edilului şef al Comunei Corbu, din judeţul Constanţa, Vasile Lumânare, de a invita la sfârşitul ultimei sîptămâni din februarie 2022, la o conferință de presă gazetarii preocupaţi despre situația juridică a dezvoltării imobiliare efectuate de S.C. Logis Project srl, în zona limitrofă plajei locale.

Acțiunea, bine organizată și structurată, a părut mai degrabă pur defensivă, menită să demonteze anumite acuze apărute în presă și tușate in mod tendențios de anumite persoane oficiale ale județului, la adresa administraţiei locale.

Sursa foto: ordinea.ro

Condusă de consilierul juridic al comunei, avocatul Marius Răducan, întâlnirea a fost concepută ca o dezbatere publică, dând posibilitatea presei de a solicita instituțiilor implicate în autorizarea construirii unui sat de vacanță pescăresc orice informație sau document cu referire la caz. Au participat la discutii primarul comunei, Vasile Lumânare, consultantul în biodiversitate, Călin Hodor, directorul executiv al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bâtcă și directorul executiv al Agenției de Protecţie a Mediu (APM) Constanța, Celzin Latif, ultimii doi prin legătură on-line.

Proiectul Sat pescăresc, edificat în baza autorizaţiei de construire emisă de Primăria Corbu, se desfășoară pe o suprafață de aproape 30 hectare, la o distanță de 150 de metri de țărmul Mării Negre, în dreptul apreciatei plaje și este compus din 24 corpuri colective de apartamente, cu regim de înălțime P+1. Investiția mai conține restaurant, SPA, drumuri și parcări, titular fiind S.C. Logis Project srl.

Avocatul  Marius Răducan a explicat în detaliu regimul juridic al terenului și natura actelor administrative care au autorizat investiția, susținând legalitatea actelor emise de primărie, iar biologul Călin Hodor, șeful grupului de experți în biodiversitate, care au elaborat timp de 9 ani studiul de impact asupra mediului și raportul de evaluare de specialitate, a susținut profesionalismul lucrărilor și studiilor desfășute într-o perioadă lungă de timp, cu monitorizarea amănunțită a tuturor elementelor de mediu.

Reprezentanții ARBDD și APM au prezentat lista cronologică a avizelor și documentelor emise pentru acest proiect imobiliar,care a fost în dezbatere publică timp de 50 de zile, fără nici o contestație reiterând că acesta nu prezintă un impact negativ asupra mediului.

Atât în timpul conferinței, cât și în discuția individuală de după aceasta, primarul Vasile Lumânare și-a exprimat dezamăgirea față de știrile răutăciose, evident tendențioase,  referitoare la construcțiile din zona plajei, susținând că acestea afectează interesele comunei, alungând investitorii. Comunitatea își dorește o dezvoltare durabilă, să-i confere localiltăţii statutul de stațiune, prin dezvoltarea unor servicii turistice civilizate, moderne, care să atragă turiștii și să devină un adevărat brand al calității. Un alt obiectiv deosebit de important pe care îl are pe timpul acestui mandat este trecerea plajei în administrarea Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Corbu, care oricum s-a ocupat de degajarea a zeci de tone de gunoi în timpul sezonului estival.

I-am propus primarului elaborarea unui plan general de structurare a viitoarei stațiuni, elaborat de arhitecți competenți, care să conțină zone de habitat, zone de enterteiment, faleze pietonale și comerciale, zone sportive și culturale, care să păstreze spiritul plajei virgine și să permanentizeze evenimente culturale memorabile. Corbu are o șansă unică de a construi o stațiune unică, evitând cazul spiritului boem înfundat în betoanele Vămii Vechi. Evenimentele sportive nautice și culturale pot determina profilul durabil și adorabil al stațiunii.

Am plecat de la Corbu oarecum plăcut surprins de frumusețea proiectului Sat de vacanță pescăresc, Corbu, un curajos deschizător de drumuri pentru viitoarea stațiune, care va fi obligată să mențină standardele ridicate ale acestui proiect, dar mai ales de proiectele curajoase ale primarului Vasile Lumânare în contradictoriu cu predecesorul său liberal, Marian Gălbinașu, care nu s-a remarcat decât prin lamentări acute și oboseală cronică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.