Acasă Social 11 organizații de breaslă cer să nu instituie „Ministerul Adevărului” în România,...

11 organizații de breaslă cer să nu instituie „Ministerul Adevărului” în România, pentru informaţiile publicate în presă

1102
0
Sursa:Twitter_Pawelkuczynskiart
Sursa:Twitter_Pawelkuczynskiart

Dan MIHĂESCU ■

Semnatarii unui apel public lansat vineri după-amiză în numele a 11 organizații mass-media și gazetari români somează guvernul să nu reia politica nefastă a lui Traian Băsescu din 2010, de a considera activitatea presei din statul democratic ca vulnerabililtate de securitate demnă de a fi tratată în Strategia de Apărare, organizând, în afara cadrului legal un veritabil model de  „Minister al Adevărului” în numele protecției împotriva dezinformării, se arată într-un comunicat de presă transmis de Sindicatul Român al Jurnaliștilor(SRJ)-MediaSind.  

Conform sursei citate, un articol publicat joi 11 martie 2022 de profit.ro, relevă faptul că Guvernul României, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, dezvoltă o platformă informatică dedicată identificării informaţiilor false (fake news) și a surselor de dezinformare și propagandă, din spaţiul online, invocându-se contextul războiului din Ucraina.

Sursa:Pawel Kuczynski Free Press

De asemenea, în articolul invocat, se arată că platforma de monitorizare a presei electronice şi siteurile social media, ar urma să funcționeze în baza unor „markeri”, combinații de cuvinte care ar indica elemente de propagandă pro rusă. Din informațiile din spațiul public, în această categorie ar putea intra și materialele jurnalistice, dar și postările pe rețelele sociale sau bloguri, care atrag atenția asupra faptelor de corupție sau incompetență ale autorităților. 

“Considerăm că o astfel de inițiativă este inacceptabilă și că prezintă un risc major la adresa libertății de exprimare a cetățenilor români în general, și mai ales a jurnaliștilor care expun probleme din societate. Asumarea de către un grup a poziției de „arbitru al adevărului” arată o profundă neînțelegere a rolului pe care guvernanții trebuie să îl aibă în lupta împotriva dezinformării. În plus, determinarea narativelor și a cuvintelor-cheie este un proces cel puțin arbitrar, făcut în grabă și fără o metodologie. De asemenea, atragem atenția guvernanților că «marcarea» discursului critic din societate, la adresa autorităților, ca propagandă inamică face parte din instrumentele represive ale guvernelor autoritare și plasează România în situația de risc de a deveni chiar societatea antidemocratică pe care guvernanții clamează că vor să o combată”, se arată în comunicatul SRJ-MediaSind.

În apelul public către Guvernul României, semnatarii mai susţin că orice demers care poate limita libertatea de exprimare și impune anumite restricții în numele combaterii dezinformării trebuie să se realizeze transparent și cu maximă răspundere din partea tuturor organizațiilor implicate.

“Este dreptul oricărei organizații să facă ce activități are în mandat, dar în momentul în care decid un mecanism asumat guvernamental, întregul demers trebuie să fie desfășurat cu maximă transparență. Derapajul democratic pe care existența unei astfel de platforme îl presupune este foarte periculos. Nu există nicio rețetă după care o dezinformare să poată fi identificată în mod automat. Iar etichetarea drept „fake news” a oricărui conținut neconvenabil este deja un fenomen și în România. Rolul autorităților într-un stat democratic nu este să crească nivelul de cenzură a informației, ci să guverneze în mod responsabil și înțelept, luând măsuri în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezintă. Și mai ales, să le protejeze acestora libertatea, sub toate formele ei, chiar și atunci când nu sunt personal de acord cu asta”, precizează comunicatul de presă citat.  

Gazetarii şi organizaţiile semnatare ale apelului spun că înțeleg circumstanțele excepționale în care îşi desfăşoară activitatea în prezent și nevoia evidentă de protejare a spațiului informațional public, dar că această protecție trebuie realizată altfel decât prin crearea unei platforme online și pornirea unei „vânători de vrăjitoare”.

Sursa: Press Pawel Kuczynski

„E nevoie de autorități care să comunice prompt, coerent și transparent în situații de criză și nu numai, care să furnizeze informații atunci când le sunt solicitate și care să nu trebuiască să își ascundă incompetența și corupția prin reducerea numărului de materiale „critice” la adresa guvernanților. Orice demers care poate limita libertatea de exprimare și impune anumite restricții în numele combaterii dezinformării trebuie să se realizeze transparent și cu maximă răspundere din partea tuturor organizațiilor implicate. Este dreptul oricărei organizații să facă ce activități are în mandat, dar în momentul în care decid un mecanism asumat guvernamental, întregul demers trebuie să fie desfășurat cu maximă transparență.

Apelul este semnat de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Funky Citizens, Factual.ro, Sindicatul Roman al Jurnaliștilor – MediaSind, Codruța Simina, Misreport, Comunitatea Declic, Oana Despa, Buletin de București, Ana Poenariu, reporter RISE Project, Bianca Albu, Buletin de București, Expert Forum, Dragoș Stanca, Upgrade 100, Venera Dimulescu, Scena9, Andreea Dogar, greatnews.ro, Anamaria Nedelcoff, Buletin de București, Florin Râșteiu, Buletin de București şi Simona Cârlugea – Buletin de București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.