Acasă Eveniment Sandu MAZĂRE, zis Geamănu, dat în urmărire naţională pentru executarea pedepsei cu...

Sandu MAZĂRE, zis Geamănu, dat în urmărire naţională pentru executarea pedepsei cu închisoarea

1204
0

Dan MIHĂESCU ■

În cursul zilei de marţi 10 mai a. c, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri s-au deplasat la reşedinţa unui bărbat în vârstă de 50 de ani condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei de trei ani de închisoare, emis pe numele său, dar acesta nu a fost identificat la adresa respectivă, informează Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Constanţa.

În continuarea îndeplinirii atribuţiilor poliţiştii au efectuat verificări la reședințele și locurile în care bărbatul s-ar putea afla, fiind vorba despre Alexandru MAZĂRE, fratele fostului primar al Constanţei Radu Mazăre, condamnat definitiv la o pedeapsă de trei ani de închinsoare şi 5000 de lei amendă penală pentru fals în declaraţii în scandalul legat de mita pentru construirea cartierului social Henri Coandă din Constanța.

În acest moment Alexandru MAZĂRE este dat în urmărire naţională şi urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, marți, 10 mai 2022 condamnarea definitivă a inculpatului Alexandru MAZĂRE, la trei ani de închisoare cu executare și confiscare aa 80.000 de euro în vreme ce în cazul fostului edil a încetat procesul penal pentru faptele de luare de mită. La instanţa de fond, Alexandru Mazăre fusese achitat pentru complicitate la luare de mită, având de plătit doar o amendă penală de 5.000 lei pentru fals în declaraţiile de avere, însă un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a admis apelul DNA şi a decis ca fostul parlamentar să primească trei ani de închisoare cu executare, fiind menţinută şi amenda penală. De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea de la condamant a sumei de 80.000 de euro, primiţi ca mită, el având de plătit şi cheltuieli judiciare de 10.000 lei.

În acelaşi dosar, judecătorii au decis încetarea procesului penal împotriva lui Radu Mazăre şi omului de afaceri Morgenstern Avraham.

Radu Mazăre se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare de nouă ani de închisoare primită într-un alt dosar.

Acuzaţiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţinea DNA.

Potrivit procurorilor, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore deschise la bănci din străinătate, afirmă anchetatorii.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)”, mai spun procurorii.

În declaraţiile de avere din perioada 2011 – 2012, fraţii Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri, potrivit DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.