Acasă Zig-Zag Canarache, Vasile  Canarache – un alt șovin pripăşit la Constanța

Canarache, Vasile  Canarache – un alt șovin pripăşit la Constanța

780
0

Aurel FLEISCHMANN ■

Vasile Canarache, grec venit cu familia din insula Chios la Galați și apoi propășit în Constanța, despre care ziarele de astăzi scriu; „Vasile Canarache, vizionarul care a făcut din Constanţa un oraş istoric“, se dovedește a fi fost un mare șovin al Constanței.

Dimensiunea șovinismului său, extrem de acid, este dată și de postura sa de jurnalist și chiar director al ziarului constănțean Victoria, prin care-și împroșca veninoasele lături adresate străinilor de alecalşi neam cu băştinaşii etnici minoritari turci sau tătari de la noi, etalându-și public aversiunea, cu efect exemplificator.

Meritele sale sunt profund contradictorii: erou al Primului Război Mondial la Mărăşeşti, coleg de celulă la Târgu Jiu cu Nicolae Ceauşescu, insinuat profund în arheologia Dobrogei pentru ca acest demn urmaş al lui Agamiţă Dandanache (“…care familia mea de la patuzsopt în Camera… ramasesem ma-nţelegi fără coledzi…”), fără studii universitare, să prindă un ciolan de ros ca director peste arheologii profesionişti ai proaspăt înfiinţatului Muzeul de Arheoogie din Constanţa, dar de altfel, mare moşier şi prieten cu viitorul prim-secretar comunist al regiunii şi judeţului Constanța, Vasile Vâlcu, ar infățisa perfect, pentru istoria locului, tipul grecului cameleonic.

Iată un articol de-al său publicat în propriul ziar constănțean, cotidianul Victoria, la 16 martie 1916:

Curăţaţi murdăria oraşului

Că să poţi străbate o stradă a Constanţei trebue mai întâi să înghiți duhoarea câtorva zeci de lifte turceşti, cari îți es în cale ori unde. În piața Independenței, mai cu seamă, nu poți pătrunde până nu te înghesue câțiva turci, corăbieri cu haine unse și pline de puturoşie. Grupuri compacte merg prin mijlocul străzilor, împiedicând circulația.

Toate acestea dau oraşului nostru un aspect cu totul înapoiat. Ceea ce se vede de când portul este inundat cu corăbii turcești, nu s-a putut vedea nici chiar atunci când Constanţa era în cea mai mare activitate a ei.

Şi pe fiecare zi se simte tot mai mult că această murdărie să fie curată, lepădaurile orientului, cari infectează admosfera vieței noastre zilnice , trebuesc gonite cu orice chip. Și dacă nu se poate mai mult, autoritățile politieneşti au datoria ca cel puțîn să curețe centrul oraşului de aceștia, să-i gonească pe la periferii, sau la caicele lor din port, însă niciodată să-i lase, ca un vizitator al oraşului când descinde în centrul Constanţei să aibă credinţa că este ajuns în cea mai infectà suburbie din Stambul.

V. Canarache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.