Acasă Eveniment Experimentul Voluntari – noi practici de “reeducare” la socialiştii români

Experimentul Voluntari – noi practici de “reeducare” la socialiştii români

14339
0
Sursa: expresssud-est.ro
Sursa: expresssud-est.ro

Călin MARINESCU  ■

Ultimele dezvăluiri șocante privind modul monstruos în care au fost tratați semeni aflați în situații disperate ne arată o altă teribilă față a corupției ce macină de peste 30 de ani societatea românească.

A folosi bătrâni aflați în imposibilitatea de a protesta faţă de tratamentului neomenos la care sunt supuși mi se pare cea mai abominabilă atitudine a unei presupuse fiinţe umane.

Din păcate, constatăm o întoarcere la situația oribilă a unor modele de stabilimente din anii ’90, imagini terifiante de care autoritățile vremii au luat cunoștință din publicațiile străine ale căror reporteri au “descoperit” în România ceva incredibil pentru Europa acelor ani.

Atunci s-a dat vina pe moștenirea situației menținută pe o perioadă indefinită în timp de societatea socialistă. Știind natura umană a poporului nostru, este foarte clar că în situația subfinanțării cronice nu doar a serviciilor sociale (doar trebuia să ne plătim datoriile făcute de Ceaușescu), salariatul român punea cu entuziasm în operă zicala la modă “nici o zi cu mâna goală”, şi vorba aia, cine nu lucra cu materii prime, mărfuri şi bunuri apropriabile? Astfel şi în căminele de orfani sau bonavi cronic aflaţi în grija statului cei care aveau pe mână alimente, materiale de curățenie și multe altele își făceau partea leului, încât bieții asistați se găseau într-o teribilă subnutriție, neîngrijiți, decrepiţi, ajunşi în condiție subumană.

Deci azi, la 33 de ani distanţă, ororile devoalate de presă în căminele groazei din raza administrativă a oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, ne arată că nimic nu este nou sub soare, distincţia de esenţă făcând-o doar valoarea sumelor puse în discuție, bani publici în jur de cinci milioane de lei, după o evaluare sumară.

Ceea ce este foarte grav în acest caz – toți infractorii constituiţi în gruparea criminală au fost sprijiniți de cei care trebuiau să îi controleze, fără doar și poate sub protecţia sau presiunea unor înalți politicieni.

Preacinstiții funcționari răspunzători de această situație, care, scuzați expresia, stau prea mult cu fundul pe scaun fiind permanent într-un risc de proliferare a hemoroizilor, așa cum arăta recent un interesant studiu, nu și-au riscat sănătatea să se deplaseze în inspecții inopinate la aceste stabilimente. Doamne ferește să crească riscul de afectare a propriei situații.

Culmea situaţiei a constituit-o conferința de presă a penibilului surogat de ministru al Muncii, Marius Budăi, care candid ne arăta un set de fografii cu unităţi de cazare de lux, probabil de la Intercontinetal Bucureşti, ce demonstrau că unul dintre stabilimentele groazei arată de 5 stele. Oare era obligația noatră să ne asigurăm că fotografiile respective sunt reale sau trucate pentru a acoperi nemernicia acelor funcționare care au aprobat înființarea, funcţionarea şi finanţarea de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii a respectivului cămin de bătrâni, sau cum o fi fost botezat?

Privind fugar în CV-ul Budeiului aflăm că a obținut diplomă de Bacalureat în 1990 la un liceu din Botoșani și s-a însricris la facultate, respectiv Spiru Haret, abia în 2004, adică după 14 ani, când ocupa o funcție importantă în Parlamentul României, adică fără tăgadă este unul dintre acei ”băieți deștepți” care s-au descurcat în viață cu sprijinul politic al Partidului Social Democrat, în prezent fiind unul dintre membrii de vază ai stupului de trântori socialişti.

Se pare că este o modă în PSD ca membrii de vază să acceseze învățământul superior după ce se rodează în viață, cel puțin este pozitiv faptul că nu s-au întors la obiceiurile predecesorilor politici din anilor ’50, când comuniştii de frunte cu origine socială sănătoasă de obicei întâi terminau facultatea, ca să ştie de ce fel de diplomă de liceu au nevoie pentru studiile superioare.

Sub ministeriatul său, ca și al multor alți miniștrii, au proliferat o mulțime de stabilimente menite să îngrijească persoane cu dizabilități, controlate mai mult de organizații neguvernamentale sau de către aparținătorii celor internați.

Ce te faci însă când ministerul lui Budăi a anulat contractele încheiate cu organizațiile neguvernamentale specializate în asistența beneficiarilor internaţi, interzicând astfel accesul acestora în stabilimentele respective?!

Probabil rapoartele înaintate de aceștia tulburau apele şi liniştea mai marilor ministerului, dar și pe cei care acordau sprijinul politic sau fondurile publice. Mie îmi vine greu să-i cred dezinteresaţi pe cei care se îmbogățeau din banii plătiți de prezumtivii beneficiari ai serviciilor sociale, lăsaţi să moară de foame, boli şi escare infectate.

După cum zice francezul “cine se scuză, se acuză”, exact ceea ce a făcut Ministrul Marius Budăi care declara că i s-a adus la cunoștință de presă ce s-a întâmplat de-a lungul anilor în instituţiile incriminate, aşa cum a aflat tot românul, dovedindu-se încă odată a fi un munte de incompetenţă şi inadecvare cu funcţia și o gravă dezorganizare a ministerului pe care crede că îl conduce. Din practică, pentru coordonarea și controlul tuturor instituțiilor subordonate sau coordonate de minister ar trebui să existe proceduri de control cu obligații și termene clare și bineînțeles cu responsabilități ale tuturor funcționarilor.

Sunt foarte curios câți funcționari ai instituților cu atribuții în domeniu vor fi cel puțin sancționați pentru ceea ce s-a descoperit, din păcate numai simpla sancționare a șefilor fiind contraproductivă.

Măsurile dispuse de prim-ministrul Marcel Ciolacu mi se par îndreptățite, dar nu suficiente; evident ar trebui antrenată și răspunderea funcționarilor care au aprobat funcționarea stabilimentelor respective și cei care aveau obligații de control.

Aflăm că existau și rapoarte ale unur inspectori ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), rapoarte care au fost puse la dospit de şefuţi locali ai autorităţii, drept care Incoruptibilul Horia Constantinescu, care o joacă “cu mâinile curate”, a dispus măsuri dure împotriva celor vinovați.

Nenorocirea este că în țărișoara noastră sunt mult mai multe astfel de situații îngrijorătoare și de aceea așteptăm cu interes rapoartele inspecțiilor dispuse de noul prim-ministru care, ce să vezi, este şi el încă ucenic în practica de vară la Palatul Victoria.

Oare va fi Marcel Ciolacu suficient de puternic în mafia din PSD, ca să dispună înlocuirea pagubei de Budăi de la Ministerul Muncii, ceea ce s-ar cuveni într-o țară normală, democratică?

Așteptăm desfășurarea viitoarelor evenimente!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.