Acasă Sport Supercupa României cronica unei înfrângeri anunțate: Farul-Sepsi 0-1

Supercupa României cronica unei înfrângeri anunțate: Farul-Sepsi 0-1

10608
0

Luigi FRIGIOIU  ■

Când Hagi a anunțat componența campioanei Farul din primul meci oficial al sezonului au apărul semne de îndoială. Din echipa-standard, lipseau patru titulari, aproape jumătate: căpitanul Larie, Tudor Băluță, Grameni și Luis Munteanu. Cu toate astea, numeroși “fariști” ne-am îmbarcat în autocarele TransEvren și am pornit spre prăfuitul târg al Ploieștiului. Pe stadionul Ilie Oană, sâmbătă 8 iulie, ora 20.00, s-a jucat Supercupa României, Farul-Sepsi.

Eram înarmați nu numai cu speranțe ci și cu o provizie însemnată de lichide având diferite grade, pentru necesara hidratare. În autocarul unde am urcat, în parcarea Brick, lider neoficial a fost proclamat cel mai dotat personaj. Băiatul a cărat, la greu, navete de bere, vin, cola și apă minerală. Plus două sticle Jack Daniels! Toate la rece, în două lăzi frigorifice la purtător.

Ne-a făcut cinste la toți, după preferințe. Haios tare omu’: cu salopetă portocalie, ca angajații Petromar dar cu o zvastică la gât. Lipsa părului o compensa cu barbișon. Pe chelie își trăsese o bască gen Che Guevara, cu o stea pentagramă aplicată. Purta inele pe fiecare deget și multe brățări. Cunoscuții îl strigau “Micul Hitler”, apelativ de care era tare mândru. Pe drum, s-a dovedit un nesecat izvor de lichide și povești amuzante, așa că nici n-am sesizat când am intrat în Ploiești.

Pe stadion, limba oficială părea să fie maghiara. Susținătorii din Ținutul Secuiesc, mulți, mult mai mulți ca noi. Dacă Adda nu ar fi intonat „Deșteaptă-te române!” credeam că am nimerit la Budapesta, nu la Ploiești-România. După imnul național nu știu câți români s-au trezit. Poate doar ce-i care ațipiseră în autocar.

“Micul Hitler” a făcut o poză de amintire cu Nicu Perifan, un mare și vechi fan farist. Galeria fariștilor a încercat să fie la înălțime deși eram în minoritate. Băieții din “Baricada” ne-au coordonat excepțional dar, din păcate, meciul nu s-a jucat în tribune. Pe gazon, treburile nu s-au derulat cum am fi dorit. S-a dovedit că Academia nu e, totuși, sac fără fund. Hagi a încercat să înlocuiască titularii cu tineri, cum face de obicei. De data asta, n-a mai mers…

Fundașul Boli a greșit des, nu l-a suplinit pe „ministrul apărării” Ionuț Larie. De fapt, Farul a arătat exact ca o corabie fără căpitan!

Ridică-te Ioane, ridică-te Gheorghe!

Repriza a două a început cum nu se putea mai prost pentru noi. Constănțeanul bronzat, Boli, a gafat, din nou, și a pierdut ușor un balon. “Secuiul” Ciubotariu a centrat. Alt “secui”, atacantul Ion Gheorghe, s-a ridicat mai spectaculos decât eroul poeziei lui Radu Gyr, a lovit precis și: Sepsi-Farul 1-0!

Cu toate eforturile, Denis Alibec n-a mai făcut “come back”. Rezultatul a rămas neschimbat până la final, „Supercupa României”-2023 merge în Ungaria! Evident, e glumă. Trofeul l-au câștigat șogorii de la Sepsi Sf. Gheorghe, dar cam tot „Aia e”, vorba lui Smiley.

La întoarcere în autocar, “Micul Hitler” ne mai pregătise o surpriză. Întâi, a făcut o poză de amintire cu Nicu Perifan, apoi ne-a divulgat un “secret de stat” (de stat, la un șpriț de întoarcere, evident): păstrase însemnate provizii pentru drumul spre Constanța!

Returul pe Autostradă a fost ceva mai greu. Eram cătrăniți dar nu s-a auzit un singur cuvânt de regret sau de reproș pentru băieții lui Gică. Am primit înfrângerea demn, am pierdut doar o luptă “amicală”. Până la urmă, din greșeli se învață. Războiul pe două fronturi, Superliga Națională și Liga Campionilor, e lung și se află la început.

Ultimul cuvânt al expediției l-a avut tot “Micul Hitler”, nu se putea altfel… Înainte de coborîre, văzându-ne cam amorțiți, a strigat în stilul “nașului” său: “Mein Kamerad! Ați avut potol și machială! Dar ouă mai aveți la voi? La plecare, nu scandăm nimic pentru băieții noștri campioni? Primele au reacționat doamnele și domnișoarele din autocar care și-au controlat, rapid, parteneri la cofraj. Totul era OK!

Așa că, duminică, 9 iulie, ora 02.30, în parcarea Brick, a urmat o senzațională scandare o unei galerii ce a știut să transforme înfrângerea într-un salt înainte. Locuitorii zonei au crezut că, în toiul nopții, festivalul Neversea a montat o scenă în cartierul lor.

“Avem o echipă mare, o știe toată lumea! Și ea Farul se numește și este din Constanța! Hai Farul!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.