Acasă PAMFLET Ajutați un amărât de pensionar, cu niște bani în plus

Ajutați un amărât de pensionar, cu niște bani în plus

8427
0
Imagine prelucrată în scop ilustrativ
Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Dan MIHĂESCU

Deunăzi am citit că Vergil Chițac, pensionarul-primar al Municipiului Constanța cu reședință în Eforie Nord, a dat statul în judecată, prin Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării Naționale, ca orice bătrân care se respectă, pentru niște bănuți în plus la pensie, la pensia militară, zice, căci ailaltă, specială, de la Senatul României, va să fie de la 65 de ani…

În esență, Vergil Chițac, având gradul de contraamiral de flotilă și funcția de rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța, se grăbise a trece în rezervă pe la 54 de ani, pe când condițiile legislative îl avantajau. Astfel, după grila acelei vremi, însumate și înmulțite, salariul, cu sporurile, solda de grad, liberele și ocupatele din timpul activității și meditațiilor, împreună cu titlul și gradul, vector de cosinus și pi R pătrat, îi dădeau o pensie acceptabilă în concepția sa la care, dacă era să fie, ar fi urmat și indemnizația de primar, în caz că se alegea sau dacă nu, așa cum îi promisese partidul – se făcea senator, cu altă indemnizație plus beneficii corespunzătoare.

Vremea a trecut, necazurile bătrâneții s-au adunat peste bietul pensionar, și Domnul a vrut ca acum aproape patru ani, naveta săptămânală Eforie Nord – București și retur să se scurteze până la Constanța. Iată însă că foștii colegi din parlament i-au umblat la drepturile cuvenite și au hotărât că în loc să primească o pensie lunară mai mare decât veniturile pe care le avea în timpul activității ca rector al ANMB și contraamiral, mai bine să încaseze un cuantum din cât a cotizat, scoțând, din calcule anumite sporuri ori solde, după rețeta prestabilită, la care nu fuseseră reținute impozite.

Astfel, bietul pensionar-primar, navetist la nici 62 de ani, cu chiu cu vai chivernisește și duce acasă, la soția cu care s-a recăsătorit după ce divorțase, din cine știe ce greutăți iscate, poate, tot de birocrație ori hățișuri legislative, drepturi anuale cuvenite însumând 285.432 lei. Adică, indemnizația anuală de primar care era de 131.412 lei, dar pe care și-a majorat-o cu 30%, că viața e grea, inflația mare și mai ales pentru că a putut, plus 115.020 de lei, pe an, pensia militară – așa schilodită cum este de legea actuală. Soția, salariată a Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța, aproape că-l face de rușine căci a încasat anul trecut venituri de 30.000 de lei. Ce să zic, aproape că nici nu mai știe bietul de el de unde să-și plătească impozitele pe proprietăți, dintre care două nou-nouțe la Eforie Nord, conform declarației de avere.

În fine, dosarul 6426/118/2023 înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, are ca obiect „obligația de a face pretenții despăgubire“.

Potrivit informațiilor furnizate de pe portalul Ministerului Justiției, primarul-pensionar ce se pregătește de un al doilea mandat de edil al Constanței, “a învederat că prin aplicarea prevederilor OUG nr. 59/2017 în ansamblu, în special art. VII, şi a art. 84 pct. 2 din OUG nr. 114/2018, prin care i s-a diminuat cuantumul pensiei militare de stat, s-a produs o vătămare a drepturilor şi intereselor sale legitime“. Suplimentar, reclamantul a invocat excepţia de neconstituţionalitate extrinsecă a OUG nr. 59/2017 şi, în special, a dispoziţiilor art. VII din O.U.G. nr. 59/2017 prin raportare la dispoziţiile art. 1 alin. (3) si (5) si ale art. 79 alin. (1) din Constituție, precum şi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 84 pct. 2 din OUG nr. 114/2018. Reclamantul cere, în principal, să se constate că prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă de către Guvernul României i s-a produs o vătămare“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.