Acasă Cronica Expoziția de ceramică a Dianei Cîrjaliu Meliu

Expoziția de ceramică a Dianei Cîrjaliu Meliu

992
0
Expoziția de ceramică Diana Cirjaliu Meliu
Expoziția de ceramică Diana Cirjaliu Meliu

Marina CUŞA ■

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța poate fi văzută până la data de 30 iulie expoziția Dianei Cîrjaliu Meliu, reputat medic psihiatru, care se adresează acum publicului sub identitatea de artist.

Având relaţii vechi cu arta plastică, ce includ pictura, designul vestimentar, mobilierul de fier forjat, Diana Cîrjaliu Meliu și-a găsit genul proxim în domeniul ceramicii, în care creează obiecte surprinzătoare, după apreciere publicului larg, dar și a celui de specialitate, reprezentat la vernisaj de criticul Geta Deleanu și profesorul Florentin Sîrbu, președintele Filialei Constanța 1 a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR).

Artista propune vizitatorilor aproximativ 80 de lucrări ca tot atâtea momente de interogație, mirare, emoție. Fiecare conține o multitudine de sensuri ce se revelează treptat, configurand-o drept o metaforă plastică puternică asupra unei probleme a lumii sau a omului. Profunzimea ideii se îmbină fericit în cazul acestor exponate cu frumusețea artistică și cu măiestria rezolvării unor dificultăți tehnice, după cum au subliniat cei doi critici.

Lucrări precum Uno, Femeia care fuge din zid, Vioara spartă, Pamporea sunt emblematice și relevă un artist extrem de creativ și chiar matur de la prima apariție în fața “degustatorilor” de artă.

Pe lângă aceasta, expoziția Dianei Cirjaliu Meliu îndeamnă la reflecție asupra relației omului cu timpul. Unele obiecte te duc spre arta etruscă, altele spre evul mediu, spre clasicismul folcloric românesc, chiar spre neolitic, spre modernismul giacomettian ori spre suprarealism. ,Lucrarea Singur e o metaforă memorabilă a spiritului gregar ce răbufneste inopinat și în zilele nostre,  în timp ce piesele ,Monstru, Începutul lui 2021 și ,Sfârșitul lui 2021 transpun o realitate ce pare imposibil de înțeles. Materia lutului, primordială, dă forță acestor metafore plastice şi pare să îi conducă pe spectatori spre timpul originilor.

Exponatele Dianei Cirjaliu Meliu denotă, după cum arătam, un talent prodigios, combinat însă cu o cultură profundă și perspectiva complexă asupra spiritului uman al medicului psihiatru. Ea însăși a recunoscut public contribuția fundalului cultural în reușita creatoare și a exprimat sentimente de recunoștință pentru familia din care provine și în special pentru tatăl, medicul-poet Constantin Meliu, care i-a arătat primul drumul cărții și al artei.

În calitate de iubitor de artă și constănțean, îi sunt recunoscătoare plasticienei pentru darul său artistic și îi doresc să-și faureasca în continuare o identitate creatoare la fel sau chiar mai impresionantă decât cea de doctor, sub care este cunoscută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.