Acasă FOILETON Urme ale primăriei în cultura constănţeană

Urme ale primăriei în cultura constănţeană

709
0

Dan MIHĂESCU ■

La zece zile de când s-a încheiat circul pe bani initulat „De Historia Urbis” – Garda de onoare la statuia Lupa Capitolina, “floarea de mucegai” patentată sub titulatura de proiect cultural, finantat de Primaria Constanta cu 624.750 de lei inclusiv TVA, încă marchează locul în memoria localnicilor. Un maldăr de mizerii a rămas să străjuie pe locul unde timp de două luni a figurat corpul de garda al legionarilor, din Parcul Arheologic, ce au asigurat straje la statuia lupoaicei.

Probabil că nu-şi pune nimeni problema să strângă gunoiul de acolo. Ăia care au înscenat totul, pe bani mulţi, şi-au văzut sacii în căruţă şi pe aici le-a fost drumul, iar cei care au plătit tot deranjul probabil că acuma nu ştiu ce să facă cu resturile lăsate în urmă. S-or gândi oare că sunt bunuri de inventar achiziţionate prin finanţarea de la primărie şi … Doamne fereşte, te trezeşti că te ia la întrebări şi Curtea de Conturi despre ce-ai făcut cu scumpetea de gunoi? Sau, să nu fiet ceva relicve antice ce trebuie inventariate şi păstrate ca sfintele moaşte? Pe de o parte, operatorul de salubrizare nu are cum să intervină căci nu face obiectul contractului cu autoritatea locală şi în acelaşi timp, Primăria Constanţa, beneficiara proiectului cultural, nu are oameni angajaţi să strângă gunoiul, de pe urma altora.

Se pare însă că nici cei pe care-i are pe statul de plată ca să urmărească depozitele ilegale de gunoi menajer de pe domeniul public al municipiului, recte Poliţia Locală, nu ştie cum să rezolve situaţia. Cui să-i dreseze procesul verbal şi amenda?  

Şi uite aşa, bonus, ne-am pricopsit şi cu un sfânt maldăr de gunoi, strămoşească moştenire, chiar la nasul potentaţilor zilei din palatul administrativ supranumit Casa Albă, de care toată lumea se fereşte să se atingă, căci proiectul cu pricina, mi-a zis fostul consilier pe probleme de comunicare al primarului, Alin Vintilă e parte a Strategiei Culturale a Municipiului Constanţa. „E menţionat în Strategia Culturală a Municipiului Constanţa, Măsura/Acţiunea 6. Derularea unui proiect cultural, De Historia Urbis, care să aibă ca scop dezvoltarea culturală şi revigorarea turismului cultural şi istoric în zona Peninsulară a Municipiului Constanţa, prin promovarea, în perioada estivală, a mai multor obiective istorice din centrul vechi, printr-un demers artistic-performativ de tip „living history”, în cadrul unor tururi ghidate desfăşurate sub forma unui spectacol de teatru itinerant” – a precizat Vintilă.

Aţi văzut?! Ce poţi să mai comentezi când pe semne însuşi rostul acestui gunoi, a fost cuprins în Strategia Culturală a Constanţei, document cu valoare de lege votat de Consiliul Local!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.