Acasă Economic Dormi liniştit, ANPC veghează pentru tine!

Dormi liniştit, ANPC veghează pentru tine!

757
0
Foto: Dan Mihăescu - Preşedinte ANPC Horia Constantinescu

Narcis GAIDARGIU ■

În Monitorul Oficial al României Partea I Nr. 926/21.IX.2022 a fost publicat Ordinul Nr. 201/2022 al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ce stabilește obligativitatea ca restaurantele, cantinele și firmele de catering să-și informeze clienții, începând din 21 decembrie 2022, prin „indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizat/e de unitățile de restaurație colective, a declarației nutriționale, precum și a aditivilor utilizați”, destinate consumului pe loc, în regim take-away sau livrate online.

Informațiile privind declarația nutrițională vor conține valoarea energetică,  cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, zaharuri și sare, iar cele despre aditivii utilizați vor preciza denumirea categoriei, numele sau numărul E.

Navig în corabia HORECA de mai bine de treizeci de ani, iar în ultimii doi, trei, ca mulţi dintre noi, am plutit în derivă, am eșuat, am lansat SOS ori am declarat abandon la sfârşitul fiecărei luni, când trag linie în contabilitate.

Sezonul estival ratat de curând a demonstrat că pentru unii chiar era nevoie de un tsunami. Cumva, acest sector de servicii şi producţie se va reinventa din propria-i cenușă; cei rămași își vor repoziționa afacerile, vor veni alții poate cu mai multă pricepere.

Indiscutabil, intenția autorității care a elaborat sus-menţionatul Ordin, este una salutară și demnă de a fi generalizată în toată Uniunea Europeană, din a cărei filozofie birocratică şi centralist-etatistă a şi izvorât dar, înainte de a mă înjura, dragi colegi de suferinţă, dați-mi voie să argumentez!

Cerința este într-adevăr foarte incomodă, ca și cum în HORECA nu prea era mult de treabă, însă odată făcută și afișată cu toate elementele cerute în ordin, declarația unui restaurator onest, ca să folosesc un substantiv generic pentru cei care trudesc pe masa de lucru a unui punct de praparare a alimentelor, prezintă și o parte plină a paharului, chiar un avantaj competitiv.

Ne-ar putea spune de exemplu, cât de sănătos și gustos e un preparat pentru care bucătarul s-a trezit cu noaptea-n cap să prindă rând în piață la sănătate din cutie, Vegeta şi Delikat proaspăt, și de ce are atât de mare trecere la public.

M-ar interesa însă și mai mult dacă ANPC posedă tehnica și resursele financiare și, de asemenea, cum poate urmări veridicitatea informațiilor declarate pentru fiecare produs în parte, date fiind complexitatea unora din produsele gătite și a proceselor tehnologice. Dacă nu există mijloacele, e nevoie de o alocare bugetară suplimentară.

M-a frapat de asemenea formularea „cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente”. M-am întrebat dacă e vorba de ingredientele raw (materiile prime sau substanțele care sunt în starea lor naturală înainte de a fi prelucrate sau utilizate în producție) ce „compun”, adică intră în compoziția produsului finit sau se referă la produsele „compuse”, cum ar fi un bacon sau prosciutto, care sunt ingrediente compuse folosite în alcătuirea unui alt produs, cu ar fi de exemplu arrosticini invelite în bacon. Ori poate, se referă la declararea compoziției și informațiilor nutriționale pentru orice produs finit al cărui gramaj depășește 20 g. Probabil vor urma precizări privind aplicarea ordinului.

De asemenea, 20 g astea, or fi conform unei prevederi europene, dar pot deveni portița de scăpare în situația în care formulezi un reproş de genul: „Ați uitat să treceți sarea în declarația nutrițională și a aditivilor utilizați, a preparatului de bucătărie”! „Nu, n-am uitat dar reţeta include doar 19,7 grame sare”.

Această inițiativă va putea folosi cu adevărat informării consumatorilor, doar dublată de posibilitatea riguroasă a elaborării unor buletine de analiză pe eșantioane de produs, pentru depistarea declarațiilor mincinoase și sancționarea competitorilor lipsiți de fair-play.

Până atunci, sancţionarea contravenienților se va rezuma doar la întocmirea proceselor verbale pe bandă rulantă, pentru inexistenţa declarației nutriționale și a aditivilor utilizați, riscând să devină în scurt timp doar o formalitate a cărei intenție și esență se vor pierde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.