Acasă FOILETON De ce mi-ai pus lalele in brânză? – dramă culturală în două...

De ce mi-ai pus lalele in brânză? – dramă culturală în două tablouri…şi ceva

487
0
sursa:dejulmeu.ro
sursa:dejulmeu.ro

Luigi FRIGIOIU ■

● Teatrul constănţean e “Desculţ în parc”                                                   

Actuala administrație locală e campioană la proiecte începute și neterminate. Tot orașul Constanţa e un șantier perpetuu pe care pare că nu se muncește. Toți strică, nimeni nu drege. După ce actuala clădire a teatrului de proză, denumită din vremuri imemoriale Fantasio, a intrat la “reanimare”, a venit  acum şi rândul liricului să iasă temporar din scenă. Proiectul se numește „Reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski (TNOB)”.

Donquijotisme
Cavalerul Cauzelor Pierdute

Anul trecut, pe fațada teatrului Fantasio s-au montat niște schele ce le poți admira și azi. Muncitori ioc. Ca urmare, actorii au rămas fără obiectul muncii căci nu prea au scândură pe care să joace, cu excepţia verilor, când ies în parc. Directorul Erwin Șimșensohn cică n-a găsit înțelegere colegială la confraţii de la TNOB, până acum când se pare că o să moară şi capra vecinului. Micuţul roșcovan consideră scena Casei de Cultură prea mare, pentru valoarea şi talentul său, iar cea a “Centrului Cultural – Jean Constantin”, cică-l strânge! Alte variante nu prea mai sunt. Un spectacol la jucat la biblioteca județeană, unde oricum se caută circul şi vreo două într-o sală de ședințe de partid…da cică fără niciun gheşeft. Și cam atât. În sezonul estival, s-a jucat, pe unde s-a nimerit, în aer liber şi mai ales în parc, adică în spații neconvenționale: pe iarbă, prin boscheți, pe nisip. În aceste condiții speciale singura piesă potrivită e “Desculț în parc”.                                                                                         

● Și cu pisica ce-aţi făcut?                                                                                

Același scenariu se va aplica clădirii teatrului de lângă Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Oficial, durata renovării se estimează la 36 luni. Însă, având în vedere ritmul de melc oboist, în care se derulează investițiile publice din oraș, lucrarea va dura dublu, cu siguranţă. Toată vara, artiștii Teatrului Danovski s-au pregătit pentru ce e mai rău. Adică, au cântat arii celebre din opera și operete în parcul din fața instituției. Chiar și când, pe iarbă, se desfășurau petreceri câmpenești maneliste cu mici, cârnăciori, șaorma, kebab și bere la dozator. Sopranele și tenorii au rezistat, cu greu, concurenței lui Guță, Vijelie, Dani Mocanu și Bogdan de la Ploiești, care urlau din boxele date la maxim.                                 

La “Danovski” însă apare o problemă mai puțin cunoscută. Clădirea, ajunsă ruină, este și casa manageriței Daniela Vlădescu, la modul propriu. Directoarea viețuiește în sediu alături de o gardă personală de peste 30 pisici. Ce se va întâmpla cu ele? Le lăsăm pradă maidanezilor? Nimeni nu s-a gândit la asta.  “Iegzistă” o singură soluție: micile feline să ia locul artiștilor. Astfel, repertoriul “TNOB Oleg Danovski” va conține spectacolele: “Pisicile aristrocrate”, “Crazy cats”, “Motanul încălțat”, “Pisica pe acoperișul fierbinte” și “Cat Woman”. Iar pentru ca asociaţiile de profil să sesizeze dramatismul situației, stagiunile se vor deschide și se vor închide cu piesa tematică: “Și cu pisica ce-ați făcut?”                                                                                     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.