Acasă Politic Cum a pierdut Israelul războiul cu lumea arabă

Cum a pierdut Israelul războiul cu lumea arabă

22220
1
Sursa:thenationalnews.com
Sursa:thenationalnews.com

Călin MARINESCU ■

Deși aparent Israelul se apropie de o victorie în Fâșia Gaza în fond, dacă analizăm situația internațională creată de acțiunea teroriștilor Hamas și a replicii israeliene care a urmat putem să tragem concluzia că de fapt Israelul este pierzător în față organizării ostilităților conduse de Iran cu sprijin din partea Rusiei și probabil și a Chinei care se menține în umbră.

În primul rând trebuie să ținem cont de o serie de fapte puse la cale de Iran, care au dus Israelul într-o situație fără ieșire.

 Astfel, a fost susținută material și militar organizația teroristă HAMAS, în opera lor de a transformă Fâșia Gaza într-o citadelă, pentru a îngreuna ocupația israeliană, chiar dacă HAMAS devine un pion în toată această lupta, până la urmă sacrificat pe altarul luptei împotriva Israel.

Au preluat un număr importantă de tineri musulmani, probabil mulți proveniți din defunctul ISIS, radicalizați împotriva Israelului și a tuturor „necredincioșilor”, instruiți să se dedea la cele mai abominabile fapte astfel încât guvernul și armata israeliană să fie obligate de propria populație să reacționeze în forță pentru ocuparea Fâșiei Gaza și distrugerea facilităților și a luptătorilor Hamas.

Au reușit să intoxice serviciile secrete israeliene, despre care toată lumea avea o părere foarte bună de altfel, dar care ocupate cu lupta politică dintre premierul Netanyahu și opoziție pe tema justiție, au lăsat garda jos și au creat astfel o situație fără ieșire pentru Israel.

Au creat în toate țările unde există minorități musulmane celule de organizare a unor acțiuni de protest în favoarea palestinienilor, în special în țările din Europa de West și Statele Unite, astfel încât conducătorii acestor țări să fie blocați în a ajuta Israelul și forțați să ceară oprirea operațiunilor militare ale armatei israeliene.

Au desfășurat o acțiune diplomatică intensă pe lângă toate țările membre ale Organizației Conferinței Islamice (OCI)  și ale Ligii Statelor Arabe.

Organizația Conferinței Islamice înființată în 1969 la Cairo are în prezent 57 de state membre reprezentând peste 1,5 miliarde de persoane, este a două organizație  din lume după Organizația Națiunilor Unite.

Sursa:lemonde.fr

La inițiativa Arabiei Saudite, deținătoarea președinției rotative a Organizației Conferinței Islamice, sâmbătă s-a desfășurat la Riyad, în Arabia Saudită, un Summit al țărilor musulmane având ca temă principală analizarea situației din Fâșia Gaza.

În condițiile în care până pe 7 octombrie se aștepta o dezghețare a relațiilor dintre Israel și unele state arabe, în primul rând Arabia Saudită, dar și unele state din Golf, acțiunea iranienilor prin Hamas a adus la aceeași masă toate țările musulmane care caută, în prezent, cele mai oportune măsuri de contracarare a Israelului.

Cu participarea celor 57 șefi de state, nu s-a discutat nici un moment despre actul terorist al Hamas, din 7 octombrie; din contră, Președintele Iranului a susținut acțiunile Hamas și a cerut ca armata israeliană să fie considerată teroristă iar Președintele Turciei  a cerut un armistițiu care să fie negociat de țările musulmane.

În final, așa cum ne așteptam, summitul s-a încheiat cu aprobarea unei Declarații prin care i se cere Israelului să oprească acțiunea militară din Gaza, dar nu s-a putut cădea de acord cu unele sancțiuni împotriva evreilor dacă vor continua atacurile asupra tunelurilor și a luptătorilor Hamas.

Totuși este evident că între Iran, stat patronat de Ayatollahi și aflat sub puterea religiei islamice, a legii sharia, și majoritatea statelor musulmane care sunt conduse de monarhii, există teama a celor din urmă ca populația să nu fie atrasă de religie și să încerce răsturnarea familiilor conducătoare, așa cum s-a întâmplat în Iran.

Nu în ultimul  rând, starea de beligeranță și ură întreținută de malversațiunile politicii iraniene a reușit să creeze un abisal sentiment de ură în rândul populației palestiniene din Fâșia Gaza împotriva israeliților astfel încât mai multe generații nu vor putea uită ceea ce s-a întâmplat acum. Sute de mii de palestinieni inclusiv  bătrâni și copii au fost obligați să-și abandoneze locuințele cu o brumă de lucruri în spate, către o destinație incertă, unde nu se așteptau să găsească condiții umane de locuit, dar cu speranța că vor rămâne în viață și vor  beneficia de câte ceva din ajutoarele ONU.

Toți aceștia, chiar dacă nu erau convinși de HAMAS să actionize împotriva Israelului, acum o vor face, când vor avea ocazia.

Cu cât rezultatele acțiunilor militare ale armatei israeliene vor fi mai evidente presiunea opiniei publice și a tuturor statelor va crește, existând și posibilitatea să se încheie un armistițiu ceea ce ar însemna că un număr important de teroriști HAMAS să fie salvați, eventual să devină prizonieri, constituind o mare problema pentru statul israelian.

Acum, guvernul și armata israeliană se află, cum zice românul, între ciocan și nicovală, adică între solicitarea expresă a populației oripilată de pogromul HAMAS din 7 octombrie și presiunea opiniei publice internaționale, inclusiv a unor conducători de state importante.

Este evident că nici una dintre țările arabe limitrofe, Egipt, Iordania, Cisiordania, Arabia Saudită nu își pun problema de a primi refugiați palestinieni, cea ce înseamnă că în final Israelul va trebui să se descurce cu cele peste două milioane de palestinieni, mulți dintre ei fără locuințe, fără venituri și fără posibilitatea de a-și acoperi strictul necesar pentru viață de zi cu zi.

Crearea unui stat palestinian așa cum statuează o rezoluție ONU din 1944 nu a fost niciodată luată în serios nici de Israel nici de palestinieni și poate acum suntem mai departe  ca niciodată de acest deziderat internațional.

Iranul încearcă acum să își desăvârșească opera și să extindă starea de război  în toată zona cu ținta de a duce la îndeplinire desființarea statului israelian așa cu și-au prevăzut în propria Constituție.

Atât țările arabe care au tras învățămintele necesare din cele două războaie pe care le-au pierdut în lupta cu Israelul, dar și principalele forțe din regiune, respectiv Statele Unite ale Americii și unele membre NATO, nu doresc extinderea ostilităților și au avertizat Iranul să nu încerce ingerințe.

Zilele următoare ne vor lămuri, dar evident că Israelul a pierdut războiul cu lumea arabă, acțiunile împotriva cetățenilor israelieni aflați în diferite țări ale lumii se pare că vor fi escaladate și vor obligă guvernele statelor, de altfel neutre, să ia măsuri de menținere al ordinii, uneori chiar violente.

1 COMENTARIU

  1. Adevăratul război, de fapt, nici nu a început! Putin își freacă mâinile, în timp ce mai trage o vodcă, pentru încălzire… iar Ayatolahul încă face rugăciuni cu dosu-n sus, să-i iasă! Atenție mare, la „Sultanul” Erdogan; dacă mută, iese cu Mat!😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.