Luigi FRIGIOIU ■
Parafrazăm o comedie clasică – „Astă-seară dansăm în famile”. Motivul: în foyerul teatrului liric din Constanţa susțin recitaluri două familii muzicale legate prin aceeași pasiune: miercuri 9.11 – Ioana și Simion Crudu (vioară-violă) și peste o săptămână, pe 16.11, Natalia și Nicolae Gribinic (pian-corn)
● Familia Crudu s-a copt sub soarele litoralului
Spectacol „sold-out”, toate scaunele ocupate de iubitorii muzicii. Ioana și Simion au dovedit că formează un cuplu perfect în viață și pe scenă. Programul a cuprins: A.B. Bruni – Duo vioară și violă, H. Vieuxtemps – Capriccio „Homage a Paganini” violă solo, L. Spohr – Duet vioară și violă, Handel/J. Halvorsen – Passacaglia ptr vioară și violă. Un repertoriu inspirat ales ce a încâtat publicul. Aplauzele îndelungi de la final le-au recompensat virtuozitatea interpretativă. Îi felicităm și le așteptăm viitoarele evoluții muzicale.
Ioana Crudu (născută ian-1984, Bacău) a absolvit Liceul de Artă G. Apostu, Universitatea de Muzică Buc (vioară) și Masterul (muzică de cameră). A urmat perfecționări în muzica camerală cu cvartetul Voces, cursuri Vacanțe Muzicale din Piatra Neamț (îndrumător Șerban Lupu) și cursuri în Lanciano-Italia (îndrumător M. Mazza). A susținut recitaluri și concerte în țară și străinătate.
Simion Crudu (născut apr-1983, Piatra Neamț) a absolvit Liceul de Artă C-ța, Universitatea de Muzică Buc și Masterul (clasa violă). A obținut premii la olimpiade și concursuri naționale și internaționale, diplome de merit și de excelență. S-a perfecționat în muzica camerală cu cvartetele Belcea, Voces și grupul SoNoRo. Între 2003-2009, cu Imperiosso – cvartet oficial al Președinției – a susținut recitaluri la Festivalul G. Enescu și Festivalul de Jazz Sibiu și a cântat alături de Srah Brightman. Între 2004-2009 – colaborator permanent Filarmonica G Enescu: 2005-2008 – colaborator permanent Orchestra Cameră Radio; colaborator Orchestra Națională Radio. Între 209-2013, a cântat cu cavrtetul Adagio Strings pe vase de croazieră. Între 2013-2014, a dirijat orchestra Colegiului Regina Maria iar din 2014 face parte din orchestra TNOB Danovski. Adăugăm că Simi a crescut în spiritul artei și esteticului, fiind fiul Lucianei Crudu, fostă actriță la Fantasio și al arhitectului Gelu Crudu.
Natalia Gribinic a absolvit Colegiul Bălți (RM) în 1997 și Academia “G Musicescu”- Chișinău în 2000. În perioada studiilor, pianist corepetitor la Corul de copii RTV Chișinău. Din 2000, maestru-corepetitor la Teatrul “Danovski”. Colaborează cu Univ Ovidius-Canto ca maestro-acompaniator. Din 2018, invitată la audiții internaționale de Operă și Masterclass. Între 2013-2015, colaborator TNOB din Mersin-Turcia. Pianista s-a afirmat ca solist-acompaniator. Repertoriul său conține lucrări de mari compozitori clasici și moderni. A colaborat cu artiști de renume. Premiată în 2012 de Asociația IC Brătianu. Membru fondator al Asociației Musica Magna. În 2011 a câștigat Marele Premiu la Festivalul Liedului ”Ionel Perlea”. În mai 2021, pianist oficial al Concursului Internațional “Ionel Perlea”. În iunie 2021, pianist oficial la Opera Masterclass al sopranei Nelly Miricioiu. Din 2009, invitată a Uniunii Muzicienilor la serate lirice.
Nicolae Gribinic a absolvit Colegiul de Muzica din Tiraspol în 1993 și Academia „G Musicescu” din Chisinau în 1998. Între1995-1999, instrumentist al Orchestrei Simfonice Nat. „Teleradio-Moldova” Chișinău. Între 1999-2001, angajat al Filarmonicii „Marea Neagră”. Din 2001, solist instrumentist al Teatrului „Danovski”. Între 2010-2017 colaborează cu Filarmonica Națiunilor (dirijor J. Frantz). În 2015-2016 e prim-cornist la Opera din Mersin-Turcia. A colaborat cu orchestre filarmonice din Iași, Ploiești, Craiova, Timișoara, Orchestra Naț Radio București, cu Opere din țară. Din 2018, invitat permanent ca asistent corn principal și solo corn la Tirolier Festspilie Erl – Austria.
O seară cu muzică interpretată la pian și corn e un eveniment artistic special. Mai ales, atunci când cei doi instrumentiști sunt Natalia și Nicolae Gribinic. Ca fan declarat al familiei Gribinic, pot fi acuzat de parti-pris. Dar nu mă pot abține să adresez o invitație constănțenilor, miercuri -16 noiembrie, la serata lirică “Să iubim muzica”. La final, veți iubi atât muzica, cât și pe Natalia și Nicolae Gribinic. HAIDEȚI la TEATRU!