Ofiţer electrician de bord, ing. EMBA, Narcis GAIDARGIU ■
După mișcări și înțelegeri de culise, s-a încheiat miercuri, 16 nov a. c, prima rundă publică între președintele Senatului Universităţii Maritime Constanţa (UMC), Cornel Panait & Co, oaspeți și conducători vremelnici ai instituţiei universitare și Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), pe de o parte și gazde, recte Liga Studenților (LSUMC).
Întâlnirea s-a soldat cu victoria decisivă a gazdelor. De ce LSUMC au fost gazde? Pentru simplul motiv că UMC este singura universitate din România înființată de Guvernul României la cererea imperativă a studenților care s-au desprins cu de la sine putere, în ianuarie 1990, de sub autoritatea Institutului Militar de Marină, Mircea cel Bătrân (IMMB), unde erau înmatriculaţi.
Nu sunt absolvent de UMC, ci al IMMB, acum aproape patruzeci de ani. „Sunt vechi, domnule!” Trecând peste sentimentalisme autohtone, fără parti-pris pentru unii sau alții, nu pot să nu remarc tenacitatea tinerei generații de a-și apăra identitatea, fie ea brand local de nivel național și de ce nu, internaţional.
Deși Cornel Panait, președinte al Senatului UMC, 71 de ani și restul zile, a declarat la final că nu mai au rost discuțiile de fuziune (prin absorbție – n.n.) cu UPB, după ședința publică, a apărut un comunicat de presă al conducerii UMC, unde la semnatar apare numele doamnei rector, prof. univ. dr. ing. Violeta Vali Ciucur, sub al cărei nume, semnătura este obturată cu un dreptunghi negru, probabil urmare normelor GDPR.
Aflăm din declarația domnului Panait pentru Constanța Info: „Mințiți! Nu am participat și nu am semnat acest document! Este greu să înțelegeți că sunt și oameni cu principii!”
Doamna rector întărește: „Comunicatul a fost inițiat de colegii mei, cei mai mulți de la departamentul navigație, dar nu numai, absolvenți de UMC, cadre didactice acum, care nu se simt reprezentați de atitudinea din aula universității, de astăzi. Apoi am urmat noi ceilalți.”
Din totalul de 93 de profesori activi ai UMC, printre cei 39 semnatari sunt doar cinci de la Navigație, conchide Constanța Info.
Am citit, am recitit comunicatul de presă, am privit lung particula de semnătură rămasă neobturată deasupra dreptunghiului negru, am mărit imaginea, am comparat semnătura domnului Panait ce apare pe câteva acte oficiale aflate în spațiul public.
Pentru a câta oară, poate, preşedintele Senatului UMC Cornel Panait semnează cu numele și în locul rectorului UMC, Violeta Ciucur, și nicio instituție nu se autosesizează în legătură cu funcţionarea acestei cooperative academice după modelul Ianus şi care în Rusia a luat forma celebrei perpetue rotative la guvernare Putin-Medvedev?
Declarațiile sale inițiale privind fuziunea cu UPB, nu se potrivesc deloc cu cele din timpul și după ședința de ieri. Propunerea de alipire se metamorfozase cameleonic doar într-o întâlnire de informare, nicidecum fuziune. Aspectele puse cap la cap, denotă un substrat putred și demagogic, nimic nou, plin de prințipuri, care va să zică, că nu le are, o persoană obișnuită a învârti insidios vorbele pe bigudiuri, până rămân permanente. Ca la coafor.
P.S. Prima variantă de comunicat, dat în presă nesemnat, se finaliza: „Avem lista cu semnături olografice ale cadrelor didactice”. Noroc că cineva și-a dat seama că „olografic” nu există în DOOM. A doua variantă semnată zicea „olografe”.
P.P.S. Nu există crimă perfectă. Când ai o viziune de ansamblu, punctată grosier, nu poți vedea totul, domnule Putin, amănuntele vă dau întotdeauna în vileag. Cât despre Violeta, ce să spun, că n-a spus nimic la ședință. Aștepta să i se dea voie și nu i s-a ivit ocazia. Baletează în continuare, pe mutește, în rolul lui Medvedev, participă, dar nu se bagă.
P.P.P.S. Știu din experiență, de la niște prieteni, mi-a spus cineva, când mai mulți îți spun că ești beat, te retragi și te culci.
P.P.P.P.S. Un sfat, ca între academicieni, n-o luați chiar ad litteram.
Universitatea Maritimă Constanţa după modelul Putin-Medvedev