Acasă Cronica Război sau pace, în Europa?

Război sau pace, în Europa?

5092
0

Manuel VLĂDUȚ

Joi, Kremlinul a declarat că Putin ordonase o încetare a focului începând de vineri ora 12.00, după un apel la armistițiu făcut de preacuceritorul general FSB Kiril – patriarhul Moscovei, sfințitorul de rachete…

Încă o dată, spre a arăta lumii înalt-prea-smerenia ortodoxă și milostivenia caracteristică unui bun creștin, fostul kaghebist sovietic Vladimir Vladimirovici Putin – sub pretextul Crăciunului pravoslavnic ce se sărbătorește în aceste zile în întreaga Rusie și în Ucraina parțial ocupată, încearcă să își arate “mărinimia” atotcuprinzătoare!

Un gest frumos – ar zice unii – acum, în pragul Crăciunului! O dovadă de omenie creștinească – ar spune alții, în special admiratorii săi fervenți, de care nici România nu duce lipsă!

Ce se ascunde oare în spatele gestului umanitar al nePUTINciosului? O fi gura de oxigen de care trupele sale decimate zilnic au nevoie? O fi răgazul necesar dinaintea vreunei ofensive? Sau doar motivul de a arăta acuzator cu degetul spre trupele ucrainene care cu siguranță nu vor respecta armistițiul propus? Oricum ar fi, acest surprinzător armistițiu care vine după 10 luni de război neîncetat, nu poate avea efectul scontat de Putin și complicii săi, după minciunile folosite permanent pe post de politică externă, spre a-și duce la îndeplinire „obiectivele operațiunii militare speciale”!

Pacea în Europa depinde astăzi doar de voința Moscovei de a înceta războiul de agresiune pornit în Ucraina. În egală măsură – ar spune admiratorii lui Putin – depinde și de voința Ucrainei de a se așeza la masa tratativelor. Niciuna dintre părți nu dă semne însă, de a dori pacea; iar armistițiul lui Putin nu poate fi un semnal în acest sens… În timp ce Putin condiționează începerea unor negocieri, doar condiționate de recunoașterea “realității din teren”, adică recunoașterea de către Ucraina a anexării provinciilor ocupate, Zelensky afirmă că nu va negocia decât după retragerea forțelor ruse dincolo de granițele ucrainene recunoscute internațional… Dar retragerea rușilor ar însemna recunoașterea unei înfrângeri, în timp ce acceptarea „realității din teren” de către Ucraina, ar însemna victoria Moscovei. Iar o victorie a Moscovei, nu este de dorit nici în Europa, nici de partea cealaltă a Oceanului Atlantic.

Lumea întreagă stă dealtfel, pe un butoi cu pulbere: China privește hrăpăreț spre Taiwan, cu degetul pe trăgaci; Coreea de Nord se joacă cu rachetele prin Marea Chinei, după cum dictează sceleratul aflat la butoanele sale; Iranul frământat de mișcări populare de amploare, își sprijină cu drone de atac eternul aliat rus; în Kosovo se aud din nou focuri de armă pe granița cu Serbia-Mamă; sultanul în devenire de la Ankara, amenință Grecia aliată cu invazii nocturne…

Ce ar însemna o victorie a Rusiei în Ucraina? În primul rând, reașezarea sferelor de influență în Europa. Căci Europa, care astăzi încearcă să se elibereze de dependența energetică față de Rusia, nu va scăpa atât de ușor de pretențiile unei Rusii victorioase. Rusia lui Putin se vrea a fi din nou, mărețul Imperiu Rus ce a fost odinioară! Iar asta nu va însemna decât revenirea sa în vechile granițe, chiar cu încălcarea tuturor principiilor dreptului inernațional și a convențiilor la care este parte! Și Rusia nu se va opri doar aici! Nu va scăpa nici o ocazie de a pune stăpânire pe noi teritorii, fie prin dreptul forței, fie prin reîmpărțirea sferelor de influență, așa cum au existat ele înainte de anul 1997. Iar România este pândită din nou, de același vechi pericol rusesc…

De aceea Occidentul – lumea civilizată din care astăzi și România face parte prin apartenența sa la UE și NATO – NU poate accepta o victorie, fie ea și parțială, a Rusiei. Occidentul poate și trebuie să contribuie la victoria națiunii ucrainene în fața agresiunii ruse. Altfel, prețul pe care îl va plăti va fi mult mai scump decât războiul purtat astăzi doar în Ucraina. Iar acesta va fi războiul total, cu tot ceea ce înseamnă acest flagel…

Poate fi anul 2023 un an al păcii, în aceste condiții? Greu de spus și de anticipat. După aproape un an de război, despre care Putin a crezut că se va sfârși în câteva zile, Europa nu mai arată la fel ca înainte. Și e greu de crezut că va mai arăta vreodată la fel! Starea de normalitate  a Europei dinainte de pandemie și de războiul din Ucraina, s-a sfârșit. Lumea în care vom trăi în viitor va fi una a democrației occidentale sau una a autocrației euro-asiatice; depinde cine va fi învingătorul!

„Vae Victis!

Foto: Muzej Karikature – Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.