Acasă Politic Autonomia secuiască sau „Politica bățului prin gard”

Autonomia secuiască sau „Politica bățului prin gard”

4486
0

Manuel VLĂDUȚ■

De parcă nu ar fi suficiente problemele cu care România se confruntă într-o criză perpetuă, cozile de topor ale Budapestei (și cu singuranță și ale Moscovei!), șoviniștii „naționaliști” unguri și secui, au găsit de cuviință să agite din nou apele, pe tema autonomiei așa zisului „Ținut Secuiesc”. Perseverenți, urmând „politica bățului prin gard” dar și „politica pașilor mărunți”, ungurii o iau pe urmele “Fetelor de la Căpâlna” ! Că au mai luat-o și se pare că le-a plăcut…

Pe 10 martie, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Libertății Secuilor din Târgu Mureș, reprezentanții Consiliului Național Secuiesc (CNS) au înaintat o petiție adresată Guvernului României, inclusiv președintelui Klaus Iohannis.

Și ce putea conține petiția, decât solicitarea oficială a autonomiei Ținutului Secuiesc și începerea în acest sens a “tratativelor”, între autoritățile statului român și sus numitul consiliu “național” secuiesc? Conform bunului obicei unguresc, bineînțeles…

Azi, 10 martie 2023, noi, secuii adunați în Târgu Mureș și cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime.

Solicităm crearea regiunii administrative şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc! Solicităm onorarea obligaţiilor internaţionale asumate de România, precum și voința comunității secuiești, iar România să adopte înaintea aderării la zona Schengen, reglementările legale legate de acestea.

Solicităm ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune”, se menționează în petiția înaintată, potrivit Digi 24.

Cu nevinovăție, reprezentanții secuilor afirmă în declarația lor, că autonomia solicitată nu este nici împotriva Constituției României, ba chiar că autonomia așa-zisului ținut secuiesc ar fi chiar în folosul țării:autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării”. “ Acest lucru este şi în interesul României. Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, exercită competenţele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competenţe publice delegate de stat.” Deși Constituția,  precizează clar: “Articolul 1. (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Articolul 3. (1) Teritoriul României este inalienabil. (3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe.”

Invocând Hotărârea 1334 / 2003 a Consiliului Europei, secuii se pare că amenință voalat România, declarând că dorindu-și pacea, adoptarea autonomiei secuiești va evita chiar posibile conflicte interne: “Noi toţi suntem devotaţi păcii şi siguranţei mondiale în spiritul în care aceste valori sunt prezente în mai multe documente ale Consiliului Europei. Astfel Hotărârea 1334/2003 recomandă sistemul de instituţii al autonomiei teritoriale pentru a preveni conflictele interne respectiv pentru ameliorarea lor. În cei treizeci de ani de la aderare, România nu a îndeplinit acest angajament, iar autorităţile refuză dialogul legat de aceasta”.

La Universitatea de Vară… Foto: Agerpres

Nu miros cumva a război hibrid și a diversiune ruso-ungurească, aceste declarații? Cunoaștem bine simpatiile pro-ruse ale “fratelui” Viktor Orban, premierul ungar, acest Gică-Contra al politicii Uniunii Europene, cum la fel de bine cunoaștem și acțiunile subversive  mai mult sau mai puțin voalate ale oficialilor unguri, pe teritoriul României, în special în zona Ținutului Secuiesc! Cu războiul ruso-ucrainean la granițe, cu o Moldovă în prag de destabilizare – grație diversiunilor rusești, numai o autonomie secuiască în mijlocul țării, ne mai lipsea! Ca să nu mai socotim în plus, acțiunile unor udemeriști (veșnic abonați la guvernarea României) care se autopremiază  cu sute de mii de euro de la bugetul țării, valută care numai ei și Dumnezeu (plus serviciile secrete!) știu, încotro și în interesul cui o apucă!

Sursa foto: Agerpres, Facebook – Noi nu vrem autonomie în ținutul secuiesc, INQUAM Photos/ Manases Sandor, capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.