Acasă Utilitare “Școala Altfel” la RAJA Constanța

“Școala Altfel” la RAJA Constanța

459
0
Sursa: RAJA SA
Sursa: RAJA SA

În această perioadă, sute de elevi și-au programat vizite la RAJA Constanța, pentru a învață despre calitatea apei potabile și ca să descoperă procesul de epurare circuitul apei din natură la robinetele din casele noastre și înapoi în emisar, în cadrul Programului național Școala Altfel, informează Biroul de Comunicare.

Potrivit sursei citate, marți, 14 martie 2023, elevi ai Liceului Ioan N Roman, însoțiți de cadre didactice, au trecut pragul Stației de epurare a apelor uzate care se află în partea de nord a municipiului Constanța. 

În camera de comandă SCADA, spațiul destinat monitorizării și operării “din butoane”, copiii au primit informații cu privire la derularea obiectivelor la nivelul fluxului tehnologic, apoi au făcut un tur amplu al Stației de epurare, cunoscând, în premieră pentru ei, spațiile în care apele uzate menajere preluate din sistemul de canalizare sunt curățate prin procese mecanice și biochimice, în mod continuu. În același timp, oaspeții au fost sfătuiți să nu arunce resturile din gospodărie în toalete și chiuvete, riscând astfel obturarea conductelor. În acest context, liceenii au conștientizat faptul că și ei pot contribui la protejarea mediului înconjurător, prin propriile acțiuni.

Activitățile instructiv-educative găzduite de RAJA SA au continuat și în ziua de 15 martie 2023, prilej pentru elevii din clasa a II-a de la Școala gimnazială Gheorghe Țițeica să cunoască activitatea companiei locale de apă, de data aceasta la sediul său central. După prezentarea unui film tematic despre rolul RAJA în comunitate, Turchian Bari, Șef al Laboratorului de apă potabilă Palas, a prezentat câteva metode orientative pentru a efectua experimente “de teren”, precum determinarea clorului, PH-ului apei, a turbidității sau durității. În același timp, reprezentantul RAJA a încurajat copiii să bea cu încredere apa de la robinet, deoarece aceasta este verificată în permanență în laboratoarele de specialitate ale societății, dar și de către Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, i-au îndrumat pe cei mici să nu arunce oriunde deșeurile menajere și să protejeze sursele de apă.

Sursa: RAJA SA

La finalul vizitei, elevii s-au oprit și la Stația de pompare apă potabilă din incinta sediului central al companiei, care deservește partea centrală a municipiului Constanța, unde au fost informaţi despre procesului tehnologic al apei și au adresat întrebări despre modul în care apa ajunge la robinet, despre potabilitate dar și despre etapele transformării apei uzate și redarea ei circuitului natural. La sfârşitul vizitei au plecat spre case documentați și cu materiale informative ce prezintă pe înțelesul tuturor povestea apei de-a lungul întregului său parcurs, din natură.

Prin activitățile derulate compania RAJA SA urmărește îndeaproape una dintre țintele cuprinse în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, care vizează îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, eliminarea depozitării deșeurilor și reducerea la minimum a produselor chimice și materialelor periculoase, reducând proporția apelor uzate netratate, sporind substanțial reciclarea și utilizarea sigură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.