Acasă Cronica Irina Loghin doamna muzicii populare româneşti

Irina Loghin doamna muzicii populare româneşti

3882
0

Luigi FRIGIOIU ■

Sub cod de ploaie torențială, miercuri seară, spectatorii Centrului Jean Constantin au primit o rază de soare și de speranță: “Concert Irina Loghin”. Dumnezeu i-a mângâiat glasul catifelat în care vibrează, în egală măsură, tristețile și bucuriile românului de rând.

Pe Irina Loghin greu o încadrezi într-un gen muzical deoarece, de zeci de ani, cântă pentru noi cu inima. Artistă a Poporului, Româncă absolută. Unică și Inegalabilă!

Cu o carieră exemplară, Irina Loghin a fost deasupra modelor efemere, a regimurilor politice, a invidiilor și răutăților. Într-o lume sufocată de pseudo-vedete de carton, Irina Loghin a rămas “doamna muzicii populare românești”. Pe scenă a pășit, întotdeauna, ca în propriul regat: seniorială, demnă, elegantă. A evitat gesturile teatrale și cuvintele mari. Vorbește natural, deschis, direct. Iubește pământul strămoșesc și pe toți românii.

A cântat singură dar și în formule diverse. În tinerețe, a format un cuplu artistic cu nea Beny Sinulescu. A urcat pe scenă cu fiica ei Irinuca. Cu Ion Dolănescu a reprezentat România Mare în Parlament. Împreună cu Gheorghe Turda au fost “mama și tata” ce i-au împodobit bradul de Crăciun lui Fuego, “copil de suflet”. A evoluat cu Alina și Romeo de la Alesis dar și cu acordeonistul Paul Stângă. Peste tot și-a deschis sufletul oferit publicului care a adorat-o și a ovaționat-o pretutindeni.

De la legendara Maria Tănase, nici o artistă nu s-a bucurat de popularitate și de dragostea oamenilor ca Irina Loghin. Ea, însăși, a devenit o legendă vie a cântului nostru popular. Pe unde ajunge e sărbătoare. Așa a fost și miercuri, 19 apr, la Centrul Jean Constantin.

Toată ziua, Cel de Sus a turnat apă cu găleata peste oraș. Dar când am ieșit din sală, ploaia se oprise. Probabil, și Dumnezeu a luat o pauză să asculte nestematele muzicale ale Irinei Loghin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.