Acasă Sport Constanţa, un oraş, o singură inimă alb-albastră. FARUL – CAMPIOANA ROMÂNIEI! 

Constanţa, un oraş, o singură inimă alb-albastră. FARUL – CAMPIOANA ROMÂNIEI! 

6792
0
Sursa:farulconstanta.com
Sursa:farulconstanta.com

Luigi FRIGIOIU  ■

Numărăm zilele și orele rămase până la meciul meciurilor, Farul-FCSB. Ca să mai treacă timpul, am rememorat aspecte de la câteva meciuri unde, din tribune, am strigat “Hai Constanța! Luptă Farul!”. Așa cum fac de 54 ani…

          ● Peste campionii din Brazilia-campioana mondială (Farul-Sao Paolo 2-1; 10 august 1969)
Pe 10 august 1969, de mână cu tatăl meu, am pășit prima dată în tribunele stadionului “1 MAI” (denumirea inițială), catedrala fotbalului constănțean, actuala ruină de astăzi. Se juca “amicalul” Farul-Sao Paolo. Aveam 6 ani și am primit un fel de imbold la alfabetizare, fiindcă, în septembrie, debutam în clasa I. Aglomerație de nedescris, mare lucru n-am văzut. Am auzit, însă, 29.999 de voci scandând la unison: FARUL! M-am alăturat lor, iar partida a consemnat recordul neegalat de prezență: 30.000 de spectatori! Am câștigat cu 2-1, iar pentru noi au marcat M Tufan și T Kallo. Victorie de senzație fiindcă Brazilia (cu Pele în frunte) va câștiga Campionatul Mondial din Mexic ’70. Iar echipa din Sao Paolo era una campioanele Braziliei.
Farul a jucat cu: Ștefănescu – Stoica, Antonescu, Mareș, Cojocaru (Botea), D. Popescu, Tănase (Etem), Sasu, Tufan, Sorin Avram, Kallo. În echipă apăruse legendarul Dumitru Antonescu, cel care avea să devină “ministrul apărării”, maestrul sportului și cel mai longeviv farist (400 meciuri în Divizia A). 

Dumitru Antonescu/Sursa:gsp.ro

Anii au zburat. Tatăl meu – coleg, în diviziile inferioare (la Electrica și Voința), cu Jarnea, Tatomir, Sever și alte nume care au promovat Constanța în “A”, în 1954 – a rămas printre cei mai vechi fani. Duminică, va încuraja echipa, din fotoliu, în fața televizorului. Picioarele nu-l prea ascultă dar, inima i-a rămas tânără, la aproape…86 ani!

          ● Mai rapid decât Rapidul (Farul-Rapid 2-1, 30 iunie 1977)
În iunie 1977 s-a jucat meciul cu Rapid, decisiv pentru menținerea în Divizia A (Liga1). Terminam clasa a VIII-a, urma dificila admitere la liceu. Cu tot riscul, împreună cu câțiva colegi, am făcut o pauză și am alergat spre eveniment. Toată suflarea fotbalistică era cu ochii pe Constanța.
Cu două ore înainte de start, stadionul era plin de fani. Unii jucau, tacticos, table și cărți, parcă înnoptaseră în tribune. Doar în peluza dinspre blocurile actuale, am găsit locuri înghesuite, gen sardele în conserve. La reușitele lui Ignat și Peniu, ne-am prăvălit unii peste alții ca grămada de rugby. Golul lui Nae Manea ne-a făcut pe toți să înghețăm în plină vară. Până la urmă, Farul (atunci, FC Constanța) a câștigat cu 2-1. În trupa noastră își făceau loc tineri pe care ziarul Sportul i-a numit “copii mării”: Petcu, Ignat, Dorel Zamfir, Tararache etc (ceva mai târziu Borali, Mănăilă și…Hagi!) Am rămas în prima divizie, Rapid a retrogradat. De atunci, suntem nașii lor, ca dovadă ultima victorie cu 7-2!  
Cu toate căutările, nu am reușit să găsesc componența echipelor aflate atunci pe teren. Poate mă ajută vreun fan mai bine documentat…

            ● Fane @ Bebe Show = promovare 1988!      
După 4 ani în Divizia B, în toamna 1987, Farul (FC Constanța) ataca o nouă promovare, pe traseul ABBA. Revenise de la Steaua-campioana Europei, Fane Petcu – “arcul din care pleca săgeata Marius Lăcătuș” – cum se spunea. Mai înainte, venise Bebe Iovănescu, adjunctul lui Dobrin când FC Argeș era campioană. Ca urmare, Constanța avea un “mijloc” de vis. Cu patru prietenari, toți tineri ingineri stagiari, am procurat benzina de la contrabandiștii din Petromidia și Oil Terminal (combustibilul se dădea cu “pipeta”, pe cartelă). Ne-am suit în Dacie și direcția Slobozia, la meciul cu Unirea! Cu staționare, dus-întors, la celebrul Popas Privighetoarea, preferat și de prințișorul Nicușor.  
Erau în joc orgolii, ialomițenii având mereu constănțeni în echipă (inclusiv antrenorul nea Lache Hașoti). Pentru Slobozia, meciul cu Farul a fost o sărbătoare cu participarea conducerii județene PCR, în frunte cu prim-secretara Alexandrina Găinușă (un fel de tanti Leana Ceaușeasca de Ialomița). Când și-a ocupat locul în lojă, pe tovarășa Găinușă (cu creastă sau coc) a aplaudat-o, în picioare, un stadion întreg. Dacă nu eram martor la scenă, n-aș fi crezut… 

Ştefan Petcu/Sursa:libertatea.ro

FC Constanța a învins apoi, și-a continuat marșul triumfal spre prima scenă, promovând cu 9 puncte avans față de Poli Iași, a doua clasată. Lotul echipei: C-tin Gîrjoabă, I Răuță (portari) – S Tufan, M Dumitru, M Dinu, S Popovici, Cr Cămui și Cr Băjenaru (fundași); Fane Petcu, Bebe Iovănescu, R Manea, M Nedelcearu, C-tin Bârbora, I Udrică, G Mangri și M Duda (mijlocași); G Zahiu, M Popa, P Buduru, C-tin Funda, S Bătrîneanu și V Roșu (atacanți).

      ● Baraj fotbalistic-politic cu PSD Bacău (Bacău-Farul 2-1, 3-4 după penaltyuri; 24 iunie 2001) 
În 2000, Farul a retrogradat în Divizia B. Au venit Gheorghe Bosînceanu (patron), Paul Peniu (președinte), Petre Grigoraș (antrenor) și după un sezon bun, echipa s-a clasat pe locul 2. A urmat barajul de promovare, cu Bacău. După 2-1 la Constanța, pe 24 iunie 2001, s-a disputat returul. Firma Metropolitan a asigurat transportul suporterilor. Ne-am strâns mulți, s-au umplut 13 autocare!  

Farul nu a jucat contra unei echipe ci împotriva unui sistem. În perioada de glorie a PSD-ului, Bacăul avea reprezentanți de frunte: primarul Dumitru Sechelariu, fratele Sergiu Sechelariu, Corneliu Iacubov, Viorel Hrebenciuc, țoți apropiați ai premierului Adrian “Bombonel” Năstase. Meciul nu s-a televizat, nimeni nu ne dădea nici o șansă. Cum era de așteptat, arbitrii au fluierat pentru PSD Bacău. Gazdele conduceau cu 2-0, dar Farul a redus scorul deși era cu un om în minus. La loviturile de pedeapsă, am câștigat cu 4-3!
Tabloul final a fost spectaculos: PSD-iștii băcăuani plângeau de oftică, fariștii și antrenorul Grig plângeau de bucurie! Am părăsit Bacăul în aplauzele unui oraș întreg, ieșit în balcoane. În zori, am ajuns învingători, la Constanța. Cele 13 autocare cu fani au fost cu noroc pentru Farul.

   ● Câinii roșii au mușcat o dată și…bine (Farul-Dinamo 0-1; 11 mai 2005) 
Farul s-a calificat o singură dată în finala Cupei României unde a întâlnit pe Dinamo, în mai 2005. Boss-ul Bosânceanu a pus la dispoziția fanilor un tren cu câteva vagoane. Am ajuns cu chiu-cu vai, în Gara de Nord unde, ca să întârziem la meci, trenul a fost blocat intenționat. Ne-a preluat o unitate de jandarmi și ne-a alergat pe străzi ca pe hoții de cai, până la Stadionul Cotroceni. Din fugă, ne mai croiau câteva bastoane, pe unde nimereau, spre impulsionare. Când am intrat pe stadion, era deja 1-0 (gol Șt Grigorie) și așa a rămas până la final. Partida n-a avut istoric: dinamoviștii au blocat jocul, timpul s-a scurs fără să se întâmple nimic. Ne-au acompaniat spre gară aceeași “prietenoși” jandarmi. “Trenul groazei” ne-a “repatriat” bătuți la fotbal și cocoșați de bastoane.
Antrenorul nostru – Grig, dresorul “câinilor” – Ando. Pentru Farul au evoluat : Curcă – Farmache, Barbu, Şchiopu, Paşcovici (75 Baicu) – Guriţă, Fl. Lungu, Senin, Todoran (85 L. Florea) – Cristocea (10 Apostol) – L. Mihai.
Dinamo i-a avut în teren pe: Stelea – Galamaz, Alistar, Tamaş – Fl. Petre (75 Bălţoi), Mărgăritescu, Burcă (56 Zicu), Pulhac – Mihalcea (70 I. Bălan), Şt. Grigorie – Cl. Niculescu.

     ● Au revoir, football (Farul-Auxerre 1-0; 22 iulie 2006) 
Participarea în Cupa Intertoto, 2005-2006, a fost ultima performanță faristă. După ce am eliminat FK Pobeda (Macedonia) și Locomotiv Plovdiv (Bulgaria), au urmat francezii de la Auxerre. În tur, Farul a pierdut cu 4-1. Returul cu o fostă campioană a Franței s-a jucat în atmosferă de vacanță. S-au adunat 5000 spectatori (o treime din stadion). Unii ne-am adus familiile (ca la teatru), alții au venit, doar, să se bronzeze în tribune. Farul a înscris din penalty (Dinu Tudoran), a ratat câteva ocazii și: Farul-Auxerre 1-0.  
Pentru Farul au evoluat: Ad Vlas – Cr Șchiopu, D Gheară, V Păcuraru, L Florea, R Farmache Fl Lungu, I Apostol, D Todoran, A Disney, M Guriță. În locul lui Păcuraru a intrat Larie! Același Ionuț Larie care, după 17 ani, e stâlpul apărării și actualul căpitan al Farului.

De atunci, fotbalul constănțean a alunecat, încet dar sigur, pe toboganul contra-performanțelor. A urmat retrogradarea și, în 2016, intrarea în faliment. Tot în 2016, Asociația Suporterilor a fondat Suporter Spirit Club (SSC) Farul care a repornit din Liga 4. A promovat în Liga 3 după barajul cu Pescărușul Sarichioi și la sfârșitul sezonului 2017-2018, a urmat promovarea în Liga 2.
În vara lui 2018, fostul internațional, Ciprian Marica, a cumpărat marca Farul Constanța. Pe 21 iunie 2021, Gică Hagi, patron Viitorul, și Ciprian Marica, proprietar Farul, au anunțat că echipele lor s-au unit. Acum, noul Farul Constanța e doar la o victorie distanță de titlul de campioană a României.

Pe 21 mai, când prăznuim Sfinții Constantin și Elena, se anunță sărbătoare: De Ziua Constanței, FARUL CAMPIOANĂ! Doamne ajută!

    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.