Acasă Eveniment Constanţa conduce clasamentul celor mai murdare plaje de pe litoral

Constanţa conduce clasamentul celor mai murdare plaje de pe litoral

8667
1
Sursa: Mare Nostrum
Sursa: Mare Nostrum

Dan MIHĂESCU ■

Organizaţia ecologistă Mare Nostrum a anunat, într-un comunicat de presă, că actuala monitorizare pe care a realizat-o pe sectorele de nisip din nouă localităţi turistice menţine Municipiul Constanţa pe primul loc, la categoria cea mai murdară plajă de pe litoralul românesc.

Potrivit sursei citate, activitatea de monitorizare a gradului de curăţenie şi de infestare a nisipului de pe plaje cu deşeuri abandonate de turişti, se desfăşoară de şapte ani, pe sectoare martor însumând de 53.462 de metri pătrați, din localităţile riverane Vama Veche, Saturn, Tuzla, Eforie, Constanţa, Mamaia Nord, Năvodari, Corbu şi Edighiol.

Angelica Paiu, manager proiect al organizaţiei ecologiste Mare Nostrum, a declarat pentru Sentinela că anul acesta, în cadrul celor două sesiuni de monitorizare, din februarie și aprilie, au fost identificate mai multe deșeuri pe porțiunile martor decât în 2022, fiind colectate de voluntary în total 5.880 deșeuri din plastic – acest poluant fiind pe primul loc, cauciuc, textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal. “Această cantitate de deșeuri este cu aproximativ 100 de elemente mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut (5.785 deșeuri), semnalând o creștere nedorită”, subliniat reprezentata Mare Nostrum.

Densitatea deșeurilor înregistrată a fost de 0,11 deșeuri pe metrul pătrat, aceeași valoare înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, dar în scădere față de luna octombrie, când a atins valoarea de 0,30 deșeuri pe metrul pătrat. Cu toate acestea, este necesară o atenție continuă pentru a menține și a îmbunătăți aceste cifre.

În context, voluntarii ecologişti au mai subliniat că sectorul monitorizat din Municipiul Constanța a fost identificat, în continuare, ca fiind cel mai murdar, cu un număr de 1.306 deșeuri, urmat de sectoarele din Saturn (1.095 deșeuri) și Năvodari (895 deșeuri).

“Aceste constatări evidențiază necesitatea intervenției urgentă în aceste zone pentru a contracara problema deșeurilor. Elementele din material polimeric artificial, în special diverse varietăți de plastic, au reprezentat principalul deșeu identificat, cu un număr de 4.616 de elemente, ceea ce reprezintă aproximativ 78% din totalul deșeurilor”, a concluzionat Angelica Paiu.

Activitățile au fost susținute de SC Cleanup Invest SRL, Năvodari.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.