Manuel VLĂDUȚ■
Ceea ce se întâmplă acum între armata privată a lui Prigojin și armata rusă, demonstrează că războiul nu merge deloc bine pentru Rusia.
Povești demne de Kafka sau Cehov, garnisite cu mitraliere rusești, mercenari wagneriți, fanatici kadâroviți și o mare Armată Roșie în disoluție, condusă de măscăricii înstelați ai lui Putin Cel-din-ce-în-ce Mai Mic; asta se pare că a fost, marele puci militar al „bucătarului” Prigojin, comandantul fără grade al armatei sale private, Wagner.
Dincolo de scenele belicoase demne doar de benzile desenate, ridicolul și butaforia la care s-a ajuns prin simulacrul de război civil, este fără precedent în istoria militară a Rusiei, ba chiar a Lumii…
Cine are cu adevărat de câștigat și cine are de pierdut din această afacere? Să analizăm personajele și bineînțeles, situația…
După aproape un an jumate de “operațiune militare speciale” în care – cu toată propaganda și imaginea de putere indestructibilă – armata Rusiei a avut aproape numai înfrângeri și pierderi imense în oameni și material, iar micile victorii de genul Mariupol sau Bahmut, au fost obținute majoritar prin efortul mercenarilor profesioniști ai lui Evgheni Prigojin, prietenul și “bucătarul” lui Putin – fost pușcăriaș condamnat în trecut la 9 ani de închisoare pentru tâlhărie, criminal de război și actual miliardar oligarh.
Prigojin este marele câștigător… Ca un adevărat Lord al Războiului, l-a umilit pe Putin și odată cu el, întreaga Armată Rusă!
După ce a pornit spre Moscova în așa numitul Marș al Justiției, prin care revendica destituirea galonaților generali Serghei Șoigu – ministrul apărării și Valeri Gherasimov – șeful de stat major al armatei roșii și anularea ordinului de integrare a Wagner în structurile armatei regulate ruse, Prigojin s-a retras cu trupele sale din orașele ocupate – Rostov pe Don și Voronej – în aplauzele mulțimii…
Că armata privată de mercenari Wagner este o structură armată ilegală, conform Constituției Rusiei știa toată lumea. Însă Putin a închis ochii și a folosit această armată condusă de Prigojin în Ucraina, din interes propriu și ca o alternativă la trupele de șoc ale lui Kadârov – liderul Ceceniei, sau la forțele speciale rusești, grav lovite pe parcursul acestui război din Ucraina.
Iată însă, că lucrurile s-au întors încetul cu încetul împotriva lui Putin. Revolta militară a lui Prigojin oprită în ultimul moment din marșul său către Moscova, demonstrează încă o dată haosul instalat în Rusia, loc în care se pare că Putin nu mai poate controla totul, așa cum o făcea în trecut. Negocierile purtate cu Prigojin de către celălat dictator Belarus – Aleksandr Lukashenko, în numele orgoliosului Putin, după ce acesta promisese pedepsirea exemplară a “trădătorilor” , demostrează de fapt slăbiciunea unui Putin din ce mai nesigur pe acțiunile sale. Faptul că armata rusă este doar un uriaș cu picioare lut, s-a demonstrat demult; dar căderea centrelor militare logistice și de comandă din Rostov și Voronej în 12 ore, orașe cu 1,2 – respectiv 1,05 milioane de locuitori, fără nici o pierdere, de către mercenarii Wagner, spune totul. Speriați de înaintarea trupelor lui Prigojin spre Moscova, după ce au pierdut câteva elicoptere trimise să oprească coloanele armate ale acestuia, liderii de la Kremlin au ordonat distrugerea șoselelor cu excavatoarele și au baricadat capitala, disperați să nu piardă puterea. Rusia deține de fapt în acest moment, nu cea de-a doua armată din lume, nici din Ucraina… ci din Rusia!
Că războiul civil a fost evitat în ultima secundă, că puciul militar al lui Prigojin a fost purtat de fapt “cu pistoale cu apă” , nu este o victorie a dictatorului de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, ci un semnal că regimul de la Moscova intră în cădere liberă. Aplauzele locuitorilor din Rostov pentru wagneriții care se retrăgeau, huiduielile adresate polițiștilor ruși, arată lipsa de susținere a rușilor pentru Putin, prăpastia ce se deschide din ce în ce mai adânc, între el și națiune. Probabil că este doar o chestiune de timp până când dictatorul Putin va cădea, însă ascensiunea unor personaje ca Prigojin nu poate fi o bucurie nici pentru ruși, nici pentru Occidentul amenințat colectiv de forța încă distructivă a Rusiei. Fiincă astfel de personaje, o dată instalate la pupitrul cu butoane nucleare, pot ajunge mult mai periculoase decât par la prima vedere.
Iar momentan, adevăratul câștigător al “meciului” belicos purtat pentru 24 de ore, chiar pe teritoriul Rusiei, este Evgheni Prigojin, autoexilat pe teritoriul Belarus în așteptarea materializării promisiunilor lui Putin, ascuns acum în buncărul său din munții Altai…
Sursa foto: mediafax.ro, (Dmitri Lovetsky), Hepta Zuma- Press, Roman Romokhov/AFP, www.romanialibera.ro
Istoria muscalilor, este plină de astfel de evenimente, lucruri, razmerite ale armatei, lovituri de palat….stabilitatea politică este un fel de Fata Morgana în imensul teritoriu federal.