Acasă FOILETON O nouă şansă ratată. Am avut Dorelu’ nostru şi n-am ştiut să...

O nouă şansă ratată. Am avut Dorelu’ nostru şi n-am ştiut să profităm de el

11642
6

Luigi FRIGIOIU  ■

Dorel, fiul Apei ●

Legendele românilor nu duc lipsă de personaje pitorești, pline de umor, mai mult sau mai puțin, voluntar. De-a lungul timpului, acești eroi, demni urmași ai lui Păcală și Tândală, s-au numit Bulă, Gâgă, Gigel, Ion…

Acum starul nr.1 al hazului de necaz, lider incontestabil, a devenit “Dorel”. La origine, e un simpatic personaj din reclamele coniacului Unirea. A intrat în folclorul urban cu diverse isprăvi de pomină, ilustrând un personaj bine intenționat dar, uneori, ghinionist.

Avem Dorelul nostru… ●

Se numește Dorel Constantin Onaca și îl știe tot mapamodul. Era trimisul lui Dumnezeu pe pământ ca să salveze naufragiații din furia valurilor, marinari răpiţi de piraţi, abandonaţi de Navrom şi Romline în porturi asiatice ori africane de unde, după repatrierea integrală a echipajului reclama dreptul de creanţă asupra vaporului arestat, în calitate de salvator al al navei abandonate la cheu, sau nefericiţi dispăruţi în lacuri de acumulare, ori te miri ce necăjiţi şi nefericiţi ai soartei. Chiar nașterea lui Dorel a reprezentat un prim semn divin, pentru că a venit pe lume în comuna APA, județul Satu-Mare. Pe bune și fără mișto, loc de baștină predestinat…

Dorel a luat-o pe Apa în jos, pentru început ca kaiacist la Dinamo. Cum toate apele noastre ajung în Dunăre iar fluviul se varsă în Marea Neagră, ne-am trezit cu el pe țărm. Pentru că e scafandru, dar și pui de dac, i s-a spus simplu: scufundac!

Cu firma sa, numită Onacva, a reușit spectaculoase misiuni de salvare pe mările și oceanele lumii. A pus umărul la transformarea Grupului de Intervenţie şi Salvare Maritimă (GISN) Constanţa în ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare) care ar trebui să-i poarte numele. A devenit jurist, doctor în drept, lector universitar, avocat în Baroul Bucureşti specializat în clienți intrați la apă. Cu toate că s-a scufundat deseori în mocirla politică a reuşit să rămână mereu la suprafaţă înotând pe diverse culoare ale bazinului parlamentar. Balizele sale s-au numit PDSR, PSD, PRM, PD, PDL și PMP. A deținut diverse funcții, cea mai spectaculoasă fiind Consulul Bangladeshului în România, membru al Adunării Naţionale a Bisericii Ortodoxe Române, al Parlamentului Mondial pentru Siguranţă şi Pace, preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Karate, membru de onoare al Agenţiei Române de Luptă Împotriva Drogurilor şi, pe utimii 50 de metri, reprezentant naţional la Agentia Europeană de Siguranţă Maritimă (EMSA).

Pe 15 august 2000, Dorel care circula pe şosele cu Jeepul său reşapat având numărul de înmatriculare CT-13-SOS (simbolul absolut al salvării), a scris Consulatului General al Federaţiei Ruse din Constanţa că îşi punea la dispoziţia Flotei Ruse toată experienţa şi echipa de scafandri pentru a salva din adâncuri submarinului nuclear Kursk, scufundat în Marea Barents de explozia accidentală a unei torpile cu forţa de 100 kg TNT, provocând un miniseism. La bord erau118 marinari, 18 torpile şi 24 de rachete de croazieră. A avut ghinion că n-a prins bilete la o cursă aeriană direct dar a rămas în aşteptare, ne-a zis atunci…Zicea că era dispus să plece până acolo chiar şi cu remorcherul său de salvare, Poarta Albă, propulsat cu un motor cu turbină pe aburi.

Din păcate, iată că Dorel a fost uitat tocmai când era nevoie maximă de competența lui. Nu l-au solicitat la misiunea de salvare a submersibilului Titan plecat spre epava Titanicului iar rezultatele s-au dovedit catastrofale.

Reamintim că, în urmă cu câțiva ani, în 2014, scafandrul a fost felicitat, în calitatea de consilier prezidenţial, de vicepreședinte SUA, Joe Biden, pentru impecabila organizare a vizitei acestuia la Cotroceni. Poate conotaţia acvatică a prenumelui acestuia – Robinet- sau alte afinităţi comerciale, l-ar fi făcut pe Biden să-l recomande pe scafandrul de la Cotrocenil amicului său James Cameron, regizorul filmului Titanic, care la rândul său i-ar fi propus Dorelului să joace într-o nouă ecranizare a tragediei maritime. În noul scenariu, Onaca era pe vapor și evita scufundarea. Călătorii de pe Titanic nu se înecau, mureau doar de râs ascultând poveștile marinărești istorisite de Dorel care înghețau Oceanul Arctic, taman când se dezgheţa mai abitir. Atunci, Scufundacul, încordându-și pectoralii, își umfla barca gonflabilă din dotare. La bărcuța-minune îl înhăma pe delfinul Flipper și lua la ștangă ditamai pachebotul.

Zburau peste mări și țări, până în Portul Tomis. Pe mal, îi așteptau “Fanfara Muzica apelor” – de la RAJA SA, care alături de orchestra Titanicului, intonau “My heart will go one”. De data asta, solistă nu era Celine Dion ci o sirenă expirată, peștoaică bătrână. S-a prezentat, dezinvolt, călătorilor: “Om al Apei, eu sunt Tomiris din Tomis Trade, regina turismului sexual și vă prezint atracțiile estivale ale litoralului”. Era urmată de haita de cadâne adunate de prin parcările de camioane turcești. În secvența finală apare, clătinându-se din cauza tangajului, și Lupu de (la) Mare. În rolul “Cetățeanului turmentat”, făcea pe găzdoaia, întâmpina oaspeții. Dar nu cu pâine și sare ci cu un butoi de varză ornamentală murată din producția proprie.

Refuzat de toți, l-a consumat singur. Ca să se dreagă, pentru că a doua zi trebuia s-o ia de la capăt. Inițial, Dorel Constantin Onaca s-a declarat încântat să facă “Titanic 2” dar a pus o condiție: în rolurile lui Di Caprio și Kate Winslet să joace Băse și Nuțica. În plus, Băse intenționa să cumpere epava Titanicului cu 1 dolar ca s-o valorifice la un centru de fier vechi. Când a aflat, regizorul Cameron a zis că, mai bine, scufundă vaporul, încă o dată, cu ei cu tot. Și uite așa, a ratat Dorel al nostru Premiul Coţcar, că Osacrul fusese luat deja…

6 COMENTARII

      • Cu mare drag tovarășe D! Aștept cu mare interes următorul articol. Sa înțeleg că scrii sub pseudonim? Că articolul este semnat de Luigi F.?

        • Nicidecum. Păi de ce aş face asta? M-am băgat în seamă în callitate de director al gazetei Sentinela. Luigi Frigioiu este un vechi şi cunoscut ziarist care semnează cu numele său. Adică este persoană vie.

  1. Am înțeles. Va rog sa-mi acceptați scuzele umile. Articolele dl-ui Luigi m-au prins și m-au amuzat de fiecare data. Va doresc succes stimabile Director. Faceți o treabă nemaipomenită. SPOR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.