Acasă EDITORIAL Unde-i lege-i și tocmeală!

Unde-i lege-i și tocmeală!

18493
1
Sursa: sursazilei.ro
Sursa: sursazilei.ro

Luigi FRIGIOIU 

Nimeni nu e mai presus de lege.

Așa se spune în Articolul 16. 2. din Constituția României. Se spune dar nu se respectă. Evident că găștile politico-economice sunt deasupra tuturor. “Băieții deștepți”, de care nu ducem lipsă, fac presiuni ca Poliția, Justiția, și restul de două puteri ale statului să fie în slujba propriilor interese nu în slujba legii. Și ca să vedeți că nimic nu este nou sub soare iar istoria e ciclică vă menționez un episod politico-sportiv din perioada interbelică.

Cică în 1938, pe când Carol al II-lea instaurase dictatura regală, un membru al camarilei sale, ministrul Afacerilor Interne, Gavrilă Marinescu, era și patronul pătimaș al Clubului de Fotbal Venus și își dorea ca echipa să iasă învingătoare în orice derbi, dacă nu chiar campioană. În semifinala Cupei României, Rapid a învins Venus cu 2-1 iar ministrul Marinescu foarte ofensat a declanșat represalii asupra “ceferiștilor” bucureșteni. Din ordinul său, chiar la banchetul victoriei, au fost arestați patru fotbaliști giuleșteni: Auer, Rafinsky, Vintilă și Baratky. Motivul: verificarea actelor! Conducerea Rapidului a fost anunțată discret că jucătorii vor fi eliberați doar dacă clubul cere rejucarea semifinalei; ceea ce s-a și întâmplat. Rapidul era echipa mai bună, a câștigat din nou, dar întâmplarea a rămas de pomină. 

Astăzi, Carol al II-lea nu mai e. Îl avem, însă, pe Santa Klaus al II-lea Mandat. Din fericire ultimul și ducă-se…             

Cât e Șiriul de mare n-are drumuri mergătoare / Hai Buzău, Buzău. N-are apă mergătoare, numai apa curgătoare / Hai Buzău, Buzău.

Plecați cu pluta pe apa Buzăului au ajuns în funcții-cheie multe personaje pe cât de pitorești pe atât de controversate. Ultimul “new-entry” e Marcel Ciolacu, pe numele conspirativ Cobra Neagră, actualul premier. Ciolacu (ciung după DEX) și-a ciuntit CV-ul oficial care începe după vârsta de 40 ani. Oricum, până atunci băiatul nu a făcut nimic interesant… Ministrul de Interne (fost ministrul al Justiției) Cătălin Predoiu e și el din zonă, mai exact, din satul Pietrosu-Buzău. Exact cătunul în care a copilărit Elena Udrea. De fapt, ministrul Predoiu, prezent în vreo 5-6 guverne, e chiar văr cu ciocănitoarea Woodrea iar legătura de rudenie explică multe. De exemplu, cum a ajuns un avocat mediocru și peltic, ca Predoiu, să se eternizeze în Guvernul României.

Și tot de pe acolo este Claudiu Elvis Săftoiu, fost ziarist ajuns șef al spionilor români din funcția de  Director al Serviciului de Informații Externe, fost președinte-director general al TVR, fost consilier prezidențial la Cotroceni și Director General al Editurii Didactice și Pedagogice. Dar de unde credeți că provine și Bogdan Despescu, perenul șef al Poliției Române și fost șef al IPJ Constanța? Nu-i greu, nu-s multe opțiuni, ați ghicit: din Buzău! E inutil să vă întreb despre Jupân Stroe al Constanței. Se știe că și Felix e tot un vrednic și merituos buzoian.

Te întrebi deci ce au frate ăștia-n genă de le dă cu plus în toate? O fi de la apă, o fi de la aer, solul are ceva minerale ascunse de-i face speciali și le ară plugul mai bine, doar lor? Eu nu cred că, vezi Doamne, are vreo legătură cu faptul că până nu demult, adică 2010 cum ar fi, la Buzău a funcționat singura unitate de tip HUMINT și școală de spioni (culegerea de informaţii din sursă umană) din România, batalionul UM 02000, urmașul Batalionul 404 Cercetare, înființat în 1958 la Crâng. Unitate care l-a produs și pe celebrul colonel SPP Gheorghe Truțulescu, condamnat alături de alte 18 persoane în dosarul Țigareta II pentru contrabandă cu țigări străine cu avionane militare. A fost condamnat definitiv la șapte ani de detenție, încarcerat din luna mai 1998 și eliberat în octombrie 2003, fără să divulge niciun complice.

Poliția din Constanța stinge becul, trage clanța…      

La malul mării, toate mergeau strună. Mafia “monstruoasei coaliții” PSD-PNL e stăpână pe situație. Tentacule politico-economice ale caracatiței Mazăre-Constantinescu-Strutinski s-au extins și după ce ei au intrat în pârnaie. Ștafeta a fost preluată cu succes de actualii lideri ai administrației locale dar boacănele familiei Pascu le-a stricat multora sfârșitul de sezon. Tatăl, Mihai, om cu relații sus-puse (se zice, prieten cu celebrul Puie Monta) a dispărut ca-n legenda Olandezului Zburător dar n-a reușit să-și mute în Olanda, nici unul din cele peste 300 imobile și terenuri deținute.

Din cauza unor pietoni neglijenți, care nu s-au ferit la timp din calea bolidului său de 50 de mii de cocorici, fiul, Vlad, își petrece o mică vacanță în arestul IPJ Constanța. Nu stă mult aici dar familia, încă, nu s-a hotărât în ce țară minunată și primitoare își va trata odrasla de sevraj. Chiar dacă portofoliul de proprietăți ale familiei Pascu se va subția considerabil.

Ministerul de interne trebuia să găsească acarii Păun. Inițial, ceva plevușcă, de la Poliția Limanu. Cică, de ce nu l-au reținut pe drogat. Răspunsul e simplu: au primit telefon să-l elibereze! De la cine? Se poate afla. După ce s-au documentat prin diverse cherhanale, Predoiu și Despescu au aflat că “peștele de la cap se-mpute”. Așa că l-au forțat să demisioneze pe șeful IPJ Constanța, Constantin Adrian Glugă, și pe adjunctul său. Ne întrebăm ce vină are chestorul Glugă? Eventual, doar dacă e autorul telefonului buclucaș, care la rândul lui, a fost precedat de alt telefon primit mai de sus, etc. Lanțul slăbiciunilor…    

Întrebarea rămâne: de ce chestorul a fost considerat “glugă de coceni” de către șeful său, Despescu? Sau șefia IPJ a părut o glugă prea mare pentru chestorul respectiv? La rândul său, ministrul Predoiu și-a învârtit limba lată și, cu greu, a mestecat câteva idei neinteligibile. A anunțat „o resetare completă” a MAI ce va începe din județul Constanța. Ministrul a declarat că aici bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, ca urmare, va propune desfințarea și reorganizarea IPJ. Mă întreb pe unde o fi bântuit în toată această perioadă Predoiu ăsta, despre care cred că el e cel care ar trebui să se predea! În primul rând, în Constanța nu a existat, niciodată, o bătălie a Poliției cu infracționalitatea. La noi, gaborii aleargă după hoți nu să-i prindă, ci ca să împartă prada cu ei. Dar asta o știe și Despescu încă de pe vremea când a păstorit mediul infracțional de pe litoral și cred că de aia a și inventat “Acțiunea Blocada”, ordonată de el și aplicată cu strictețe de Glugă, prin care polițiștii de pe litoral erau “blocați” în posturi fixe de supraveghere ca să nu se încurce cu contravenienții de prin cluburi. Singurul polițist care n-a ajuns la post în timp util, în noaptea fatală, s-a întâlnit față în față cu criminalul din Mercedes pe o stradă din Vama Veche și l-a dus la post pentru verificări. În al doilea rând, IPJ nu e moștenire de familie din Pietrosu-Buzău ca să-l desființeze când vor mușchii lui.

Deocamdată, interimară a fost numită comisăreasa șefă Mădălina Vlangăr. E bine că se promovează femeile în Poliție, fără discriminare. Apare o problemă însă! Despre multe organe feminine, poți crede că-s top-modele. Cum ar fi Luana Radu, polițista cunoscuților frați Tate. Magistratele nu se lasă, nici ele, mai prejos. Unele sunt foarte bune, bunăciuni, chiar. Profesional, vorbind. De exemplu, maestra Sorina Stoica, avocata lui Vlad Pascu.

Iar, în foto, nu apare vreo video-chatistă, ci Laura Vicol, președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Așadar, puneți-vă în locul unui infractor. Ești prins de polițista Luana: te încătușează și te sechestrează 30 de zile. Vine să te apere avocata-vedetă pe Tik-Tok, Sorina.

Ș la sfârșit, doamna deputat-jurist Laura te ajută să te eliberezi și să o scoți la capăt. Pentru orice bărbat, toate acestea sunt argumente cât se poate de convingătoare ca să încalce legea.

  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.