Acasă Cronica Cătălin Răducanu

Cătălin Răducanu

17066
0

Luigi FRIGIOIU ■

Administrația Chițac birjărește orașul într-un stil distructiv ce combină incompetența și neghiobia. Rețeta e simplă: clădirile-simbol sunt lăsate în paragină până ajung ruine neutilizabile. E cazul teatrului de lângă Colegiul Mircea cel Bătrân. O mizerie cu pretenție de instituție culturală: pereți crăpați, tencuiala cade în capul trecătorilor iar terasa laterală are destinație multifuncțională: WC public și depozit de gunoaie.

Artiștii au găsit o soluție și din primăvară până cade bruma susțin spectacole pe treptele de la intrare. Se aduc câteva scaune de plastic de la terasele din zonă și grădina “artistică” de vară e gata improvizată. The show must go on!

Cătălin Răducanu e absolvent al Colegiului de Arte Dinu Lipatti și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.  Are 31 de ani, a studiat pianul și a câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale. A susținut concerte în Germania, Ungaria, Franța și Italia. S-a perfecționat în cadrul unor masterclass-uri cu profesori de renume. A fost bursier Unimir și al Fundației Regale Principesa Margareta.

Pe lângă profesionalismul și dăruirea cu care concretizează muzica clasică în formule solo sau camerale, Cătălin Răducanu desfășoară proiecte în  care cântă  jazz și este și compozitor. În prezent este student doctorand în anul III sub îndrumarea ilustrului muzician Dan Dediu. De asemenea, este pianist acompaniator al Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti.

Pianistul Cătălin Răducanu, concert la Rezidența 9 din București și pe esplanada Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanța în acest weekend

Turneul Național “Un artist, un pian și un țambal”  – clasic, jazz, folclor continuă pe 8 și pe 9 septembrie cu alte două concerte susținute de tânărul pianist Cătălin Răducanu în București și în Constanța.

pe 9 septembrie, de la ora 19:00, Cătălin Răducanu va susține un recital la mare, unde va cânta clasic, jazz, folclor, pe esplanada Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanța.

„Acum, la final de sezon estival, merg la mare să le cânt constănțenilor și turiștilor care vor veni să mă asculte în aer liber, pe esplanada Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”,

Cele două concerte fac parte din primul său turneu național solo Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor – pe care pianistul în vârstă de 31 de ani l-a început la Oradea, l-a continuat la sala Teatrelli din București și care până în octombrie, va ajunge în comunități din întreaga țară, de la Ateneul Român, până la cele mai îndepărtate sate, propunându-și să spargă barierele culturale, sociale și etnice dintre stilurile muzicale.

Când auzi clasic, jazz și folclor în denumirea unui singur turneu, ai în primă fază senzația că ar trebui să existe cel puțin o orchestră și un liant între genuri. Însă tânărul pianist Cătălin Răducanu, aflat la prima ediție a Turneului Național Un artist, un pian și un țambal, este el însuși liantul și orchestra. În felul acesta, reușește să aducă laolaltă publicul din comunitățile rurale și pe acela urban, pe acela din mici orașe și pe cel de la Ateneu, totul în spiritul incluziunii, sustenabilității și sensibilității, a declarat Flavia Popa, Secretar general, BRD Groupe Société Générale, partenerul principal al turneului.

Seria concertelor Turneului Un artist, un pian și un țambal  – clasic, jazz, folclor va continua la Constanța,

Atmosferă plăcută, de vacanță. Nu a fost acompaniat de strigătele copiilor ce se jucau pe alea parcului. Unii aveau jucării ce imitau sunet de mitraliere și pistoale și băgau în sperieți melomanii.

Pe b-dul Tomis, jmecheri cu mașini bengoase făceau liniuțe ilegale, cu motoarele turate la maxim. Mulți spectatori credeau că e un atac cu drone și priveau sper cer. Cei norocoși, au primit în cap, nu drone, ci “cadourile” pescărușilor ghiftuiți cu gunoaiele alimentare din ghena teatrului. 

Auzind țambalul câțiva cheflii de la barurile de peste drum au crezut e muzică de petrecere. Unul mai supărat a vrut să dea o dedicție special: Dă mamă cu biciu-n mine, că n-am ascultat de tine. Pentru mama soacră, Dumnezeu s-o odihnească. E ziua ei onomastică, Sfânta Ana. Îmi spunea, mereu, s-o las mai ușor cu paharul. Azi, n-am ascultat-o dar cred că m-a iertat.

Când Cătălin Răducanu i-a invitat pe cei prezenți la concertul său viitor de la Ateneu, ginerele lu tanti Ana, meloman convins întreba în jur: Pe unde vine cârciuma asta? E non-stop? 

Nu! Non-stop e doar indiferența autorităților datorită căreia artiștii noștri sunt obligați să evolueze prin parcuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.