Acasă Cronica Vin’ la noi la Medgidia!          

Vin’ la noi la Medgidia!          

19371
0
Poză din arhiva Florin Oprică
Poză din arhiva Florin Oprică

Luigi FRIGIOIU  ■     

Motto: “Și trenul oprește-n Medgidia Uită fuga orelor, că e gara glumelor și are un acar numit umor N-are rost să fugi de el, întârzii și tu nițel, să-i cunoști pe Tanța și Costel”/Dan Spătaru

Tanța și Costel, „eroii” din schițele scriitorului Ion Băieșu, au pus Medgidia pe harta umorului românesc. Povestea lor a fost ecranizată pentru televiziune având titlul „Iubirea e un lucru foarte mare”. În rolurile principale: doi actori de excepție, Coca Andronescu și Octavian Cotescu.

Poză din arhiva Florin Oprică

Întâlnirea lor din gara Medgidia a devenit o imagine-simbol a orașului iar evenimentul artistic ce poartă numele personajelor a ajuns la ediția a 10-a, aniversară. Festivalul Național de Teatru “Tanța și Costel” s-a desfășurat între 22-24 septembrie la Cercul Militar Medgidia, organizator alături de Primărie și Casa de Cultură I.N. Roman.

Noutatea acestei ediții jubiliare a fost dată de lansarea a două volume dedicate celor mici. În foaierul Casei Armatei, Eugen Frîncu a prezentat cartea “Poezii și cântece pentru copii”, iar Mirela Lupu Niță cartea “Jurnalul unei Povești sau Cum am devenit spectacol de teatru pentru copii”.

La Festival au fost prezente 10 trupe de teatru din Iași, Brașov, Roman, Mediaș, Buzău, Oradea, Alba Iulia. Orașul gazdă a fost reprezentat de două ansambluri. Trupa Thetis a Cercului Militar Medgidia a prezentat în prima seară, vineri 22 septembrie, chiar piesa ce dă numele festivalului. Publicul, prezent în număr mare, s-a amuzat copios și a aplaudat îndelung. Luciana Cornea (Tanța) și Eduard Roșca (Costel) au fost secondați de Daria Gheorghiță, Paul Cornea, Aurica Enea, Ionuț Niță Butaru și Antonia Cojocaru (regia Ion Crișu).

Poză din arhiva Florin Oprică

Sâmbătă, 23 septembrie, Trupa Joker a Casei de Cultură „I.N. Roman” Medgidia a adus pe scenă spectacolul “Nimic nu-mi scapă” adaptarea piesei “Încurcă-lume” a scriitorului A de Hertz. Cei mai vechi ne-am amintit de Fantasio. Pentru că în rolurile principale, avocatul Strâmbuleanu și Traian Bungrăzescu, au evoluat Laurențiu Vlad și Florin C-tin Oprică, foști actori la celebrul teatru de revistă constănțean, desfințat în mod absurd de cuplul penal de tristă amintire Mazăre-Nicușor Constantinescu. Celor doi maeștrii le-au dat replica Claudia Magadaș, Mirela Alexandru și Bogdan Buzatu. Piesa regizată de Laurențiu Vlad a fost o comedie spumoasă cu tentă bulevardieră. Au râs în hohote, îndeosebi doamnele. Au râs și domnii dar cu reținere. Pățania de pe scenă a fost un semnal de alarmă pentru cei care ajung acasă târziu reținuți de vreo problemă profesională. Mai ales, când problema are picioare lungi și vorbe dulci.

Poză din arhiva Florin Oprică

În ultima zi, trupa Joker ne-a adus ambientul forestier și diversitatea animalelor junglei. Adaptare lui Laurențiu Vlad, plină de muzică și culoare, a fost un show interactiv, cu participarea micilor spectatori. Toți erau dornici să se întâlnească cu Mowgli (Daria Cisamaru) și celelalte personaje din Cartea Junglei: Ursoo Baloo (Florin Oprică), Lupoaica Raksha (Claudia Magadaș). Pantera Baghera (Mara Cruceanu), Șarpele Kaa (Bogdan Buzatu), Tigrul Sherkan(Laurențiu Vlad), Maimuța (Mirela Alexandru) Elefanții și Maimuțele (Izabela Aelenei, Anelis Giumali, Melisa Giumali, Aylin Giumali), Povestitorul (Daiana Mârlăneanu).

S-a încheiat o decadă în urma căreia, Festivalul de teatru “Tanța și Costel” a devenit încă un motiv să mergem toamna în Medgidia. Alături de atracția zonei, sucul de struguri, licoare magică (des)cântată de neuitatul Dan Spătaru, cel mai celebru fiu al urbei.                                                                                                                                                                                                                     

                                                         

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.