Acasă Eveniment Un ardei românesc depășește scala internațională de măsurare a iuțelii

Un ardei românesc depășește scala internațională de măsurare a iuțelii

19561
0

Dan MIHĂESCU ■

Nu știu câți au aflat butada pe care o „plimbam”, rebeli, în perioada Epocii de Aur despre Piticul Sovietic din URSS, care-i cel mai mare pitic din lume, dar am ajuns astăzi să ne măsurăm cu americanii la propriu în gradele de iuțeală a soiurilor de ardei picanți și pe total ne dă cu plus doar că noi, ca de obicei, am zis să că poate e loc și de mai bine. Astfel, peste ocean, horticultorul american Ed Currie din Fort Mill, South Carolina, creatorul soiului Pepper X a înregistrat pe 23 august 2023 recordul mondial cu 2.693.000 SHU – unități de iuțeală pe Scara Scoville, reprezentând cel mai înalt nivel al tuturor timpurilor, conform Guinness World Records.

Pepper-X Sursa: wikipedia

Până în vara acestui an recordul mondial fusese deținut de soiul american Carolina Reaper, măsurat în 2016 cu 2,200,000 SHU, creație genetică care detronase recordul anterior  atribuit în 2013 soiului Trinidad Scorpion Moruga, considerat atunci cel mai iute ardei cu peste 2.000.000 grade Scoville.

Despre Pepper X, Ed Currie spunea că arsura excepțională a acestui ardei iute a fost dezvoltată pe parcursul a 10 ani de cultivare în care a produs anual 100 de încrucișări de hibrizi, cu intenția ca unul sau doi să aibă succes pentru ciclul de dezvoltare de 10 ani. A făcut ameliorare selectivă și hibridarea plantelor pentru stabilizarea și uniformizarea caracteristicilor soiului de 5 stele.

Istoria însă stă mărturie că în anul 2014, Congresul Mondial de Horticultură organizat în Australia, la Brisbane,  a consemnat prezentarea de către cercetătorii Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, a primelor soiuri experimentale de ardei iute din lume  cu concentrații de peste 2 mil 400 unități Scoville. Este vorba despre liniile experimentale identificate drept: L12B care înregistrase valoarea de 2.746.034 unități Scoville (la baza fructului, în câmp), urmată de L12A cu 2.669.315 unități și de L13A cu 2.455.810 unități Scoville. Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, dr. ing. Costel Vînătoru, conducătorul colectivului de cercetători autori ai studiului, din care făceau parte și Viorica Lagunovschi, Bianca Zamfir și Camelia Bratu, menționează că liniile hibride au fost selecționate având ca fond genetic populațiile locale și soiurile vechi românești de ardei iute, precum “Cornul Caprei”, două soiuri standardizate, omologate și brevetate la Buzău sub denumirea de Decebal (cornul caprei) și Roial încrucișate cu creații biologice de top din străinătate precum: Madame Janette, Habanero, Jalapeno, Carolina Reaper, Red Scorpion, Trinidad Moruga Scorpion etc, pentru creșterea concentrației de capsaicină.

“Cercetările și selecționarea pentru izolarea soiurilor stabile au continuat după anul de referință 2014, astfel că astăzi am depășit chiar și 2,7 milioane unități Scoville în măsurătorile anumitor linii de cercetare, cu predilecție la plantele cultivate în câmp. Pentru unul dintre aceste genotipuri s-a pregătit documentația necesară în vederea omologării și brevetării și dacă toate evaluările vor fi trecute cu bine, conform procedurilor în vigoare peste trei ani acest soi va putea fi cultivat pe scară largă. Fac însă precizarea că din cauza concentrației ridicate de capsaicină și a gazului iritant degajat de fructele secționate acești ardei iuți pot fi manipulați doar cu echipament de protecție adecvat pentru evitarea contactului direct cu pielea, ochii, nasul și gura” a declarat Costel Vînătoru, pentru Sentinela.

Creații biologice obținute cu conținut ridicat de capsaicină se utilizează în industria medicamentelor, obținerea diverselor preparate culinare picante, acest alcaloid având proprietatea de a topi grăsimile și fiind, totodată un bun antioxidant, anti-inflamator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.