Acasă Educaţie De la tradiție la inovație: Liceul Tehnologic I. C. Brătianu are clasa...

De la tradiție la inovație: Liceul Tehnologic I. C. Brătianu are clasa a-XI-a la seral

Colectiv didactic stabil: Secretele succesului învațământului rural la Liceul Tehnologic IC Brătianu din comuna Nicolae Bălcescu

9025
0

Dan MIHĂESCU

De multe ori, veștile despre învățământul constănțean sunt confuze. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. Un inspector a luat șpagă un porc dar și un balot de paie ca să-l pârlească conform tradiției. Sacrificarea și pomana aferentă era programată în fața Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Constanța pe povârnișul dinspre mare. Lesne ai putea crede că se pregătea o lecție deschisă cu tema “Povestea porcului”.

Altul, tot așa, ajunsese cu cu orele de Zoologiei la capitolul Pești. În consecință, a cerut șpagă un crăpuștean, la vreo 10 kg, care se zbătea în porbagajul mașinii în momentului flagrantului DNA. Bine că n-a fost confuz mituitorul că cine știe ce alt fel de pește i-ar fi adus de pe “centură” și în locul DNA-ului ar fi semnat DIICOT-ul foaia de prezență la IȘJ.

În Constanța, se trage clanța și se ia șpagă orice: brânză, alune, chiar și câteva verze. Și, probabil, “cinci pâini” ca în povestea lui Ion Creangă. Mai greu, o să le fie părinților când odraslele ajung la basmul “Prâslea și merele de aur”. Ca să procure material didactic vor fi nevoiți să ia cu asalt casele de amanet.       

Auzind toate astea pe un cadru didactic de la Colegiul Mihai Eminescu l-a luat durerea de cap. Ca antidot, a modificat versul Luceafărului astfel: “Mai am un singur dor, Să beau un vinișor”. Și a tot făcut-o, până a uitat restul poeziei, la serbare.

Recent, am azit totușiși o știre pozitivă din educație, venită de unde mă așteptam mai puțin, spre deloc; de la țară. Mi-a adus-o prietenul și colegul meu ziarist în timpul liber și profesor cu normă întreagă, ing. Luigi Frigioiu, de la el de la școala din comuna Nicolae Bălcescu.

Minune Dumnezeiască. Cică, pe când în alte părți, efectivele școlare scad și se reduc clasele, ca și normele profilor, în județul Constanța, la Nicolae Bălcescu, i-a podidit pe oameni dragostea de carte și de învățătură. Uite așa, ni tam ni sam și în timp, s-au înființat clase de liceul tehnologic și clase de școală profesională. Ca urmare, școala generală cu clasele I-VIII și-a schimbat denumirea în Liceul Tehnologic I. C. Brătianu, profil de Construcții civile și industriale.

Iar din anul școlar curent s-a înmființat și prima clasă de liceu seral din istoria de peste 100 de ani a unității școlare. Astfel, locuitorii care n-au avut posibilitatea să absolve liceul, acum pot urma cursurile serale și să-și maximizeze șansele la un loc de muncă mai bine salarizat. Brovos națiune, am zis și eu. Aferim!

Luigi mi-a mai zis că secretul reușitelor școlare din comuna constănțeană Nicolae Bălcescu stă în colectivul omogen de cadre didactice ce funcționează ca un mecanism “perpetum mobile”. Prin stabilitate și seriozitate, aici, s-a format o bună tradiție, s-a câștigat respectul tuturor.

Cică, timp de 50 ani, între 1959-2008, școala din Nicolae Bălcescu a fost condusă de, doar, doi directori: prof. Creangă (1959-1971) și proful de mate George Burlacu (1971-2008). După cum se vede, actualul colectiv didactic continuă, cu succes, munca tenace a înaintașilor.

P. S. Ca să pun în context informația valoroasă din această știre am încercat să aflu un amănunt de nuanță și anume câte astfel de clase de liceu la seral funcțioează în unitățile din mediul rural și câte au fost înființate la începutul acestui an școlar. Am dat telefon la IȘJ Constanța unde mi s-a răspuns că informații dspre instituție oferă doar inspectorul general. Este dorința sa să țină legătura în mod direct și nemjlocit cu presa, mi-a răspuns un inspector avizat. L-am sunat pe inspectorul general dar ce să vezi, Sorinel Mihai zis „Puștiul” a fost respingător. Mi-a trimis un răspuns preformatat prin robot care zicea că “sorry, este în video cu ministerul”. Am înțeles și i-am răspuns să mă sune înapoi, când s-o elibera, dar…canci! A trecut o săptămână de atunci și nici urmă de Sorinel Puștiul așa că am hotărât să nu procedez ca el, să nu țin informația doar pentru mine și să-i fac celebri pe cei care merită. În primul rând colectivul de cadre didactice al Liceului Tehnologic I. C. Brătianu din localitatea Nicolae Bălcescu și…restul lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.