Acasă PAMFLET AUR la Primăria Constanța: Lansare sau scufundarea lui Ovidiu Cupșa?

AUR la Primăria Constanța: Lansare sau scufundarea lui Ovidiu Cupșa?

8120
0
Sursa foto: Mircea Maier/facebook
Sursa foto: Mircea Maier/facebook

Luigi FRIGIOIU ■

Luna ianuarie e încărcată de date majore: Revelionul, Sfântul Vasile, Boboteaza, Sfântul Ion, Ziua Unirii etc. Anul ăsta, constănțenii s-u căpătuit cu încă o zi memorabilă în calendar: prezentarea candidatului AUR, Ovidiu Cupșa, la Primăria Constanța.

Momentul planificat în Portul Tomis – sâmbătă 27 ianuarie, ora 14.00 – s-a vrut ca o lansare la apă, de vreme ce “cantidatul” e “mariner” la bază. Exact ca Radu Mazăre și Vergil Chițac, fostul și actualul primar al orașului. De fapt, toți cei trei politicieni de pripas – Mazăre, Chițac și Cupșa, însumat, au navigat cât domn’ Goe, ciutanul răzgâiat cu beretă de mariner din schița lui Caragiale. Adică, deloc. Doar haina-l face pe om, nu-i așa?! Absolvenți de școli navale, au rămas pe mal pentru diverse îndeletniciri mai bănoase și mai puțin amenințătoare la integritatea fizică, ce le pot însă transforma dungile orizontale ale tricourilor marinărești într-unele verticale, cum e moda la Poarta Albă.

Uite cum copiii mării se înghesuie să devină fii ploii

Copleșit de importanța epocală a evenimentului, m-am alăturat și eu onoratei adunături. Ba, chiar, am furat startul și am plecat de acasă, devreme, pe jos. Am mers pe mal, de la Plaja Zoom până la bodegile din Portul Tomis. Acolo, prima surpriză. Era frig și am vrut să-mi cresc temperatura cu un ceai, o cafeluță sau, de ce nu, o vodculiță. Ospătarii m-au blocat de la intrare: “Nu vă servim decât cu mâncare!” M-am uitat pe meniu și m-am încălzit instantaneu. Orice aș fi comandat, rămâneam fără singura albastră lăsată de nevastă-mea în portofel, din leafa mea amărâtă de profesor de țară. Las că promite AUR-ică să ne ridice nivelul de trai, bașca dacă vine Cupsa la primărie cică n-o să ne mai ia impozite, o să ne dea!

Sursa foto: Mircea Maier/facebook

Regret că n-am luat o sticluță cu întăritor de acasă. Mai aveam pe fundul damigenei ceva palincă de Ardeal. Eram oarecum, în ton cu evenimentul, pentru că Ovidiu Cupșa e născut în Bistrița, deși nu se mândrește cu asta în CV. Mi-aduc aminte că într-un august, împreună cu un văr prin alianță, Silviu Vranău, și el bistrițean, l-am căutat insistent pe directorul de atunci al Ceronav. Silviu, acum cetățean american, fusese coleg de liceu industrial, dar și frate de Cult Penticostal cu Cupșa. Nu știu ce amintiri îi trezea revederea cu un fost coleg realizat în SUA, dar “domn derector” a fugit de noi cu sprinteneală iepurească, ca dracu’ de tămâie. Cu aceeași iuțeală cu care a trecut din gașca lui Mazăre la PNL și în final, acum, la AUR.

Treaba lui, dar se pare că obiceiul sprintenelii i-a rămas. Tot mai mulți susțin că, în cursa electorală, Ovidiu Cupșa are statut de “iepure”: competitor băgat formal la înaintare, doar ca să fie la normă. Ca sac de box pentru candidații PSD și PNL, dacă tot afirmă că e pasionat de kick-boxing.

Afară, în parcarea din Portul Tomis, din boxele instalate de AUR, răsuna rock cu Cargo: “Hora mare, pe motoare!”. Văzându-mă dezorientat, un “aurist” bronzat, ca majoritatea fârtaților cu fulare galbene, m-a lămurit: “Ovidiu al nostru e fan rock și motoare”. N-a terminat bine fraza că s-a înmuiat de la ploaie firul de curent electric. Probabil, vreun manelist din public și-a întins la uscat pe sârmă hainele umede ori n-a mai suportat muzica și a tăiat cablul de alimentare. Până la urmă, s-a rezolvat și lansarea s-a desfășurat în condiții normale.

Prezentarea a realizat-o Ramona Ioana Bruynseels, fosta candidată la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu-Varanu, PUSL. Acum, lipită de George Simion ca prezentatoare de scenă, MC – cum își zic fandositele, ea a ales să se umple de…AUR. După cum ne putem închipui, Ramona Ioana e bună în tot ceea ce face. De altfel, a fost aclamată: “Ramona Ioana, tu ești campioana!”.

Naistul Nicolae Voiculeț a interpretat imnul național “Deșteaptă-te, române!” care, dacă “auriștii” preiau puterea, va fi înlocuit cu Imnul naiului, “Dacă bani n-ai, nimic n-ai!”.

Sursa foto: Mircea Maier/facebook

Apoi, a urcat pe scenă conducerea partidului. În uralele anemice ale galeriei (vreo 100-200 de plouați) a luat cuvântul speranța națiunii George Simion, candidatul AUR la președinția României (ăsta ne lipsea…). Georgică galeristul a bătut câmpii în stil caracteristic: “Foaie verde, salbă moale; Adu’ calu’, Simioane; Să-i pun șeaua pe spinare; Să mă duc la mândra-n vale”. Și alte strigături de gen.

Așa cum am sesizat mai mulți, o greșeală a comis, totuși. Când s-a referit la Baronetul Roșu constănțean, Felix Stroe, l-a ponegrit gratuit și în mod vulgar cu sintagma „grasul de la RAJA”. Fâsâită, căci lumea știe că jupan Felix și-a valorificat șansa cărăbănelii în glorie de la la RAJA, ca să prindă imunitatea parlamentară aferentă. În plus, se știe că acum este chiar tras prin inel, după a treia operație de micșorare a stomacului, în Turcia. Să dea Dumnezeu doar să se abțină de la troacă. Că tot vorbim de RAJA, putem spune că, în același timp, lui Stroe i s-a scos apa și din cap și din burtă. Acum, e suplu ca un balerin de la “Danovski” și gata să birjărească Constanța ca și până acum, cel puțin încă un mandat de-al lui Chițac.

Am avut emoții când a urmat, la microfon, Ovidiu Cupșa. Ploaia se întețise și “cantidatu” era proaspăt cănit pe cap. Dar n-au fost probleme, vopseaua de păr, de bună calitate, n-a cedat.

Și-a urcat și familia pe scenă (patru puradei de la două neveste, atât s-a putut). Au încăput toți, dar cam înghesuiți pe scena mică, dar zău că dacă la AUR candida și Cristi Borcea, era belea. Că ăla are deja în casă o echipă de fotbal juniori, de la vreo cinci partenere și a zis că nu se oprește aici.

Zgribulit în ploaie, Ovidel părea că citește un discurs electoral rămas de la fostul său tovarăș Mazăre. Facem, dregem, dăm, ajutăm, alea, alea…Jos partidele corupte. Jos traseiștii. Doar noi putem reda Constanța constănțenilor. Cum știa el, de campanie, de pe vremuri, de la zorii roșii care acum s-au îngălbenit de la atâta speranță. Evident, doar el, care e cel mai constănțean dintre bistrițeni. În plus, a anunțat că oferă tuturor cărticica “Codul de AUR”, cu cele 10 principii ale partidului, un fel de replică băștinașă la “Cărticica Șefului de Cuib”, din perioada interbelică. Cei prezenți nu s-au prea bucurat; sperau, măcar, la un pui ca în Epoca de AUR a lui Măzărică.

Târziu a plecat devreme

Toată lumea era zgribulită și nu mai avea chef de nimic. Primul a cedat Claudiu Târziu, co-lider AUR alături de George Simion. Boss-ul s-a urcat într-o mașină de București și dus a fost. Ușor-ușor, gașca s-a spart acuzând că vremea câinoasă, tocmită pe semne de opoziție sau de primar, a dat peste cap show-ul electoral.

Și totuși nu m-am lămurit de ce Cupșa s-a grăbit să-și facă lansarea în mijlocul iernii și în aer liber. Ceva deosebit. Probabil, îi era teamă să nu se răzgândească liderii AUR de la centru. Candidatura la Primăria Constanța e o dorință mai veche a sa. Acum s-a tunat și vine cu nou look dar – deși are părul colorat și s-a poleit cu AUR – Ovidiu Cupșa știe că mai e mult până departe. Unde sunt șanse mari să nu ajungă niciodată… Mă gândesc însă că această candidatură pripită, fără șanse reale, făcută mai mult la ambiție, ar putea să reflecte și un plan meschin-mercantil, de genul celui aplicat cândva de Gigi Chiru, care s-a lăsat batjocorit în cursa de la Primăria Constanței, așa cum a vrut stăpânul lui, Gabriel Comănescu, dar a pretins ulterior și a primit locul 1 eligibil la Senat din partea PDL.     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.