Acasă Feisbucisme O execuție ritualică

O execuție ritualică

8928
0

Dan MIHĂESCU ■

Vom muri și vom fi liberi! Așa s-a lansat și s-a amplificat vuietul de eliberare de sub teroarea fricii, în Decembrie 1989. Așa am strigat și eu, așa se striga în marile orașe, în confruntările de atunci. Nu știu cine a fost primul care a rostit aceste cuvinte în România, la Timișoara sau la București, dar acuma știu cu exactitate cine este ultimul care a murit cu ele în gând, – Alexei Navalnîi, în Rusia lui Putin!

Am alcătuit mai jos, instinctual, un ferpar simbolic precum un zid al plângerii, din gândurile și masajele transmise pe Facebook, ale celor care au fost zguduiți de această dramă previzibilă.

Europa Liberă Moldova

Presa din Rusia relatează că Alexei Navalnîi, activist anticorupție și critic al Kremlinului, a fost găsit mort în închisoare, potrivit Serviciului Federal Penitenciar rus.
„La 16 februarie 2024, la Colonia Penitenciară nr. 3, lui A. A. Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare, pierzându-și aproape de îndată cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au venit de îndată și a fost chemat un echipaj de ambulanță”, se spune pe site-ul Serviciului Penitenciar, citat de TASS.
Se mai spune că au fost luate toate măsurile de resuscitare, dar fără rezultate „pozitive”, iar cauza morții rămâne de stabilit.
Navalnîi, condamnat pentru delicte pe care le-a considerat mereu inventate din rațiuni politice, fusese mutat relativ recent într-o colonie din nordul extrem al Rusiei, dintr-una aflată mai aproape de Moscova.

Brîndusa Armanca

L-au răpus. Putin s-a temut până și de nefericitul Navalnîi, otrăvit și torturat până ajunsese o umbră. De aici încolo să se teamă de umbra lui Navalnîi.

Camelia Ciobanu

Îl citesc zilele astea pe John Sweeney, un freelancer britanic de poveste, care a comis o minunăție de carte „Criminalul de la Kremlin”. Îmi place enorm abordarea asta directă, fără exces păgubos de deontologie. Da, Putin era un criminal odios cu mult înainte de războiul din Ucraina. Acum doar și-a ridicat până la cer muntele de cadavre. Sunt toate victimele lui Putin în cartea lui Sweeney și sunt muuult, mai muuulte decât îmi aminteam sau credeam că ar putut fi. Îmi pare îngrozitor de rău de Navalnîi. Și îmi pare rău că multă vreme am avut gândul asta oribil că dacă încă e în viața și e încă în Rusia, poate nu e chiar atât de opozant, poate convine Kremlinului. Așa funcționează sinistrele regimuri totalitare, nu mai crezi pe nimeni, nu mai admiri pe nimeni până la capăt. Doar moartea devine unica dovadă indubitabilă. Doar că uneori e degeaba. Au murit prea mulți nevinovați în Rusia ca să mai sperăm la ceva…

Florin Negruţiu

Speranța moare ultima. Sau a murit ultima speranță…

Alison Mutler

Cel mai important critic al lui #Putin a plecat.. inevitabil și tragic. El și regretata jurnalistă Anna Politkovskaya, cei mai mari spini din coasta #Kremlinului, expunând toate secretele murdare în numele libertății, liderul opoziției ruse Alexei Navalny moare în închisoarea siberiană.

Gândul

Ultimul mesaj al lui Navalnîi, chiar de Valentine’ s Day: „Iubito, între noi sunt furtuni de zăpadă albastră și mii de kilometri, te iubesc”.

DW Română  ●  

Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar politic al președintelui rus Vladimir Putin, a murit în închisoare. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de media de stat de la Moscova, care citează comunicare a serviciului penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets.

Condamnat la 31 de ani închisoare, între altele pentru presupuse activități extremiste, Navalnîi, 47 de ani, era închis din 2021 și a fost transferat în decembrie 2023 în colonia de strictă securitate “Lupul Arctic”, din zona Cercului Polar, la circa 2000 de kilometri nord de Moscova.

Alin Cosma

Aleksei Navalnîi

n. 4 iunie 1976 – d. 16 februarie 2024

Avea 47 de ani.

Charles Michel

Uniunea Europeană (UE) consideră ”regimul rus” drept ”singurul responsabil de moartea tragică” a opozantului rus Aleksei Navalnîi în închisoarea din Arctica în care ispăşea 19 ani de închisoare, denunţă preşedintele Consiliului European Charles Michel. 

Transmit sincerele mele condoleanţe familiei şi celor care luptă pentru democraţie peste tot în lume. Combatanţii mor, însă lupta pentru libertate nu se opreşte niciodată, subliniază Michel. Potrivit AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.