Acasă Politic Legea este Ea!

Legea este Ea!

21308
0

Dan MIHĂESCU

Motto: “E adevărat că nu poți păcăli toți oamenii tot timpul, dar poți păcăli suficient de mulți pentru a conduce o țară”. (William James Durant/Povestea civilizației)

Problema cu socialiștii români este că nu te poți încrede deplin în ei. Cum îi scapi din vedere, cum îi cauționezi puțin poți să te aștepți ca în orice moment să-ți facă o “Maradona”, să-ți tăie buzunarul cu lama ori să fure bomboanele din pungă copiilor…

Și ca drept dovadă că nu exagerez, iată ministreasa amazoană Simona Bucura Oprescu, pupila primarului dor-de-mită din Mioveni, Ion Georgescu, și-a dat iarăși examenul maturității politice mai zilele trecute într-un răspuns scris adresat la o interpelare a deputatului constănțean Bogdan Bola, de la partidul Forța Dreptei.

Bola zice că împreună cu colegul Alexandru Kocsis-Cristea a întrebat-o pe ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dacă este legal ca pentru potențialii beneficiari ai Legii nr. 154/2021, de acordare a unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, Casa Județeană de Pensii Constanța să nu emită decizii pentru stabilirea sumelor de plată? Dacă este o practică națională unitară pentru emiterea deciziilor de punere în drepturi? Motivul pentru care Casa Județeană de Pensii Constanța nu emite astfel de decizii în cazul beneficiarilor Legii nr. 154/2023 în condițiile în care în alte județe, sunt emise astfel de decizii? Dacă  ministerul a dispus, contrar legii să nu mai fie eliberate astfel de decizii beneficiarilor de drepturi? Ce măsuri va lua ministrul Muncii în condițiile în acre constată că o astfel de practică nelegală vătămează drepturile beneficiarilor?

Și, stupoare, parcă parafrazându-l pe  Regele Soare (Ludovic al XIV), socialista de pripas îi răspunde ceva în genul „Legea sunt eu”, în sensul că Ministerul Muncii nu-i consideră egali în drepturi pe toți beneficiarii legii cu pricina.

“În urma interpelărilor mele, mi s-a spus că Guvernul României, prin Ministerul Muncii, nu-i consideră egali pe urmașii persecutaților politic pe motive etnice, afirmând că fiii și fiicele celor care au fost deportați, expulzați au suferit mai puțin decât ai celor care au făcut parte din detașamente de muncă forțată, de exemplu. Asta se insinuează prin faptul că în celebra Ordonanță trenuleț prin care sa prorogat punerea în plată a drepturilor, a fost admis totuși amendamentul președintelui Comunităților Evreiești din Români, Silviu Vexler, deputatul minoritar impunând plata indemnizațiilor compensatorii doar pentru urmașii victimelor holocaustului.

În concluzie, ministra Simona Bucura-Oprescu se substituie Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și se pronunță, de la sine putere, asupra suferințelor îndurate de părinții, bunicii și străbunicii noștri. Dar, vestea cea mai proastă abia acum vine căci, în răspunsul transmis, Ministerul Muncii afirmă și că drepturile beneficiarilor Legii 154/2021 „NU POT FI ACORDATE retroactiv deoarece data acordării acestora a fost prorogată succesiv prin acte normative”. Mai mult, același minister nu exclude posibilitatea ca Guvernul să proroge aplicarea Legii 154/2021 și în continuare, chiar dacă acum politicienii PNL-PSD dau asigurări că ea se va aplica de la 1 ianuarie 2025, patru ani de la intrarea în vigoare.

Revenind la practica neunitară a Caselor Județene de Pensii, Ministerul Muncii spune că nu este așa, dar că unele Case se confruntă cu un volum mare de muncă și de aceea există întârzieri foarte mari în emiterea deciziilor. Doamna ministru, dând dovadă de o lipsă totală de empatie, îi liniștește pe beneficiarii Legii 154/2021, care nu au primit încă deciziile, spunându-le că ele oricum nu produc efecte deoarece termenul de plată a drepturile este prorogat.

Toată această bătaie de joc la adresa urmașilor persoanelor persecutate din motive etnice trebuie să înceteze de urgență. Nu suntem un stat bananier sau o dictatură în care Guvernul să fie indiferent de legile votate de Parlament, iar un ministru nu poate decide după cum îl duce pe el capul cine a suferit mai mult sau mai puțin. Da, Ciolacu (PSD) și Ciucă (PNL) au un calcul cinic, pe care chiar cetățenii mi l-au subliniat: așteaptă să moară acești beneficiari (care toți au vârste destul de înaintate) pentru a nu le acorda drepturile. În schimb, votează cu două mâini pensii speciale și alte privilegii pentru clientela lor politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.