Acasă Alegeri 2024 Huțucă mână-n luptă vijelia ‘ngrozitoare, care vine, vine, vine, calcă totul în...

Huțucă mână-n luptă vijelia ‘ngrozitoare, care vine, vine, vine, calcă totul în picioare

8406
0
Foto: Geta Frigioiu
Foto: Geta Frigioiu

Luigi FRIGIOIU ■

Vineri, 12 aprilie, ora 18, cei aflați în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, din Constanța, au crezut că asistă la „Revoluția cămășilor albe”, o mișcare gen revolta „vestelor galbene” din Paris. De fapt, a fost lansarea candidaților PNL la primăriile județului Constanța. Veniți din toate direcțiile, susținătorii liberali au asaltat, cu elan, Casa de Cultură. Optimismul li s-a mai domolit după slalomul făcut de la intrarea în oraș până la locul de întâlnire.

Cum locuri de parcare libere nu erau în zonă, oameni și-au lăsat mașinile pe unde au apucat, majoritatea în zone interzise. Poliția Locală s-a remarcat prin absență demonstrând, încă o dată, inutilitatea instituției.

Înăuntru, lumea claie peste grămadă, mult peste capacitatea sălii. Înghesuială, transpirație, cămășile albe s-au cam înmuiat la guler. Liderii PNL s-au grupat pe simpatii: șeful filialei județene, Bogdan Huțucă, a stat lângă Florin Mitroi, candidatul la șefia Consiliului Județean Constanța iar Vergil Chițac s-a lipit de președintele partidului Nicolae Ciucă, singurul care îl mai susține.

Foto: Geta Frigioiu

Primul a vorbit Bogdan Huțucă. Foarte concentrat, ușor crispat, a graseiat elegant printre probleme: scurt, concis, la obiect. Doar rezultatele îi vor valida activitatea dar, acum, trebuie să recunoaștem că prin trei hotărâri a arătat forța sa și a organizației PNL Constanța. Huțucă a refuzat comasarea PNL-PSD în listele de candidați la alegerile locale. Pregătirea de finanțist politic l-a ajutat să înțeleagă că, nu întotdeauna, 1+1=2. L-a ejectat, la timp, pe Mihai Lupu (încă preș CJ), una din cele două verigi slabe ale liberalilor constănțeni și tot el l-a inventat pe Florin Mitroi – candidat de succes la președinția Consiliului Județean Constanța.

La microfon a apărut ministrul Energiei, Sebastian Burduja, șeful PNL București. Fără nici o legătură cu nimic, Burduja a regretat că Marea Neagră nu-i mai aproape de București (probabil, era aglomerat pe A2). Apoi, a bătut apa în piuă, deși oamenii doreau, de exemplu, să afle de ce candidatul PNL-PSD la Primăria București, dr. Cătălin Cîrstoiu, e surclasat, în toate sondajele, atât de Nicușor Dan cât și de Piedone. Precizez, acest Burduja e absolvent al Universităților Stanford și Harvard. Deci, nici învățământul american nu mai e ce-a fost.

A urmat cel mai delicat moment al serii: cuvântul primarului-amiral Vergil Chițac. Un discurs SF, futurist, paralel cu realitățile orașului, sau poate că eu greșesc și omul ne descrie imaginea percepută doar de el.

Ca de obicei, Chițac s-a axat pe proiectele viitoare. Că, din ce a început, ne-a dat de înțeles că are o debilitate la finalizare. În sală, vizibil jenați, liberalii se jucau pe telefoane sau, pur și simplu, priveau în pământ.

Foto: Geta Frigioiu

„Finalizezi, amirale? Finalizez, domn’ general!”

Sesizând dificultatea, boss-ul PNL, Nicolae Ciucă, i-a sărit în ajutor tovarășului de cătănie. Foarte jovial, în haine civile, a urcat pe scenă încercând să destindă atmosfera cu glumițe cazone, gen: “Știți ce face marinarul când stă pe uscat? Sapă până dă de apă.” S-a zâmbit, dar de mai mare efect a fost umorul involuntar al lui Ciucă. A povestit că, de câte ori se întâlnea cu Chițac, îl interlopa: “Finalizezi, amirale?” Referindu-se, evident, la stadiul lucrărilor interminabile din oraș. Răspunsul amiralului era, mereu, același: „Finalizez, domn general. Confirmă și nevastă-mea, Simona”. Pasă-mi-te, Chițac își chema soția ca martor, care din vila amplasată în Eforie nu putea să vadă stadiul lucrărilor de pe artera Ștefan cel Mare, să zicem…

Mi-s primărița din Kogălniceanu!

Scena s-a colorat și luminat când a urcat Anca Belu, edilul din Mihail Kogălniceanu. Dacă s-ar organiza un concurs de Miss, cu participarea tuturor primărițelor, de la toate partidele, cu siguranță, Anca ar purta coronița. Dar, primărița noastră, răpitoare, ravisantă și feminină, bătăioasă și forțoasă, e fruntașă și în activitatea administrativă. Din 2012, conduce, cu succes, o localitate strategică pentru județ, țară și, chiar, pentru sud-estul Europei. Anca Belu va câștiga, cu siguranță, al 4-lea mandat și e gata pentru marea provocare: construirea orașului NATO de la Mihai Kogălniceanu (cu 10.000 de noi locuitori).

Un tsunami vine de la Valu!

Primarul Mitroi ne asigură: “Florin va fi noul președinte CJ!”

Momentul culminant l-a reprezentat urcarea tuturor candidaților la primării, pe muzica loviturilor de tunet (thunderstruck) AC/CD. Senzația de forță s-a amplificat la discursul lui Florin Mitroi, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Constanța. Mitroi e pe un val (doar de 20 ani e primar în Valu) și promite că-l transformă într-un tsunami ce va mătura toate “nefăcutele” din județ.

Primarul Mitroi a făcut show total. În final, ne-a asigurat că are soluții la problemele județului: “Florin va câștiga cursa. Florin e cel mai bun.” Și-a încurajat colegii, candidați la primării, și toți au plecat încrezători spre case. Mulți dintre cei prezenți își doreau ca viitoare ședință a organizației județene PNL să aibă loc la „Domeniile Mitroi” unde să sărbătorească, cum se cuvine, victoria.                                                                                                                 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.