Dan MIHĂESCU ■
Manuel Vasile Vlăduț, candidat la funcția de primar al Municipiului Medgidia, din partea Partidului Alternativa Dreaptă, autohton din tată-n fiu, zice că a intrat în lupta electorală cu încredere în oameni și mânat de deviza pe care a urmat-o în misiunile de luptă din Afganistan: “ FAPTE, NU VORBE!. El este convins că împreună cu concetățenii săi poate să ofere Medgidiei un viitor mai bun, demn de secolul 21 și de Uniunea Europeană căreia îi aparținem din anul 2007.
Ce-l recomandă? Așa cum a zis, faptele nu vorbele!
Are 54 de ani, este militar în rezerva activă și licențiat al Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene, actualmente expert în securitate și sănătate în muncă și manager de securitate și ziarist profesionist atestat, din anul 2022. E căsătorit cu Mihaela Gabriela Vlăduț – inginer chimist și din vara aceasta medic, e tatăl a trei copii: Cătălin – inginer chimist, Brianna Andreea – elevă a Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia, clasa de mate-info și Anca Ștefania – elevă în clasa a IV-a.
De ce și-ar da liniștea de acasă pe balamucul administrativ din primărie? Iată ce mărturisește.
“Am hotărât să intru în această cursă, din motive multiple, principalul fiind dorința de a aduce Medgidiei – în care familia mea trăiește de patru generații – o stare de normalitate necesară tuturor și care de mulți ani lipsește…
Medgidia este astăzi un oraș anost și cuprins de mizerie, care cu toată falsa poleială dată de luminițele de efect ale podului de peste Canal, betoanele pictate și părculețele cu gazon, palmieri și plante exotice, nu reușește să iasă din starea de ruină ce se poate vedea la tot pasul: fosta întreprindere de mașini și utilaje (IMUM), blocul romilor inima orașului (Casa Albă), Baia Turcească aflată în paragină, ansamblul sportiv cu Bazinul Olimpic și Patinoarul, total ruinate, barăcile tip ghetou din zona Siloz, cartierul Mamut Bei (Ali-Baba) – cu oamenii săi ce trăiesc în sărăcie cruntă, gunoiul ce ne înconjoară la tot pasul, cu ghenele de cartier insalubre, străzile sparte permanent de lucrări de remediere ale țevilor de apă vechi de peste 50 de ani, gropile din asfalt pe care nu le mai vede nimeni, Spitalul Municipal aflat în renovare din 2017, cu Ambulatoriul său nefuncțional și multe altele…
Printre obiectivele pe care mi le-am propus ca viitor primar:
– Modernizarea platformelor de colectare a gunoiului; organizarea unui sistem eficient de întreținere a curățeniei orașului.
– Aducerea taxelor și impozitelor locale la un nivel acceptabil pentru locuitorii Medgidiei.
– Revitalizarea Spitalului Municipal Medgidia și a Ambulatoriului, ce deservesc circa un sfert din populația județului Constanța, cu dotări moderne și aprovizionare adecvată cu medicamente și materiale sanitare, precum și atragerea de medici și personal medical auxiliar.
– Reabilitarea locurilor de joacă pentru copii.
– Înființarea unui parc de distracții și integrarea sa în circuitul turistic.
– Înființarea unui centru special pentru acordarea asistenței bătrânilor și a persoanelor cu nevoi sociale.
– Încurajarea / finanțarea activităților sportive ale Clubului Sportiv al orașului și a sportului de masă, în special pentru copii și tinere speranțe.
– Limitarea petrecerilor/spectacolelor organizate pe bani publici, ținând seama de gradul de îndatorare a municipiului; limitarea îndatorării continue a Medgidiei.
– Modernizarea/reconstrucția piețelor din zona Centru și Nord.
– Reabilitarea falezei Canalului Dunăre-Marea Neagră și înființarea unui port turistic, cu sprijinul autorităților competente ()Administrația Canalelor Navigabile – ACN).
– Reintroducerea Medgidiei în clasamentul centrelor de elită vini-viticole ale renumitei Podgorii Murfatlar, căreia îi aparține ampelografic; Organizarea unor Târguri/Expoziții ale Vinului, încurajarea investițiilor în domeniul viticol, agro-turistic, construirea unui Centru (Pavilion) Expozițional.
– Atragerea de noi fonduri europene în vederea valorificării resursei de apă potabilă din subsolul împrejurimilor localității.
– Modernizarea iluminatului public cu sisteme fotovoltaice, prin atragerea de fonduri europene.
– Înființarea unui parc de panouri fotovoltaice.
– Încurajarea investițiilor în industria de produse ceramice, având în vedere potențialul resurselor de caolină din apropierea orașului.
– Reamenajarea Parcului central 1 Mai, cu protejarea strictă a arborilor semicentenari și a speciilor protejate.
– Înființarea unui nou cimitir ortodox în zona de nord a municipiului și extinderea celui actual, având în vedere suprasaturarea cimitirului existent și chiar ocuparea în mod abuziv a unor terenuri private, pe care s-au construit morminte în ultimii ani.
– Continuarea proiectelor actuale aflate în derulare – de reabilitare a rețelei de apă potabilă, de aducere a gazelor naturale în localitatea Valea Dacilor – aflată în administrația municipiului, precum și a proiectelor de asfaltare și reparații a străzilor”.