Acasă PAMFLET Șoalde și fofârlici la Consiliul Județean Constanța

Șoalde și fofârlici la Consiliul Județean Constanța

9262
1

Dan MIHĂESCU ■

Motto: Dacă eşti prost de mic, când eşti mare doar te joci!

Din câte am citit, pe 29 mai Consiliul Județean Constanța este chemat de să dezbată, printre altele, inițiativa președintelui Mihai Lupu de construire a “Centru multietnic de afaceri și turism, cu Dobrogea”, la Eforie Sud, pe strada Republicii nr. 3; adică pe un teren proprietate a UAT-ului, situat pe plaja dintre cele două stațiuni.

Potrivit ordinii de zi a ședinței, proiectul de hotărâre nr.113/17.05.2024 se referă la “aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza SF aferenți obiectivului: Construire Centru multietnic de afaceri și turism Dobrogea, la Eforie Sud, pe strada Republicii nr. 3.

Opinia mea este însă că momârlanul inițiator al proiectului a sărit etapa preliminară în demersul legal de aprobare căci, după cum sună denumirea obiectivului supus aprobării Centru multietnic de afaceri și turism,subiectul dezbaterii ar fi trebuit analizat mai întâi de experți în psiholingvistică, epistemologie și semantică. Aceștia trebuie să-și dea acordul și să certifice că obiectivele enunțului concordă cu realitatea factuală, obiectivele sociale și sistemul economic din societatea noastră care tinde spre cel mai înalt nivel de democratizare, dacă nu am ajuns încă acolo.

Adică, vedeți dumneavoastră, definirea și statuarea unei entități funcționale cu denumirea  Centru Multietnic de Afaceri și Turism ar purta matricea intrinsecă a unei enclave de toleranță segregaționistă într-un univers concentraționar majoritar. România nu se mai află în vâltoarea anilor tulburi din timpul celui de-al Doilea război Mondial când așa zisului “comerț jidovesc” i se opunea comerțul creștin sau legionar și autoritățile erau chemate să creeze locuri speciale unde puteau să-și practice afacerile și alți conaționali. În democrațiile autentice afacerile, comerțul mărfurile – căci și banii sunt o marfă, nu-i așa?- nu au etnicitate, naționalitate sau religie și cu siguranță nici culoare politică. Și atunci care-i treaba cu șpârla asta denumită popos Centru Multietnic de Afaceri și Turism? Care-i rostul acestei abureli denominative? Adică să se fi gândit Lupu cum să-i prostească pe proști și să iasă înaintea consilierilor județeni cu biblia asta progresistă a multiculturalismului, ca oamenii să nu-l mai întrebe ce rost are să îngropi atâta bănet din fonduri publice în nisipul plajei de la Eforie ca să ridici un ditamai mausoleul, de fapt unul în plus, când la nord și la sud  sunt două stațiuni pline de hoteluri care au toate condițiile necesare pentru scopul propus de investiția preconizată? Sau ce, începe Consiliul Județean Constanța să facă concurență industriei din turismul de afaceri? Acesta este obiectul de activitate al Consiliului Județean Constanța și scopul existenței? Care direcție a Consiliului Județean Constanța are capacitatea să administreze o astfel de afacere, după finalizarea obiectivului investițional sau îi încolțise cuiva ideea să facă ditamai investiția din bani publici și apoi să concesioneze exploatarea unui firme specializate?  

Ține-ți minte celebra replică din filmul Casablanca rostită de Humphrey Bogart: “Dintre toate localurile, din toate orașele din lume, ea a ales-o doar pe asta care e a mea!”?  Ei tot așa și cu Lupu de la CJC. Dintre toate adjectivele posibil a fi formate cu prefixare particula multi-: multiscop, multilateral, multivalent, etc, el s-a repezit ca găina la muci, la prostia cu etnicitatea în afaceri și turism, Dar, așa-i când omul nu le are cu limbile și e doar priceput în afaceri.

Conform expunerii de motive prezentată de Mihai Lupu, Centrul Multietnic de afaceri și turism Dobrogea din Eforie Sud va costa peste 17 milioane de euro.

  • “Se poate dezvolta astfel turismul de business la malul mării, fie că vorbim despre workshop-uri, teambuilding-uri, seminarii, conferințe ale unor companii mai mici sau ale unor multinaționale, fie că vorbim de evenimente destinate publicului larg sau de centre permanente de informare turistică și de afaceri. Potrivit documentului anexat, se aprobă indicatorii tehnico-economici faza SF aferenți obiectivului amintit mai sus. Valoarea investiției este de 74.116.874,08 lei fără TVA, cu TVA suma totală fiind de 88.109.568,60 lei. Construirea unui Centru multietnic de afaceri și turism, în stațiunea Eforie Sud, destinat sectoarelor de afaceri și turism, care își propune să devină un nucleu regional al comunității antreprenoriale din regiunea Sud-Est va contribui la sporirea competitivității regionale, la generarea de inovații și la crearea de noi locuri de muncă, calificate și plătite competitiv. Prin realizarea acestei investiții, vor fi create mecanisme de facilitare a transferului de experiență, informații, know-how și cunoștințe specifice dezvoltării afacerilor de succes, atât către noii antreprenori, cât și pentru întreaga comunitate antreprenorială din regiunea Sud-Est, acest lucru va crea o afluență mai mare a turismului business pe litoralul românesc.
  • Stabilirea punctelor de lucru ale societăților în astfel de centre, precum și călătoriilor oamenilor de afaceri nu reprezintă business doar pentru hotelieri și organizatorii de conferințe sau team-building-uri, ci pe ele se bazează și serviciile conexe, industrii precum cea aviatică sau a agențiilor de turism, dar și afaceri mai mici ca acea de închiriere de mașini.
  •  Totodată, cei mai importanți, deocamdată, pentru asigurarea unui volum constant al pieței turismului de afaceri sunt oamenii de afaceri străini. În acest sens, s-a încheiat Contractul nr. 9763/16.03.2023, având ca obiect „Construire Centru multietnic de afaceri și turism Dobrogea” (inclusiv întocmire temă de proiectare, documentații necesare obținerii avizelor și acordurilor menționate în certificatul de urbanism, studiu geotehnic, studiu topografic, studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată în funcție de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic și al mediului înconjurător).
  • Conform devizului general, pentru obținerea terenului nu se cheltuie niciun leu, însă amenajarea sa costă 83.300 lei. Proiectarea, cu tot cu TVA costă 1,3 milioane lei, pe când proiectul tehnic sare de 890.000 lei. Asistența tehnică mai necesită puțin peste 1 milion de lei. Construcțiile și instalațiile vor costa peste 44 milioane lei, iar dotările vor costa peste 8 milioane lei. În deviz apar și „Cheltuieli diverse și neprevăzute”, în valoare de 6,2 milioane lei”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.