Dan MIHĂESCU ■
Duminică, 2 iunie, la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța a avut loc, în mod tradițional, festivitatea de deschidere a Campionatului Național de Navomodelism clasa C – Machete Statice, informează Nicolae Tiberiu Tudor, antrenor la C. S. Farul.
Din informațiile culese într-o discuție privată de la reprezentantul Clubului Sportiv Farul Constanța, evenimentul competițional pare să fi depășit cel puțin 55 de ediții consecutive dar cu certitudine este a 24-a ediție găzduită de instituția muzeală emblematică din Constanța, a Forțelor Navale Române. Din amintirile mele rememorez că alte ediții ale Campionatului Național de Navomodelism Machete Statice au atras puzderie de vizitatori, pe vremuri, și în sălile Muzeului de Artă Constanța și chiar la Galeriile de Artă, pe când acestea existau și funcționau la parterul vilei de Bd. Tomis, chiar lângă muzeu, vizavi de fostul Restaurant Furnica.
Concursul, organizat de Federația Română de Modelism în colaborare cu C. S. FARUL Constanța, a început, conform datelor din afiș pe 1 iunie, reperele cronologice amintind: sâmbătă 1 iunie aducerea modelelor, verificarea înscrierilor si ședința tehnică a competiției, duminică 2 iunie la ora 10 festivitatea de deschidere oficială a concursului, joi 6 iunie de la ora 10 festivitatea de premiere a concurenților.
La eveniment participă navomodeliști de la toate cluburile din țară, afiliate federației, rezultatele contând pentru calificarea la ediția curentă a Campionatului European de la Burgas, Bulgaria.
Afișul evenimentului, deși emblematic, decorat la loc central cu o acuarelă reprezentând Nava Școală Mircea, este doar o copie multiplicată a ediției precedente la care doar datele calendaristice au fost schimbate. La C. S. Farul, merge și așa!
Poza de grup de la festivitatea de deschidere, de a doua zi de după începere, face însă toți banii, căci din sărăcie bănuiesc că nu s-a putut primeni afișul. Pe treptele din fața instituției gazdă îl zăresc, resuscitat, pe, alergătorul nostru de cursă lungă care, la mult timp după pensionare se apucase să-și relanseze cariera administrativă la un club rival ce se dorește complementar celui sub ale cărui culori Ilie Floroiu a făcut carieră și performanțe unice. Șold în șold, cum zic americanii, cu predecesorul său arghirofilul, actualul director, fost sportiv de performanță și el care a bătut balonul până l-a ovalizat, pare că împarte aceleași patimi cu legenda constănțeană a atletismului. Mai mult, mai repede, mai bine…O fi bine așa Aurică?