Acasă TURA DE NOAPTE Cum își dă statul român cu tesla în ponta midiilor de maricultură

Cum își dă statul român cu tesla în ponta midiilor de maricultură

4123
0
Foto: Dan MIHĂESCU
Foto: Dan MIHĂESCU

Călin MARINESCU ■

Să vă spun eu cum stau lucrurile! Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), unul din principalele organisme ale Organizației Națiunilor Unite, susține permanent dezvoltarea culturilor marine, maricultura, având în vedere că după opinia specialiștilor culturile terestre clasice ca și recoltarea moluștelor, algelor și a altor viețuitoare marine din mediul natural acoperă din ce în greu necesarul de hrană pentru populația planetei noastre care depășește 8 miliarde de suflete, aflată permanent în creștere galopantă.

Țările dezvoltate, Statele Unite ale Americii, Japonia, toate țările europene cu ieșire la Oceanul Atlantic sau la Marea Mediterană au dezvoltat și dezvoltă în continuare maricultura, cu rezultate încurajatoare.

Comuniatea Europeană (UE) promovează de asemenea dezvoltarea mariculturii în special în zonele maritime fezabile din punct de vedere a calității apei și a climei.

Din păcate guvernanții noștri au reacționat timid și cu mare întârziere față de țările vecine ceea ce a dus la creșterea masivă a importurilor, a ceea ce se cheamă seafood.

Dacă în interiorul țării un număr insuficient de crescătorii de pești se luptă să subziste fără a fi susținuți suficient de stat, deși produc o importantă sursă de hrană, în ceea ce privește maricultura, din neglijența sau pentru susținerea unor interese legate de importuri, statul nostru prin agențiile implicate au boicotat permanent această activitate.

Eu sunt unul dintre cei care, cu toate greutățile, am dezvolvat activitatea de cercetare și exploatare a unicei ferme oficiale din România, până în prezent, pentru creșterea midiilor în sistem comercial.

Inițiatorul acestei activități, începută în anul 1993, a fost colegul meu de liceu Mirel Crivăț, fost tehnician biolog la Institutul de Cercetări Marine “ Grigore Antipa” (INCDM) din Constanța unde s-a ocupat de-a lungul anilor de creșterea în sistem dirijat a moluștelor bivalve (midia) Mytilius Galloprovincialis, în fapt midiile comune pe care le cunoaștem, înmulțite și cultivate în condiții de siguranță în ape controlate biologic, sub supraveghere.

Cu ajutorul unui grup de entuziaști, Mirel a achiziționat o șalupă și a început experimentarea unor instalații pentru cultura midiilor, adaptate condițiilor specifice apelor și condițiilor hidro-meterologice din zona coastei românești a Mării Negre.

M-am alăturat acestui proiect în anul 1995, având în vedere cunoștiintele mele în ale mării și am continuat cecetarea în condițiile în care din cauza puternicelor furtuni din perioada hibernală instalațiile pe care le plantam vara, erau parțial sau total distruse.

Mirel a vizitat mai multe crescătorii de midii localizate pe Marea Neagră (Bulgaria, Georgia, Turcia) și din Italia, Europa de nord ori SUA.

În scurt timp am beneficiat de o finanțare printr-un Program PHARE, proiectul nostru fiind bine primit din perspectiva interesului UE pentru dezvoltarea mariculturii și acvaculturii în general.

După mai mulți ani de încercări am reușit împreună cu asociații noștri din Italia să punem la punct o instalație performantă care s-a dovedit suficient de rezistentă pentru a trece cu succes sezonul hibernal de pe țărmul vestic al Pontului.

După mai mulți ani de strădanii, eșecuri și reveniri, instalațiile fermei “Maricultura” produceau de acum midii ce îndeplineau toate calitățile și cerințele pieții de consum și am început să dăm un fundament comercial proiectului de cercetare-inovare dovedind capacitatea de a furniza produse vandabile marilor lanțuri de magazine, la concurență cu marfa exportatorilor europeni consacrați.

Trebuie cunoscut faptul că un exemplar de midie trece prin mai multe etape timp de minim 18 luni până spre doi ani ca să ajungă la maturitate comercializabilă. Midiile din Marea Neagră sunt foarte apreciate datorită reproducerii și dezvoltării în apa de aici cu salinitate scăzută, mai ales în zona coastei românești, pe fondul aportului de apă dulce al Dunării.

Conform Directivelor UE nr. 852, 853,854 din 2004, țările membre aveau obligația stabilirii zonelor cu ape curate pentru maricultură până la sfarșitul anului 2015. Evident, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Constanța, nci măcar nu știau de această obligație și ca atare nu a fost îndeplinită deși Președinte ANSVSA fusese instaurat chiar directorul general al DSV Constanța, PSD-istul Geronimo Brănescu.

Sub presiunea UE, autoritatea română a reușit în cele din urmă să ducă la bun sfârșit această obligație în 2021, după ce a cerut concursul dr. Victor Niță, cercetător la INCDM Constanța, singurul expert român în domeniul mariculturii.

În anul 2016, “Maricultura SRL” începuse să producă suficiente cantități de midii ceea ce deranja piața importurilor astfel că au apărut presiunile de la “centru” pentru interzicerea comercializării midiilor, deși firma constănțeană avea autorizațiile sanitar-veterinare și de mediu necesare. În ultimă instanță unicilor producători români de midii li s-a dat în cap cu cerințele europeane care impuneau obligația studiului privind calitatea apelor, conform Comunității Europeane și nerealizat de Guvern.

Cu toate că Maricultura SRL și-a declarat disponibilitatea să participe și să susțină material cu mijloacele tehnice de care dispunea, studiul impus de legislația europeană, firma producătoare de midii care avea ferma deja instalată pe mare, a fost refuzată ceea ce a lăsat impresia că în lipsa unui suport material adecvat nu se putea face nimic.

Astfel, în scurt timp Maricultura SRL, unica fermă românească producătoare a midiilor de cultură, la concurență cu puzderia de ferme bulgărești, italienești, grecești, franțuzești și de pe litoralurile nord-europene, a rămas fără obiectul de activitate și într-un final a intrat în faliment și a fost lichidată. Rezultatul muncii și cercetării din resurse proprii a pionierilor români în domeniul mariculturii, timp de peste 12 ani, a fost preluat de o altă societate care în prezent exploateză mai multe instalații așa cum au fost ele plantate, la vremea respectivă, la sud de digul Portului Constanța.

Astăzi, ultima lovitură dă timidelor încercări ale maricultorilor români, Administrația Națională Apele Române (ANAR), în baza unei Ordonanțe de Urgență strâmbe, realizată pe genunchi, pentru a preveni continuarea Procedura de Infrigment declanșată de CE împotriva României pentru întârzierea adoptării legislației necesare amenajării spațiului maritim pentru activități comerciale și economice de producție.

Ca atare, ANAR a dat publicității un anunț pe 02.07.2024 care le-a dat palpitații celor ce aveau speranțe să-și îndeplinească visele de a deveni maricultori români, prin care solicită ca până la 15.07.2024 să se comunice interesul pentru închirierea unor zone din mare pentru activitatea de cultură marină.

Prin graba manifestată și termenul scurt, din punctul meu de vedere pare evident faptul că totul s-a făcut în grabă sub presiunea UE, și este de așteptat un rezultat negativ, dar nu înlătur nici posibilitea unor aranjamente, mai ales că toată activitatea a fost luată direct în mâinile structurii centrale a ANAR, de la București, ca și licitațiile pentru plaje, și nu a fost lăsată spre rezolvare ABA Dobrogea-Litoral, cum era firesc.

Este adevărat că pentru construirea unui Proiect de investiții bazat pe un buget corect este necesară o stabilitate și o predictibilitate care se pot baza numai pe închirierea pe o perioadă rezonabilă, de cel puțin 10 ani a unui luciu de apă suficient, având în vedere perioada lungă de creștere a midiilor dar și cu o chirie care să ajute dezvoltarea unei asemenea activități, poate spre zero cel puțin în primii doi ani de investiții.

În rest oferta legislativă ticluită de Guvernul Ciolacu a fost din start o mizerie care trimitea la faliment orice investitor căci legea avea caracter total prohibitiv odată ce prevedea închirierea bunului imobil al statului (luciul de apă din Marea Neagră) pentru amenajarea fermei de midii pe o perioadă de maximum 4 (patru) ani pentru 4.800 lei/hectar, adică 0,004 lei/mp. O nebunie dacă te te gândeşti că arendaşii oferă maximum 1.300 lei/hectarul de teren agricol proprietarilor în cei mai buni ani şi pentru cele mai bune terenuri agricole. De dată recentă, guvernul socialist a revenit și și-a făcut milă de cei care-și joacă banii la ruleta mariculturii astfel că adoptă un act normativ ce extinde la 20 de ani perioada de concesionare a amplasamentelor marine pentru fermele de creștere a peștilor, moluștelor și algelor conform textului publicat aici:

  • ART. 1^1
  • Se aprobă închirierea de către Administraţia Naţională «Apele Române» a unor bunuri imobile, proprietate publică a statului, aflate în administrarea acesteia, reprezentând apele maritime interioare, precum şi marea teritorială, ale căror date de identificare sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
  •  (la 14-01-2022 Actul a fost completat de <LLNK 12021  1283 20 301   0131>Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 1.283 din 22 decembrie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 42 din 14 ianuarie 2022).

Se ştie că ciclul de instalare al unei culturii de midii este de doi ani şi după alţi doi ani moluştele ajung la dimensiunea optimă de dezvoltare pentru recoltare şi comercializare. Deci la sfârșitul unui ciclu complet fermierul ar fi trebuit să-și liciteze mai departe amplasamentul sau să-l lase altuia, gata pregătit de producție.

Trăiască România Socialistă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.